Autós kiegészítők

2016-03-15 08:58:22 | Módosítva: 2016-03-15 09:10:15

Sok olyan apróbb eszközt lehet kapni, melyek autós utazáskor megkönnyítik a dolgunkat. Vannak köztük praktikus eszközök, mások csak a kényelmesebb utazást szolgálják, melyek egy hosszabb út során szintén jó szolgálatot tesznek. Ilyen autós kiegészítőket gyűjtöttünk csokorba, melyek webáruházakban könnyen, és többségükben olcsón beszerezhető.

Kényelem és biztonság


A napellenzőre feltehető irattartó fő előnye, hogy ha megszokjuk, hogy ott van, nem kell papírt és tollat keresgélni a kocsiban, vagy a táskánkban. Az okmányok tárolására is alkalmas, de csak menet közben, hiszen parkoló autóban sem személyes iratokat, de főleg forgalmi engedélyt nem tanácsos hagyni. Ha forgalmival együtt lopják el a kocsit, az még jobban csökkenti az esélyét annak, hogy egyszer viszont látjuk a négykerekűt.


Maradva a napellenzőnél, a szemből jövő erős fény esetén néha kevésnek bizonyul a gyári eszköz. Ez kiegészíthető egy átlátszó napellenző lappal is, mely színezéséből adódóan javítja a látási viszonyokat. Főleg azoknak ajánlott, akik nem kedvelik a szemüveg használatát, hiszen funkciója nagyjából ugyanaz. Talán annyival praktikusabb, hogy ez mindig ott van, míg a napszemüveg könnyen otthon felejthető. Másik előnye, hogy a napszemüvegnek a kerete miatt van egy holttere, amit csak a fejünk kis elfordításával tudunk a látóterünkbe hozni. Itt a látóterünkben nem korlátoz semmi, lévén ennek a lapnak nincs kerete.


Kamionokban kötelező az elalvás-gátló, ott ez a járműbe beépített tartozék. Azonban ez hasznos lehet személyautó-vezetés esetén is, hiszen egy több-száz kilométeres út levezetése – főleg egy monoton autópályán – embert próbáló feladat. A személyautókhoz való elalvás gátló egy kis praktikus szerkezet, mely egy hallókészülékhez hasonlít legjobban a formáját tekintve. Ebből adódik, hogy ezt nem az autóba, hanem a fülünkre szereljük fel. Működése nagyon egyszerű, hiszen azt érzékeli, hogy hogyan áll a viselőjének a feje. Amíg a fej abban a pozícióban van, ami a szélvédőn való kilátással összeegyeztethető, addig a készülék nem riaszt. Ám ha a fej bármilyen olyan irányban megdől (előre, hátra vagy oldalra bicsaklik), mely feltételezi, hogy a vezető nem az utat nézi, hanem például elaludt, akkor azonnal riasztani kezd  a készülék.Kaphatók univerzális könyöklők, melyek szinte minden személygépkocsiba beszerelhetők. A könyöklő egy praktikus kényelmi eszköz, hiszen néha jó rajta pihentetni a kezet, másrészt tároló dobozként is funkcionál. Zárható típusai annyival előnyösebbek, hogy ha a parkoló autónkat feltöri valaki, az visz minden mozdíthatót, ám ha a zárt kocsin belül egy ilyen zárt dobozzal találkozik, esélyes, hogy nem áll neki ezt is kinyitni, lévén igyekszik mihamarabb távozni a helyszínről.


Az autós DVD lejátszók menet közben az utasok, pihenőidőben a sofőr szórakoztatását is szolgálják. Bár a készülékek többsége TV csatornák vételére is alkalmas, ezek minősége általában meg sem közelíti az otthoni antennák által biztosított jelminőséget. De DVD filmek lejátszására kiváló, sőt a legtöbb típuson már USB csatlakozó is van, így arról is játszhatunk le filmet, vagy az üdülésről készült képek nézegetésére is használható a készülék. Vannak széthajtható típusaik is, de kimondottan praktikusak a képen látható változatok, melyek az elülső ülés fejtámlájára rögzíthetők egy gumipánttal, így a hátsó ülésen ülők pont szemmagasságban látják a képernyőt.Sokan kedvelik, de még sokak által ismeretlenek az autókban is apróbb tárgyak rögzítésére alkalmas nanopadok. Ezek a párszáz forint értékű eszközök ugyan nem örök életűek, de egy évig általában jól ellátják faladatukat. Kinézetre egy lágy műanyag, gumiszerű tapintású lapról van szó, melynek mindkét oldala tapad, de nem ragad, azaz nem hagy nyomot. A lapot feltehetjük a műszerfalra, „ráragaszthatjuk” a lakáskulcsunkat, a bevásárlókocsi érmét, de hasznos telefon tárolására is, főleg ha arról hallgatjuk a navigációt. A nanopad működése a gekkó talpának elvén működik, hiszen a gekkó az, mely képes a nem teljesen sima felületen a függőleges falon vagy a plafonon is biztonsággal megtartani a saját súlyát. A lábujjain mintegy 2 millió sörtéből álló egymás mellé rendezett sörtesor található, valamennyi ujjon. A sörték vége szerteágazó, de ezek már olyan pici részek, melyek a látható fény hullámhosszánál is rövidebbek, tehát a nanotechnológia irányába mutatnak. Ezek elrendeződése miatt képes az állat akár fejjel lefelé lógva is megtapadni a plafonon. A nanopadok is ezen elv alapján működnek.


A GPS, telefon vagy tablet tartók a navigációkor hasznos kiegészítői az autónak. Ezek a műszerfalra, vagy a szélvédő üvegre is felerősíthetők, és minden irányba mozgathatjuk a bennük rögzített készüléket. Így menet közben jól halljuk a navigáció utasításait, de a készülékre pillantva hamar a helyzetünket is láthatjuk anélkül, hogy hosszabb ideig nem az utat figyelnénk.


A kormányzár egy mechanikus autólopás elleni eszköz. Azzal, hogy rázárjuk az eszközt a kormánykerékre, és a rúdja ráér a műszerfalra azt érjük el, hogy ha valaki el is indítja a kocsit a kormányt nem tudja használni, tehát menni sem tud vele. Előny, hogy az autót gyakorlatilag ellophatatlanná teszi, hiányossága, hogy a kocsi lopás ellen véd ugyan, de a kocsi kifosztása ellen nem.


Nem csak autóban hasznos, egy zsebkés mindenhol jól jöhet. Sokan azonban azért nem hordanak magukkal, mert a zsebben kényelmetlen, a táskába elfér ugyan, de lehet, hogy a táska nincs mindig velünk. A „bankkártya” kés előnye, hogy mérete megegyezik egy bankkártyáéval, azaz a pénztárcánkban is elfér. Pár mozdulattal e fémlapból azonban kést hajtogathatunk. Ha pedig már nem kell, újra kártyaalakúra hajtjuk, és visszakerül a pénztárcába. Egy kés, ami így valóban mindig nálunk lesz.A kutya-biztonsági öv elsőre viccesen hangozhat, ám nagyon hasznos dolog azoknak, akik kutyájukat rendszeresen utaztatják autóval. Az állaton lévő hám csak kevés mozgásteret biztosít az ebnek, de az utazás biztonságát jelentősen fokozza. Míg az emberek számára kötelező biztonsági öv baleset esetén az emberéletet védi, a kutyaövnek is van egy ilyen szerepe, ám ami még lényegesebb, hogy nem hagyja, hogy az állat az autóban szabadon mozogjon. Egy hátulról előre mászó kutya ugyanis elvonhatja a sofőr figyelmét, ami balesethez vezethet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vidella rolók

A VIDELLA rolók rendkívül széles típus és színválasztékkal egyedülálló módon minden igényt kielégítenek. Tegye egyedivé lakását az innovatív, különleges VIDELLA rolókkal, melyekkel nem csak az...


Ablakpárkányok és könyöklők

A fentiekből kiderül, hogy a takaróelem feladata eltérő, és ennek megfelelően az anyaguk is többé kevésbé különböző. A külső párkányok időjárásálló anyagból készülnek, míg a belső ablakkönyöklőknél...