Dobozos bútor

2009-04-26 01:25:45 |

Akik szeretik a szokatlan formájú bútordarabokat, bizonyára megakad a szemük az alábbi doboz "kompozíción". Szertelen formája azonban mégis rendkövető, mivel a rekeszként funkcionáló kávák és azok elrendezése modulrendszerbe illesztve alkotnak egységet. Bárki elkészítheti a hasonmását, hiszen csak dobozkávákat kell kialakítani, és ezeket egy hátlapra erősítve már készen is van a szokatlan formájú bútordarab.

A dobozok és a nagy méretű hátlap anyaga 19-20 mm-es laminált bútorlap. A dobozok kétféle méretűek, négyzetes és ezeknek a feles méretű darabjaiból áll össze maga a bútor. A dobozrekeszek egységesen 300 mm mélyek, és eredetileg gérbe vágott élű darabok. Az egyszerűbb kivitel érdekében ettől el lehet térni. A köldökcsapokkal megerősített él-lap kötések ugyanis egyszerűbben kialakíthatók. A dobozok keretmérete 500x500 mm, illetve 250x500 mm. A kávákat úgy alakítsuk ki, hogy a két oldallap fogja közre a dobozok fedő és fenéklapját. A hátlapok anyaga lehet akár egy oldalán laminált hátlapanyag, vagy 16 mm vastag laminált bútorlap is, amelyek azonban hézagmentesen illeszkedjenek a kávaoldalak közé.
A pontos mérettartás érdekében az alkotó elemeket lapszabászatban érdemes leszabatni, mert így garantáltan minden lap azonos széles és hosszú lesz. Az erezetminta azonos futása érdekében a méreteken kívül érdemes kiosztási rajzot is készíteni, és ezt a gépet kezelőnek is ajánlott a kezébe adni a reklamáció elkerülése érdekében. A fedő- és fenéklapok hosszméretét mindig az adott anyagvastagság kétszeresével kell csökkenteni.

A nyersen leszabott darabokból előbb a dobozkávákat állítsuk össze. A köldökcsapok fészkei csak az oldallapok rövidebb, 300 mm-es éleinek lefedése után, ennek felületéhez illesztve kerüljenek kifúrásra. Ezzel elkerülhető összeállításkor a fólia vastagságából adódó csekélyke szintkülönbség. A hátlapokat a két oldallaphoz két-két köldökcsap rögzítse. A kávák oldalainak és hátlapjainak összeragasztásakor a felesleges ragasztóanyag azonnal eltüntetendő.
Miután a kávák ragasztása megkötött, következhet az elülső élek beborítása. Az élfóliák darabjai a sarkokon 45 fokban összevágva kerüljenek felvasalásra. A nagy hátlap élei is fedettek legyenek, majd sor kerülhet a dobozok helyének a kijelölésére. Előbb az alsó sor három doboza kerüljön a helyére, közöttük 20 mm-nyi legyen a távolság. A középső félosztásnyival feljebb kerüljön a két szélsőnél. A többi doboz felerősítésénél is tartsuk a 20 mm-es közöket. A felerősítéshez facsavarokat használjunk és azokat hátulról a dobozok oldalélébe hajtsuk be.
Miután a rekeszek a helyükre kerültek, már csak a polctartókat, az azokra kerülő lapokat, továbbá az esetleges fiókokat, azok szerelvényeit és az üvegajtót kell a helyükre szerelni, hogy a bútordarabot használatba tudjuk venni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újdonságok a munkaszékek fejlesztésében

A sorozatgyártás fejlesztésében dolgozó formatervezők és az ergonómia szakemberei folyamatos kihívás előtt állnak. A technika fejlődése által nyújtott új lehetőségeket úgy próbálják alkalmazni,...


Hordóból bútor

Az alábbi képes összeállításunkat gondolatébresztőnek szánjuk az olyan kreatív olvasóinknak, akik kedvelik aszokatlan megoldásokat, és akár egy régi, használaton kívüli tartályban is meglátják...