Konzolos cserepek

A cserepes virágok ugyanúgy otthonunk berendezéséhez tartoznak, mint a bútorok, vagy a televíziókészülék. Bár a cserepek többnyire kis méretűek, a növények ideális elhelyezése nem mindig könnyű feladat. Különösen akkor, ha függesztve kívánjuk a falra erősíteni őket. Ilyen célra ugyanis masszív konzolok szükségesek, mint pl. képünkön bemutatottak. Ezeket még házilag is gyorsan elkészíthetjük az alábbiak szerint.

Feltehetően több cserép konzolra lesz szükségünk, ezért ajánlatos a 6-8 mm vastag köracélok hajlításához olyan sablont készítenünk, amelynek segítségével közel azonos, a cserepek átmérőjéhez igazodó gyűrűket tudunk majd hajlítani. A hajlító sablon alkatrészeinek anyagául 19 mm-es faforgácslapot, vagy 15 mm-es rétegeltlemezt válasszunk, ezekből vágjuk ki a hajlítókorongot, továbbá a befogó- és alaplap darabjait. A korong átmérője 10 mm-rel legyen kisebb, mint a cserép perem alatti mérete. A befogólap íves élének sugara 10 mm-rel legyen nagyobb a korongénál, s mindkét darabot ragasztva és csavarokkal is megerősítve, központosan fogassuk fel az alaplapra. A sablont két csavaros szorítóval rögzítsük egy asztal lapjára, és máris megkezdhetjük a konzolok hajlítását.
Először a cserépfogó gyűrűt hajlítsuk meg, mégpedig több fogást alkalmazva. A köracélból szabjunk le a szükséges hosszúságú darabokat. Ezt a hosszúságot a gyűrű és az akasztószem külső kerületének, plusz a függesztőszárnak összeadott mérete alapján, némi ráhagyással is számolva, határozzuk meg. Először a cseréptartó gyűrűt hajlítsuk meg. A leszabott rúdanyag végét satuba szorítva, vízpumpafogóval kissé hajlítsuk ívbe, majd az anyagot a munkaasztalra szorított sablonba helyezve, fokozatosan haladva, formáljuk kör alakúvá (1). Amint összeér a hajlított szem, próbaként illesszük a cserép pereme alá. Ha nagynak bizonyulna, akkor a sablonban fokozatosan szűkítsük a gyűrű átmérőjét, ha pedig szűk lenne, ugyanígy bővíthetjük is az átmérőjét. A fontos az, hogy a cserép biztosan feküdjön fel a gyűrűre. A konzol szárát satuba fogva, a fogóval hajlítsuk függőlegesre, majd a végére kézzel hajlítsunk nyitott végű akasztószemet (2). Ha a rúdanyag felülete esetleg rozsdás, kenjük be "ferropasszittal", majd amint a szer hatására eltűnt a barnás szín, bő vízzel öblítsük le alaposan. Az így passzivált felületű konzolokat szárítsuk meg, végül kétszer fújjuk be akrilzománccal (3).
Amíg a festék szárad, fúrjunk a fal kiszemelt pontjaiba lyukat a műanyagdübelek számára, és helyükre nyomva hajtsunk mindegyikbe egy alátéttel is ellátott 5x40 mm-es pozdorjacsavart. A konzolokat akasszuk a csavarszárakra, majd függőlegesbe állításuk után a csavarok szorosra húzásával rögzítsük a helyükön. Most már a konzolgyűrűkbe helyezhetjük a virágcserepeket, és csak locsoláskor érdemes ezeket a helyükből kiemelnünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: konzol, cserép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Begyújtották a világ legnagyobb kemencéjét Európa legnagyobb cserépgyárában

Befejeződött a TONDACH új békéscsabai cserépgyárának beruházása. A részvénytársaság 2005. nyarán döntött az új üzem elhelyezéséről, melynek során figyelembe vették a romániai és bulgáriai...


Örök darab: betoncserép

Divatirányzatok jönnek-mennek, de a Terrán Standard betoncserepek korszerű, stílusos megjelenést kölcsönöznek otthonának. A kedvező ár-érték arányú, kifogástalan minőségű, tartós tetőcserepek...