Bekötő dobozra szerelt lámpa

2015-03-24 10:16:13 | Módosítva: 2015-03-24 10:24:03

Manapság szinte minden kapható, ami a különféle kisebb szerelési munkákhoz szükséges. Ám ennek ellenére vannak helyzetek, amikor szinte nincs „előre gyártott” megoldás egy adott speciális feladat gyors kivitelezésére. Ilyenkor szükséges némi egyéni kreativitás, és a probléma viszonylag egyszerűen elhárítható.

Rögzítés a vékony falba

A problémát egy a bekötődoboz fölé szerelendő lámpa okozta. A fal ugyanis a doboz mögött túl vékony volt ahhoz, hogy az alján átfúrt lyukba dübeles csavarokkal lehessen felfogni a lámpatest rögzítő lemezét. (Tipikus panel válaszfal, ami csak 6 cm vastag.) Megoldásként egy régebbi, már használaton kívüli süllyesztett kivitelű dugaszoló aljzat szolgált. Ennek körmös rögzítő kosara lett a célnak megfelelően átalakítva.

Az alkatrésznek csak a csavarral szétfeszíthető felfogó részére volt szükség, ezért a fémkosarat az elektromos csatlakozó részétől meg kellett szabadítani. A csatlakozó testet két oldalt, a szétfeszíthető rögzítő körmök alatt megbúvó, elperemezett, belső menetes csőszegecs rögzítette egymáshoz. A két feszítőcsavar kihajtása és a két körmös darab kiemelése után elég volt e rögzítő elemek felső elperemezett peremét fúróval eltávolítani, és a fém kosár máris elvált a szükségtelen porcelán aljzatról.

A menetes csőszegecsekre azonban még szükség volt a fém körmök szétfeszítéséhez. Az eredeti rögzítő csavarok a körmök újbóli visszahelyezése után pár csepp pillanatragasztóval a kosár fülének aljára ragasztva biztosíthatók elfordulás ellen.

A fémkosárra ezt követően már könnyű volt a lámpatest felfogó lemezét csavarokkal rögzíteni, és a körmös rögzítő szerelvény dobozba nyomása után az oldalsó csavarok meghúzásával szilárdan rögzíthető is volt. Mivel a lámpa alsó burkolata a bekötő doboznál nagyobb volt, az egyben a szerelődoboz nyitott üregét is eltakarta. Az új lámpatest elektromos bekötése után pedig azt az alsó burkolati eleménél fogva két rögzítő csavarral könnyű az egész lámpát szilárdan a falra erősíteni.

Ilyen célra a már nem használt régi süllyesztett kapcsolók tartókosara is megfelel, ha annak kapcsoló része eltávolításra kerül, hiszen e szerelvénynek is csak a körmös rögzítő részére van szükség a lámpák felszereléséhez.

Az elterjedten használt kerek fémtalpas lámpák falra szerelésénél máskor meg az okoz gondot, hogy nem szerelődobozra kell felerősítenünk, hanem sima falfelületre. Az áramot pedig oldalról kell odavezetnünk a lámpához, a bekötővezetéket kábelcsatornába bújtatva. Csakhogy a lámpa talprészén oldal irányban nincs nyílás, így a vezetéket nem tudjuk bebújtatni.

Nincs más hátra, a kerek talpdoboz oldalába vagy furatot kell készíteni, vagy be kell kissé köszörülni, hogy a vezetéknek helyet adjunk. Figyeljünk arra, hogy a megmunkálás helyén a lemezanyag nehogy éles maradjon, nehogy az áramvezeték szigetelését a sorja kikezdje!


A körmök eltávolítása után lefúrhatók az elperemezett menetes csőszegecsek


Az elektromos csatlakozó rész így már könnyen leválasztható a fémkosárról


A képen jól látható a dobozba erősítéshez átalakított rögzítő kosár és a lámpa ideiglenesen felcsavarozott tartólemeze


A falra szerelt lámpa talpeleme jótékonyan eltakarja az egyébként nyitott szerelődobozt

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos fényforrások kiválasztása

A forgalomban kapható fényforrások egyre kevesebb energiát fogyasztanak, ám a kiválasztásuk nem mindig könnyű. Ezt meghatározzák a meglevő lámpatestek ésaz izzók egyedi tulajdonságai is. Ezek...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...