Loft életérzés, Otti kivitelezésben

2015-12-18 18:40:12 | Módosítva: 2015-12-18 18:44:17

A Loft az 1960-as években Angliából indult útjának, majd New Yorkban is teret hódított. Szó szerinti fordításban padlásteret, padlásszobát jelent. Ebben az időben, a nagyvárosokban sorra zártak be a gyárak, ezután kezdték lakhatás céljára használni ezeket az üresen maradt ipari épületeket, amelyeket az olcsó lakhatás miatt választottak, elsősorban művészek, de közkedvelt volt a fiatalabb generáció körében is. Nem mellesleg a „Loftban élni”, innovatív, újszerű cselekedet volt. Akkoriban a Loft mást jelentett, mint napjainkban. Szükségszerű, olcsó megoldás volt, míg mára a Luxust szimbolizálják az egybefüggő, óriási vas ablakokon át beszűrődő fénnyel teli, hatalmas terek.


Az igazi Loft jellemzője, hogy a közösségi terek, egyetlen osztatlan térben helyezkednek el, csak az intim és illemhelyeket határolják külön válaszfalak (régebben még azokat sem), így egy egybefüggő, áramló tér áll rendelkezésünkre, hogy a nyers téglafalakat, az itt-ott belógó beton gerendákat, az eltüntetni nem kívánt gépészetet szabadon hagyva, kihasználva, sőt kiemelve művészi luxust alkossunk.

Mi, tervezők, designerek a Loftban igazán szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Társtervezőként az Otti Manufactura Kft-vel több Loft Projekten is dolgoztunk/dolgozunk. Nagy szakértelemmel, megfelelő tapasztalattal, és szakemberekkel rendelkeznek a látszóbeton tárgyak gyártása terén, melyek elengedhetetlen alkotóelemei ennek az irányzatnak. És igen. A Loft szinte kötelező elemei a nyersen hagyott beton oszlopok, beton padlók, téglafalak.Egy közös munkánk során, az Otti Maufacturánál kérdezősködtem, kíváncsi voltam, mit gondolnak erről a témáról. Bojtorné Füredi Katalin tervezőtől a következőt kérdeztem:

Nem gondolod, hogy a sok beton felület, vagy tárgy jelenléte egy térben túlságosan rideg hatást kelt?

Katalin válasza a következő volt: „Az építési technológiák fejlődése megteremtette annak a lehetőségét, hogy ebből az anyagból különlegesen magas minőségű belsőépítészeti felületeket, burkolatokat, dizájnbútorokat, tárgyakat lehessen létrehozni. Ha megfelelő módon kombináljuk, például fával, üveggel – gondolok itt üveg mosdóra, visszacsiszolt fa felületekre stb. –, akkor ezzel kicsit puhítjuk az összhatást.”


Vas Éva tervező kollégámtól azt kérdeztem, hogy véleménye szerint a magyarországi Loft lakások is hasonlóak New York-i társaikhoz?

Válasza: „Koránt sem. Amerikai kollégáinknak rengeteg ilyen épület áll rendelkezésére, ám hazánkban ezek a csarnoképületek lebontásra kerültek, így sokkal kevesebb átalakításra váró ipari terünk maradt. Mi tulajdonképpen a Loft egy „finomabb” változatát használjuk. Inkább Loft stílusjegyeket csempészünk egy-egy étterembe, lakásba, kissé eklektikus hatással. Így nem érződnek hátránynak a 4-5 méteres belmagasságok, és hatalmas ablakok hiánya sem. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a felületekre, mint például a betonelemekre, vagy betonhatású, fuga nélkül elhelyezett burkolatokra, látszó téglafalakra. Meglévőnek, réginek tűnő tégla felületeket bárhol létrehozhatunk, van is erre a célra gyártott téglaszelet és téglasarok elemünk.”

Természetesen nem hagyhattam ki a kérdés áradatból a tulajdonost, tervezőt sem, Hoffer Ottót, aki igazán szereti a kihívást jelentő megoldásokat.


Ottó, szerinted mi az az extra, különleges tárgy, felület, kiegészítő, bútor, ami még belefér ebbe, a hazánkban „Loft stílusnak” nevezett téralkotásba?

„Mivel a Loft egy ragadványnév, nem stílus, így valódi arculatát ma készen kapjuk „nyugatról”, mint oly’ sok mindent. Szinte azt mondhatjuk; hogy vannak elengedhetetlen karakterjegyek, amelyekkel nem lőhetünk mellé. Indusztriális koptatott betonpadló, szürke struktúrfalak, itt-ott omladozó téglafelület, hidegen sajtolt gyárablakok, kontrasztos világítás stb. Ez most kissé cinikusnak hangzik, de azért, mert így is van!


A szabad gondolkodást legtöbbször a konzervatívnak mondható hazai megrendelők korlátozzák, mert a dizájn hagyománya csak pár évre tekint vissza. Nem lesz mindig így, mert ennek a szemléletnek is meglesz a kultúrája. Hiszen a szemlélet is nyugatról jön!

Mindenesetre, ha az Otti csapat ma segíteni tud a Loft térben gondolkodó tervezőnek, vagy az otthonszépítőknek, akkor az a látszóbeton tárgyak megalkotásában, rusztikus, és modern betonelemek gyártásában, burkolatokban és „kenhető betonfelületek” kialakításában valósulhat meg leginkább. Mindennek eredője nálunk a kreatív gondolkodás, és szakszerű tervezői munka.


Ezen produkciók helyszíni kivitelezése elengedhetetlen feltétele az élmény tökéletes megvalósulásának, így hát ebben is számíthatnak ránk!”

Kijelenthetjük tehát, hogy a Loft nem csupán egy belsőépítészeti irányzat, és nem is szükségmegoldás, mint az 1960-as években volt. A Loft mára már életstílus, filozófia, innováció, szabályokat felrúgó művészet, és luxus.Lovász Viktória (építész-technikus, lakberendező)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímával fűteni

A klímával való fűtésről sok helyen, sok mindent lehet olvasni. A gázkazános fűtéssel szemben azért is fogalmazódnak meg alternatívák, mert a jogszabályi változások erősen megnehezítették a...


Rádió-távvezérelt világítás a lakásban

A tévé és számos szórakoztató elektronikai készüléket megszokottan távvezérelve működtetünk, ám ezen kívül számos egyéb területen is szokványos a rádió-távvezérelés, pl. a gépkocsiknál, garázs...