Bekötő dobozra szerelt lámpa

2015-03-24 10:16:13 | Módosítva: 2015-03-24 10:24:03

Manapság szinte minden kapható, ami a különféle kisebb szerelési munkákhoz szükséges. Ám ennek ellenére vannak helyzetek, amikor szinte nincs „előre gyártott” megoldás egy adott speciális feladat gyors kivitelezésére. Ilyenkor szükséges némi egyéni kreativitás, és a probléma viszonylag egyszerűen elhárítható.

Rögzítés a vékony falba

A problémát egy a bekötődoboz fölé szerelendő lámpa okozta. A fal ugyanis a doboz mögött túl vékony volt ahhoz, hogy az alján átfúrt lyukba dübeles csavarokkal lehessen felfogni a lámpatest rögzítő lemezét. (Tipikus panel válaszfal, ami csak 6 cm vastag.) Megoldásként egy régebbi, már használaton kívüli süllyesztett kivitelű dugaszoló aljzat szolgált. Ennek körmös rögzítő kosara lett a célnak megfelelően átalakítva.

Az alkatrésznek csak a csavarral szétfeszíthető felfogó részére volt szükség, ezért a fémkosarat az elektromos csatlakozó részétől meg kellett szabadítani. A csatlakozó testet két oldalt, a szétfeszíthető rögzítő körmök alatt megbúvó, elperemezett, belső menetes csőszegecs rögzítette egymáshoz. A két feszítőcsavar kihajtása és a két körmös darab kiemelése után elég volt e rögzítő elemek felső elperemezett peremét fúróval eltávolítani, és a fém kosár máris elvált a szükségtelen porcelán aljzatról.

A menetes csőszegecsekre azonban még szükség volt a fém körmök szétfeszítéséhez. Az eredeti rögzítő csavarok a körmök újbóli visszahelyezése után pár csepp pillanatragasztóval a kosár fülének aljára ragasztva biztosíthatók elfordulás ellen.

A fémkosárra ezt követően már könnyű volt a lámpatest felfogó lemezét csavarokkal rögzíteni, és a körmös rögzítő szerelvény dobozba nyomása után az oldalsó csavarok meghúzásával szilárdan rögzíthető is volt. Mivel a lámpa alsó burkolata a bekötő doboznál nagyobb volt, az egyben a szerelődoboz nyitott üregét is eltakarta. Az új lámpatest elektromos bekötése után pedig azt az alsó burkolati eleménél fogva két rögzítő csavarral könnyű az egész lámpát szilárdan a falra erősíteni.

Ilyen célra a már nem használt régi süllyesztett kapcsolók tartókosara is megfelel, ha annak kapcsoló része eltávolításra kerül, hiszen e szerelvénynek is csak a körmös rögzítő részére van szükség a lámpák felszereléséhez.

Az elterjedten használt kerek fémtalpas lámpák falra szerelésénél máskor meg az okoz gondot, hogy nem szerelődobozra kell felerősítenünk, hanem sima falfelületre. Az áramot pedig oldalról kell odavezetnünk a lámpához, a bekötővezetéket kábelcsatornába bújtatva. Csakhogy a lámpa talprészén oldal irányban nincs nyílás, így a vezetéket nem tudjuk bebújtatni.

Nincs más hátra, a kerek talpdoboz oldalába vagy furatot kell készíteni, vagy be kell kissé köszörülni, hogy a vezetéknek helyet adjunk. Figyeljünk arra, hogy a megmunkálás helyén a lemezanyag nehogy éles maradjon, nehogy az áramvezeték szigetelését a sorja kikezdje!


A körmök eltávolítása után lefúrhatók az elperemezett menetes csőszegecsek


Az elektromos csatlakozó rész így már könnyen leválasztható a fémkosárról


A képen jól látható a dobozba erősítéshez átalakított rögzítő kosár és a lámpa ideiglenesen felcsavarozott tartólemeze


A falra szerelt lámpa talpeleme jótékonyan eltakarja az egyébként nyitott szerelődobozt

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csillárok-ma

Világítás: fény és világítótest. Mindkettő egyformán fontos. A megfelelő fényviszonyok általános látási kényelmet biztosítanak, a színek felerősödnek, tompává válnak, változnak a térarányok. A...


Mindenhová LED

Váltsa ki az örökké forró és gyakran kiégő halogén szpotjait LED-es modellekre! Csavarja ki hagyományos körte- és gyertyaégőit és kezdje el helyettük használni a folyamatosan fejlődő LED-es...