Nemes fadoboz

Öltözékünk kedvelt és megbecsült alkalmi bizsu kellékeit többnyire ilyenolyan kartonból készített dobozokban szokás tárolni. Ám értéküktől függetlenül megérdemelnének egy szebb tároló dobozt is, csak erre mindig akkor gondolunk, amikor e kellékekre szükségünk van. Másnapra pedig minden feledésbe merül, s különben is, nem igen tudjuk hogyan fogjunk hozzá. Márpedig egy szép kis ékszeres dobozt nem nehéz elkészíteni, ha követjük az alábbi "receptet".

Mekkora legyen? Alapterületének meghatározásához a szélességét vegyük alapul. A hosszát ennek másfélszeresére növeljük, a magasságát meg 1/3-ában, 1/2-ében határozzuk meg. A doboz anyagául 8-10 mm-es rétegeltlemezt válasszunk, s mivel darabjait él-lap kötésben a legkönnyebb összeerősítenünk, ennek megfelelően a nagyobb oldallapok két anyagvastagságnyival legyenek hosszabbak a fenéklap hosszméreténél, a magasságuk méretét pedig egy anyagvastagságnyival növeljük meg. A darabokat szabjuk le, éleiket csiszoljuk egyenesre, majd az említett módon ragasztva és vékony bognárfejű szegekkel megerősítve építsük össze a doboztestet (1).
A fedelet úgy állítsuk össze, hogy a fedőlapjának az alsó felére ragasszuk fel a legalább 25 mm magas oldalkeretet. A fedőlap mérete azonban két anyagvastagságnyival, és még 2,5-2,5 mm-rel legyen nagyobb, mint a már kész nyers doboztest külmérete a borító furnérok miatt. A fedelet is ragasszuk össze, és csiszoljuk simára, de a sarkaira nagyon ügyeljünk.
A díszdoboz burkolatát több, különféle nemes fafurnérból összevágva borítsuk be. Mintadarabunkon kétféle színárnyalatú és erezetrajzú dió, továbbá mahagóni és éger furnért kombináltunk össze. A furnérdarabokat előbb pontosan merőleges vágásokkal szabjuk méretre (2), majd a darabokat szorosan egymáshoz illesztve gombostűkkel rögzítsük le (3). Az összeillesztett éleket ragasztószalaggal fogjuk össze, nehogy elmozduljanak. A fedőlapnál alig 1-1 mm-rel nagyobb furnérkombinációt fordítsuk meg, és kenjük be vékonyan kontaktragasztóval (4), a doboz fedelével együtt. Szikkadás után a lapot pontosan illesszük a fedélre, majd ezt követően egyenes lécdarabbal simítás közben jól préseljük a felületére (5). Az oldal- és élborításokat, no meg a doboztest borítólapjait is az előzőkhöz hasonlóan készítsük el, ezeket egymás után ragasszuk a doboz felületeire.
Most már csak a furnérozott felületeket kell teljesen simára csiszolnunk (6), és következhet a több rétegű, híg lakkozás. Minden megszáradt lakkréteget finoman csiszoljunk át, végül finom acélgyapottal átdörzsölve tompítsuk a lakkréteg csillogó fényét. A kész díszdoboz belsejét finom bársonnyal béleljük ki, amelyet előbb vékony kartonra ragasszunk fel, és csak ezt követően rögzítsük a doboz belsejébe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fadoboz, doboz, játék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bekötő dobozra szerelt lámpa

Manapság szinte minden kapható, ami a különféle kisebb szerelési munkákhoz szükséges. Ám ennek ellenére vannak helyzetek, amikor szinte nincs „előre gyártott” megoldás egy adott speciális...


Pakolás felújításhoz

Bármekkora felfordulással is jár, 6-8 évenként muszáj rászánni magunkat a lakásfelújításra. A sokszobás lakásokban nem feltétlenül kell egyszerre minden helyiséget felújítani, ez a pakolás...