Harmónia a kertben

2015-05-18 15:10:32 | Módosítva: 2015-05-22 10:08:16

Végre itt a jó idő, a kertem buján zölddel, a gólyák is visszaköltöztek, és maholnap a fecskék is megérkeznek. A minap, elnézve a „gólyáimat”, hogyan tatarozzák, csinosítják tavalyi fészküket, nekem is az az ötletem támadt, hogy rendbe teszem a „házam táját”. Ki máshoz is fordulhattam volna tanácsokért ezügyben, mint régi, kedves ismerősünkhöz, Somlói Károlyhoz, az Otti Manufactura ezermesteréhez. Csapdába csaltam. Meghívtam egy beszélgetős, borozgatós, hétvégi grillezésre…


– Nagyon tetszik az új teraszom Károly bátyám, hálás is vagyok az ötleteiért és a segítségért, de ha nincs ellenére, lenne még néhány kérdésem.
– Egyáltalán nincs ellenemre, ami azt illeti számítottam is erre – nevetett – amikor először vásárolt nálunk járólapokat, köveket, mondtam is önnek, hogy „kő követ követ”…., szóval mi a következő terv?


– Ez az, hogy nem tudom. Most tényleg tanácstalan vagyok. Itt ez az új terasz, gyönyörű lett, a kertem is nagyjából olyan, mint amilyet szerettem volna, de valahogy még nem passzolnak egymáshoz, és a ház homlokzatát nézve is hiányérzetem van…
– Nos, ha lehetek őszinte, sejtem mire gondol. Valóban nem tökéletes még a harmónia, nem simulnak egymásba a ház, a terasz és a kert egységei. Ezen könnyen segíthetünk.


– Akkor én is őszinte leszek. Jelenleg nem tudok túl sokat költeni egy ilyen beruházásra.
– Értem. Ezen is segíthetünk. Csináld magad!


– ?
– Ne ijedjen meg, nem is olyan nagy ügy. Egyöntetűbbé kell tenni a vizuális kapcsolatot a különböző részegységek között. Ezt legegyszerűbben burkolólapokkal és egyéb kiegészítő elemekkel valósíthatjuk meg. Itt van például ez a terasz, szerintem is jól sikerült, gyönyörű terasz, és tökéletesen illeszkedik ehhez a falrészlethez, a teraszburkolatnak, és a falra ragasztott lábazatnak és mészkő jellegű homlokzati burkolatnak köszönhetően. Nincs más dolgunk, mint ezt a vonalat, ezt a hangulatot továbbvinni a másik a falon, ha nem is az egész felületén, de legalább ugyanezzel a lábazattal tovább haladni. A terasz lépcsője is hibátlan, tökéletesen illeszkedik és harmonizál a többi burkolattal, de a kertben már semmi sem ellenpontozza ezt a hangulatot. Néhány hasonló színű kő virágtartó, kő kaspó sokat segítene ezen. A kaviccsal borított kis kerti járdával sincs semmi gond, de a gyep szélét megtámaszthatnánk a lépcsőburkolathoz illő ágyásszegéllyel.


–  Szóval közös nevezőre kell hoznom a most élesen elkülönülő részeket.
– Így van.


– A közös nevező pedig az Otti burkolat…
– Természetesen…. – nevetett Károly bátyám – mondtam, kő követ követ….


– Ez a vízcsap sem éppen a kertem ékessége – mutattam a földből kiálló kissé rozsdás vascsőre.
– Ami azt illeti, mindenképpen jobban mutatna a helyén egy Otti kerti állókút, mészkő színben, ami tovább növelné a harmóniát.


– Azt hiszem értem. Átmeneteket kell létrehoznom itt is, össze kell mosnom az éles vizuális határokat. A terasz hangulatát kicsit tovább folytatni a kert felé…
– És a zöldet behozni a teraszra.


– Tetszik az ötlet. De… mit értett azon, hogy „csináld magad”? Szeretek ugyan barkácsolni, de egyáltalán nem vagyok burkoló szakember.
– Nem is kell túl nagy szakértelem néhány kő felragasztásához. Elég egy kis kézügyesség, szépérzék, és persze főleg az akarat.– De ha vásárolok speciális szerszámokat, az sem lesz éppen költséghatékony.
– Nem arról beszéltünk, hogy be kell burkolni az egész házat. Néhány 60 cm széles lábazati követ egymás mellé ragasztani a falra nem ördöngösség. Kell hozzá egy erősebb műanyag vödör, amiben megkeverjük a ragasztót, ehhez kell még egy fúrógépbe fogott keverőszár. A ragasztót egy fogazott glettvassal felhordjuk a falra és a kő hátoldalára egyaránt, majd a lapot a helyére illesztjük.


– Ez tényleg nem tűnik bonyolultnak. Azt hiszem megbirkózok a feladattal. A lapok közé fugakeresztet kell tenni?
– Az Otti antik hatású lapjaihoz szélesebb fugát javaslok, így megfelelőbb lesz kis faékek használata. Falburkolatokhoz a Mapei Adesilex fokozott terhelhetőségű, lecsúszásmentes ragasztóját, míg a járólapokhoz, főleg a nagyobb, nehezebb kövekhez a Mapei Keraflex Max S1 reodinamikus ragasztót ajánlom. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a ragasztó a nagyobb lapokat is megtartja, nem engedi őket elbillenni. A fugákba itt a Keracolor Rustic fugaanyag illik.


– Szóval Otti burkoló kövek, ragasztó, fugaanyag, egy vödör, egy keverőszár, egy glettvas, és elszántság?
– Nagyjából. Jól jön még ezeken kívül egy mérőszalag, egy vízmérték, és egy ceruza. Fugázáshoz egy fugázó gumi és egy szivacs.  A lapokat beton-, vagy kővágó koronggal vághatjuk, ha szükséges. Ha minden kötél szakad, azért én is itt leszek.


– Az remek lenne. Segít felragasztani a lapokat Károly bátyám?
– Ezt nem mondtam – mosolygott – itt leszek a teraszon egy fröccsel a kezemben és bármilyen közben felmerülő kérdésre szívesen válaszolok…. Na jó, persze hogy segítek.– Köszönöm, ez igazán nagylelkű ajánlat. Ön mellet a végén még egy szakmát is kitanulok. Apropó, van önöknél az Otti Manufacturánál felvétel burkolók számára? – nevettem most már én is.
– Bizony rengeteg munkánk van, és ügyes burkolóknak mindig jut belőle, de tekintsük egyelőre ezt az ön vizsgamunkájának, azután majd visszatérünk erre a kérdésre.


– Hozom a fröccsöt.
– Na ugye, hogy önnek is vannak mára használható ötletei.

Tehát a hétvégén burkolás. Károly bátyám nélkül nem mernék belevágni, de tudom, hogy ő és az Otti Manufactura csapata olyan hátországot jelent, amivel nyugodtan indulok egy ilyen csatába. Azt is tudom, hogy úgy sem engednék meg, hogy rosszul, vagy csúnyán ragasszam fel a köveiket, nagyon kényesek erre.

Tatár Antal

Otti Manufactura Kft.
Telefon: +36-20-473-8008
www.ottiburkolat.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Munkapultok és borításuk

A konyha meghatározó felületét a beépített munkalap alkotja. Feladata, hogy az előkészítő és főzési munkáknak megfelelő helyet biztosításon. Ez általában magában foglalja a beépített...


Természetes kövek felhasználása környezetünkben

Az emberiség évezredek óta használja környezetében a követ. Eleinte csak építésre, de később már díszítésre is ezt tartós, időtálló anyagot építették be. A világ még mindig csodálja azokat a...