Harmónia a kertben

2015-05-18 15:10:32 | Módosítva: 2015-05-22 10:08:16

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket, nekem is az az ötletem támadt, hogy rendbe teszem a „házam táját”. Ki máshoz is fordulhattam volna tanácsokért ezügyben, mint régi, kedves ismerősünkhöz, Somlói Károlyhoz, az Otti Manufactura ezermesteréhez. Csapdába csaltam. Meghívtam egy beszélgetős, borozgatós, hétvégi grillezésre…


– Nagyon tetszik az új teraszom Károly bátyám, hálás is vagyok az ötleteiért és a segítségért, de ha nincs ellenére, lenne még néhány kérdésem.
– Egyáltalán nincs ellenemre, ami azt illeti számítottam is erre – nevetett – amikor először vásárolt nálunk járólapokat, köveket, mondtam is önnek, hogy „kő követ követ”…., szóval mi a következő terv?


– Ez az, hogy nem tudom. Most tényleg tanácstalan vagyok. Itt ez az új terasz, gyönyörű lett, a kertem is nagyjából olyan, mint amilyet szerettem volna, de valahogy még nem passzolnak egymáshoz, és a ház homlokzatát nézve is hiányérzetem van…
– Nos, ha lehetek őszinte, sejtem mire gondol. Valóban nem tökéletes még a harmónia, nem simulnak egymásba a ház, a terasz és a kert egységei. Ezen könnyen segíthetünk.


– Akkor én is őszinte leszek. Jelenleg nem tudok túl sokat költeni egy ilyen beruházásra.
– Értem. Ezen is segíthetünk. Csináld magad!


– ?
– Ne ijedjen meg, nem is olyan nagy ügy. Egyöntetűbbé kell tenni a vizuális kapcsolatot a különböző részegységek között. Ezt legegyszerűbben burkolólapokkal és egyéb kiegészítő elemekkel valósíthatjuk meg. Itt van például ez a terasz, szerintem is jól sikerült, gyönyörű terasz, és tökéletesen illeszkedik ehhez a falrészlethez, a teraszburkolatnak, és a falra ragasztott lábazatnak és mészkő jellegű homlokzati burkolatnak köszönhetően. Nincs más dolgunk, mint ezt a vonalat, ezt a hangulatot továbbvinni a másik a falon, ha nem is az egész felületén, de legalább ugyanezzel a lábazattal tovább haladni. A terasz lépcsője is hibátlan, tökéletesen illeszkedik és harmonizál a többi burkolattal, de a kertben már semmi sem ellenpontozza ezt a hangulatot. Néhány hasonló színű kő virágtartó, kő kaspó sokat segítene ezen. A kaviccsal borított kis kerti járdával sincs semmi gond, de a gyep szélét megtámaszthatnánk a lépcsőburkolathoz illő ágyásszegéllyel.


–  Szóval közös nevezőre kell hoznom a most élesen elkülönülő részeket.
– Így van.


– A közös nevező pedig az Otti burkolat…
– Természetesen…. – nevetett Károly bátyám – mondtam, kő követ követ….


– Ez a vízcsap sem éppen a kertem ékessége – mutattam a földből kiálló kissé rozsdás vascsőre.
– Ami azt illeti, mindenképpen jobban mutatna a helyén egy Otti kerti állókút, mészkő színben, ami tovább növelné a harmóniát.


– Azt hiszem értem. Átmeneteket kell létrehoznom itt is, össze kell mosnom az éles vizuális határokat. A terasz hangulatát kicsit tovább folytatni a kert felé…
– És a zöldet behozni a teraszra.


– Tetszik az ötlet. De… mit értett azon, hogy „csináld magad”? Szeretek ugyan barkácsolni, de egyáltalán nem vagyok burkoló szakember.
– Nem is kell túl nagy szakértelem néhány kő felragasztásához. Elég egy kis kézügyesség, szépérzék, és persze főleg az akarat.– De ha vásárolok speciális szerszámokat, az sem lesz éppen költséghatékony.
– Nem arról beszéltünk, hogy be kell burkolni az egész házat. Néhány 60 cm széles lábazati követ egymás mellé ragasztani a falra nem ördöngösség. Kell hozzá egy erősebb műanyag vödör, amiben megkeverjük a ragasztót, ehhez kell még egy fúrógépbe fogott keverőszár. A ragasztót egy fogazott glettvassal felhordjuk a falra és a kő hátoldalára egyaránt, majd a lapot a helyére illesztjük.


– Ez tényleg nem tűnik bonyolultnak. Azt hiszem megbirkózok a feladattal. A lapok közé fugakeresztet kell tenni?
– Az Otti antik hatású lapjaihoz szélesebb fugát javaslok, így megfelelőbb lesz kis faékek használata. Falburkolatokhoz a Mapei Adesilex fokozott terhelhetőségű, lecsúszásmentes ragasztóját, míg a járólapokhoz, főleg a nagyobb, nehezebb kövekhez a Mapei Keraflex Max S1 reodinamikus ragasztót ajánlom. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a ragasztó a nagyobb lapokat is megtartja, nem engedi őket elbillenni. A fugákba itt a Keracolor Rustic fugaanyag illik.


– Szóval Otti burkoló kövek, ragasztó, fugaanyag, egy vödör, egy keverőszár, egy glettvas, és elszántság?
– Nagyjából. Jól jön még ezeken kívül egy mérőszalag, egy vízmérték, és egy ceruza. Fugázáshoz egy fugázó gumi és egy szivacs.  A lapokat beton-, vagy kővágó koronggal vághatjuk, ha szükséges. Ha minden kötél szakad, azért én is itt leszek.


– Az remek lenne. Segít felragasztani a lapokat Károly bátyám?
– Ezt nem mondtam – mosolygott – itt leszek a teraszon egy fröccsel a kezemben és bármilyen közben felmerülő kérdésre szívesen válaszolok…. Na jó, persze hogy segítek.– Köszönöm, ez igazán nagylelkű ajánlat. Ön mellet a végén még egy szakmát is kitanulok. Apropó, van önöknél az Otti Manufacturánál felvétel burkolók számára? – nevettem most már én is.
– Bizony rengeteg munkánk van, és ügyes burkolóknak mindig jut belőle, de tekintsük egyelőre ezt az ön vizsgamunkájának, azután majd visszatérünk erre a kérdésre.


– Hozom a fröccsöt.
– Na ugye, hogy önnek is vannak mára használható ötletei.

Tehát a hétvégén burkolás. Károly bátyám nélkül nem mernék belevágni, de tudom, hogy ő és az Otti Manufactura csapata olyan hátországot jelent, amivel nyugodtan indulok egy ilyen csatába. Azt is tudom, hogy úgy sem engednék meg, hogy rosszul, vagy csúnyán ragasszam fel a köveiket, nagyon kényesek erre.

Tatár Antal

Otti Manufactura Kft.
Telefon: +36-20-473-8008
www.ottiburkolat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső kőburkolatok

A lakásdíszítésnek egyre kedveltebb elemei akülönféle tégla és kő, vagy ahhoz hasonló struktúrát imitáló burkolatok. Ezek azonban nem szokványosnak mondható, hagyományos értelembe vett...


Konyhai fémrácsok

Napjaink konyhabútorai magas színvonalú esztétikai és funkcionális igényeket elégítenek ki, melyben jelentős szerepük van a beépíthető fémrácsoknak. Ezek két csoportra oszthatók: külső és belső...