Hűtésszabályozás PC-hez

A számítógépekben működésük során jelentős hőmennyiség keletkezik. A hő mennyisége függ attól, hogy a gép milyen kiépítettségű (memóriabővítés, milyen grafikus- ill. hangkártyát tartalmaz stb.), és attól is, hogy éppen "mennyire dolgozik", azaz éppen bonyolult műveleteket végez, vagy csak bekapcsolt - készenléti - állapotban van. A gépbe beépített szellőztető rendszer a maximális hőmennyiségre van méretezve, a ventillátor mindig maximális fordulatszámon üzemel. Az alábbiakban ismertetett kapcsolás alkalmazásával a ventillátor mindig az igényeknek megfelelő mértékű szellőzést biztosítja, így a számítógép zaja, valamint a ventilátor motorjának igénybevétele és áramfelvétele is jelentősen csökkenthető.

Működés

A nagyításhoz KLIKK ide!A szellőztetőmotor (M) áramát a T1 teljesítménytranzisztor aktuális kollektorárama biztosítja. A tranzisztor vezérlőfeszültsége az alapfordulatszámot biztosító IC1 8-as pontjáról, ill. az IC1 1-es pontjáról érkezik a D1-D2 diódákból álló analóg "vagy" kapun. A két feszültség közül mindig a nagyobbik vezérli (az R12-R13 feszültségosztón keresztül) a tranzisztort. Alaphelyzetben a 8-as pont feszültsége a nagyobb, tehát a motor az R8 trimmer-potenciométerrel beállított alapfordulatszámon forog. Ha a hőérzékélő (az ST3, ST4 csatlakozópontok közé forrasztott TS1 félvezető e kapcsolásban csupán egy erősen hőfokfüggő ellenállás szerepét tölti be) magasabb hőmérsékletet érzékel, akkor az 1-es pont potenciálja megemelkedik, így növekszik a T1 tranzisztor bázis-feszültsége, kollektorárama, azaz a motor árama és fordulatszáma. Ha a hatékonyabb hűtés hatására vagy a gép készenléti állapotba kerülése miatt a hőmérséklet csökken, akkor a fordulatszám legfeljebb az alapfordulatszámig csökken.

Megépítés

A nagyításhoz KLIKK ide!A színkódolt ellenállások értékeit meghatározzuk, hogy azokat értékük alapján hozzárendelhessük a kapcsolási rajz pozíciószámaihoz.
Amennyiben rendelkezésünkre áll ellenállás mérésére alkalmas műszer, érdemes azokat megmérni, hogy elkerülhessük a hibás alkatrészek beépítését. 10%-nál kisebb eltérések a névleges értéktől nem befolyásolják az áramkör működését.
Az alkatrészek beforrasztásának van egy célszerű sorrendje. Először az ellenállásokat majd a trimmer-potenciométereket, kondenzátorokat kell beforrasztani. Nem csak a méreteik miatt célszerű ezekkel az alkatrészekkel kezdeni, hanem azért is, mert nem annyira érzékenyek a hőre, mint a félvezető alapú elemek. A rézfólia vezeti a hőt, így a később beforrasztott alkatrészek kisebb hőterhelésnek vannak kitéve.
1. Az ellenállások kivezetéseit a testtől kb. 2,5 milliméter távolságban, kis ívben 90°-ban meghajlítjuk. Hajlítás után az alkatrészt a beültetési rajz alapján a helyére illesztjük, majd beforrasztjuk. Az ellenállást célszerű olyan helyzetben beforrasztani, hogy a színkódgyűrűk azonos irányból legyenek "olvashatók". A kivezetések forrasztáson túlnyúló szakaszát a beforrasztás után 1-1,5 mm-re csípőfogóval lecsípjük.
2. Az előre középállásba állított trimmer-potenciométerek beforrasztásánál egyedüli szempont, hogy ne cseréljük fel a két azonos kinézetű alkatrészt, mert ellenállásuk nem egyforma. (R6: 27 kohm, R8: 10 kohm).
3. A két téglatest alakú, jelen esetben azonos értékű kondenzátor tetszőleges irányban beforrasztható, de célszerű itt is ügyelni az azonos irányból olvashatóságra. Ezzel szemben a két elektrolit kondenzátor polarizált, tehát helyes polaritással kell beforrasztani. A henger alakú burkolat palástján a negatív pólus jelölve van ill. a két kivezetés közül a pozitív a hosszabb. A panelen a pozitív pólus forrasztási pontja van jelölve. Ne tévesszük el, mert ellenkező esetben az alkatrész és az áramkör meghibásodhat.
4. A két dióda (1N4148) beforrasztásával folytatjuk. Ügyeljünk forrasztáskor a helyes polaritásra. A dióda egyik végén fekete gyűrű látható, ezt a kapcsolási rajzon és a panelen egyenes vonal jelöli (a dióda katódja), míg a másik kivezetés jele a háromszög (a dióda anódja).
5. A tranzisztor beültetésénél csupán arra kell figyelnünk, hogy a feliratos oldal a panel közepe felé nézzen.
6. Az integrált áramkör (IC 1-2) egyetlen tokban tartalmazza a kapcsolási rajzon külön jelölt két műveleti erősítőt. Beforrasztásánál a pozícionálásra figyelni kell. Az IC 1-es kivezetését az alkatrészen egy ponttal jelölik. E pont a beültetési rajzon a kivezetés sorszámával (1) van jelölve. A IC beforrasztásakor a lehető legrövidebb ideig melegítsük a forrasztási pontokat a pákával!

Beépítés

A számítógép burkolatát levenni, és a gépben szerelési munkát végezni - áramütés veszélye miatt - csak áramtalanítás (kikapcsolás és a gép hálózati csatlakozójának a fali csatlakozóból történő kihúzása) után szabad!
Az áramkör helyét a számítógépben úgy határozzuk meg, hogy a hőérzékelő a szellőztető motorhoz közel a tápegységben vagy afelett helyezkedjen el. A végleges hely figyelembevételével (némi ráhagyással) határozzuk meg a tápfeszültségforrás és a motor csatlakoztatására szolgáló vezetékek hosszúságát.
A 12 V-os tápfeszültség pozitív pontjára csatlakozó vezetéket az ST1, a negatívot az ST2 csatlakozópontra forrasszuk. A motor csatlakoztatását is polaritáshelyesen kell végezni (ST5 pozitív, ST6 negatív). A vezetékek beforrrsztása után rögzítsük véglegesen a panelt. A rögzítéshez vékony alumíniumlemezből készítsünk tartókat a kiszemelt hely és a gépben már meglévő furatok közötti hely áthidalására. A szerelést úgy oldjuk meg, hogy a panel legalább két szomszédos sarokfuratán legyen csavarral rögzítve. Ügyeljünk arra, hogy a panel fóliás oldalán zárlatot ne okozzunk.

Beszabályozás

Csatlakoztassuk a hálózatra és kapcsoljuk be a nyitott dobozú számítógépet. A beszabályozást a potenciométerek beállításával kell elvégezni. A bekapcsolt készülékbe ne nyúljunk, szigorúan csak szigeteltnyelű csavarhúzóval végezzük a beállítást.
Az R6-os trimmer-potenciométer bal szélső végállásában az R8-as trimmer-potenciométerrel állítsunk be egy alacsony, állandó, de stabil fordulatszámot. A megfelelő hőmérsékletszabályozást az R6-tal állíthatjuk be. Először középállásban ellenőrizzük a kapcsolás működését a burkolat ideiglenes felhelyezése után. A beállítást a P6-ot a középállásból jobbra vagy balra elállítva kísérletezéssel optimalizálhatjuk.
A beállítás elvégzése után a bedobozolást is feszültségmentes állapotban végezzük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Rozsályi Dávid


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hűtő-fűtő rendszerek egyetlen gyártótól

A rendszert nyáron kútvíz vagy csapvíz keringetésével a helyiségek hűtésére használhatjuk. A padló-, fal-, illetve mennyezet fűtés-hűtés számos előnye mellett élettani tulajdonságai miatt is...


Zuhanyozzunk a szabadban

A nyári forróságban mindenki vágyik egy kis frissítő felüdülésre, ugyanakkor sokunknak a munka mellett nincs ideje strandra, vagy víz mellé járni, pláne nincs lehetősége saját medence...