Papírhajtogató iskola 1. rész

Díszdoboz

2008-08-07 23:37:56 |

A papírhajtogatás története 538-ig nyúlik vissza. Ekkor került - egy szerzetes révén - Koreán keresztül Japánba, a kínaiak egyik féltve őrzött titka, a papírkészítés. Mivel a papírt nagy becsben tartották és az ára is ekkor még az aranyéval vetekedett, csak különleges alkalmakkor szigorú, szertartás szerint hajtogattak a szerzetesek. A különböző papírdíszek elkészítésének módját óvva őrizték.
Európába arab közvetítéssel a XIII. században került el ez az érdekes szórakozás, és a spanyol, majd az itáliai hercegi udvarokban lassan tovább fejlődött. A XIX. század végétől előbb Németországban, majd Japánban beépült az alapfokú oktatásba, és ez igen nagy lendületet adott az origami fejlődésének. Mára már nagy formagazdagság és sokszínűség jellemzi ezt a kreatív játékot. Most, és a következő két számban egy kis ízelítőt szeretnénk adni ebből.
Először egy szép, furcsa formájú díszdoboz elkészítési módját mutatjuk be. Ehhez közönséges színes fénymásolópapírra, vagy keményebb csomagolópapírra lesz szükség. A doboz alját 21x21 cm-es, a tetejét pedig 12,5x12,5 cm-es négyzetből készíthetjük. A következő kis ábrákon szaggatott vonallal jelöltük a magunk felé hajtás vonalát, és pontvonallal a hátrahajtásét. A kis nyilak a hajtás irányát jelölik, a vékony, halvány egyenesek pedig a korábbi hajtás-éleket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ajándékdobozok

Az ajándékcsomagolás nem mindenkinek könnyű feladat. Ugyan az áruházak telis-tele vannak szebbnél szebb csomagolóanyagokkal, de előfordul, hogy egy apró ajándék esetében aránytalanul drága a...