Dobozos bútor

2009-04-26 01:25:45 |

Akik szeretik a szokatlan formájú bútordarabokat, bizonyára megakad a szemük az alábbi doboz "kompozíción". Szertelen formája azonban mégis rendkövető, mivel a rekeszként funkcionáló kávák és azok elrendezése modulrendszerbe illesztve alkotnak egységet. Bárki elkészítheti a hasonmását, hiszen csak dobozkávákat kell kialakítani, és ezeket egy hátlapra erősítve már készen is van a szokatlan formájú bútordarab.

A dobozok és a nagy méretű hátlap anyaga 19-20 mm-es laminált bútorlap. A dobozok kétféle méretűek, négyzetes és ezeknek a feles méretű darabjaiból áll össze maga a bútor. A dobozrekeszek egységesen 300 mm mélyek, és eredetileg gérbe vágott élű darabok. Az egyszerűbb kivitel érdekében ettől el lehet térni. A köldökcsapokkal megerősített él-lap kötések ugyanis egyszerűbben kialakíthatók. A dobozok keretmérete 500x500 mm, illetve 250x500 mm. A kávákat úgy alakítsuk ki, hogy a két oldallap fogja közre a dobozok fedő és fenéklapját. A hátlapok anyaga lehet akár egy oldalán laminált hátlapanyag, vagy 16 mm vastag laminált bútorlap is, amelyek azonban hézagmentesen illeszkedjenek a kávaoldalak közé.
A pontos mérettartás érdekében az alkotó elemeket lapszabászatban érdemes leszabatni, mert így garantáltan minden lap azonos széles és hosszú lesz. Az erezetminta azonos futása érdekében a méreteken kívül érdemes kiosztási rajzot is készíteni, és ezt a gépet kezelőnek is ajánlott a kezébe adni a reklamáció elkerülése érdekében. A fedő- és fenéklapok hosszméretét mindig az adott anyagvastagság kétszeresével kell csökkenteni.

A nyersen leszabott darabokból előbb a dobozkávákat állítsuk össze. A köldökcsapok fészkei csak az oldallapok rövidebb, 300 mm-es éleinek lefedése után, ennek felületéhez illesztve kerüljenek kifúrásra. Ezzel elkerülhető összeállításkor a fólia vastagságából adódó csekélyke szintkülönbség. A hátlapokat a két oldallaphoz két-két köldökcsap rögzítse. A kávák oldalainak és hátlapjainak összeragasztásakor a felesleges ragasztóanyag azonnal eltüntetendő.
Miután a kávák ragasztása megkötött, következhet az elülső élek beborítása. Az élfóliák darabjai a sarkokon 45 fokban összevágva kerüljenek felvasalásra. A nagy hátlap élei is fedettek legyenek, majd sor kerülhet a dobozok helyének a kijelölésére. Előbb az alsó sor három doboza kerüljön a helyére, közöttük 20 mm-nyi legyen a távolság. A középső félosztásnyival feljebb kerüljön a két szélsőnél. A többi doboz felerősítésénél is tartsuk a 20 mm-es közöket. A felerősítéshez facsavarokat használjunk és azokat hátulról a dobozok oldalélébe hajtsuk be.
Miután a rekeszek a helyükre kerültek, már csak a polctartókat, az azokra kerülő lapokat, továbbá az esetleges fiókokat, azok szerelvényeit és az üvegajtót kell a helyükre szerelni, hogy a bútordarabot használatba tudjuk venni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Székek kárpitcseréje

Az intenzív használat még a legellenállóbb kárpitanyagokat is idővel kopottá teszi. Különösen az egyszerű szerkezetű, kivehető támlájú és ülőpárnájú székeken kopik meg a huzatanyag. A cseréjük...


Gipszkartonos térformálás

Adódhatnak olyan élethelyzetek, hogy a korábban kialakított lakótereket a megváltozott igényeknek megfelelően jó lenne a lehetőségekhez mérten korszerűbbé és főleg lakhatóbbá tenni. Ez a...