Már csak pár nap van hátra!

Digitális átállás

2013-07-18 11:53:06 | Módosítva: 2013-07-18 11:59:03

Az elmúlt néhány évben még választási lehetőségünk volt, hogy tetőantennánkkal a földi sugárzásban vehető 3 analóg csatornát nézzük, vagy az ezzel párhuzamosan működő, sokkal jobb minőségű 7 digitális csatornát. A helyzet azonban most változik; a választási lehetőség megszűnik, mert az analóg sugárzást lekapcsolják. Az alábbiakban összefoglaljuk, mi várható, és milyen technikai eszközök szükségesek a digitális átálláshoz.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozta az analóg földfelszíni televíziós hálózatok lekapcsolási menetrendjét. Az analóg hálózat lekapcsolása két ütemben valósul meg.

Az első ütemben 2013. július 31-én lekapcsolásra kerülő:

– gerincadók: Budapest OMK (Széchenyi-hegy), Kab-hegy, Győr, Szentes, Szeged, illetve – átjátszó adók: Bakonybél, Bakonyszentkirály, Bakonyszentlászló, Battonya, Békéscsaba, Budapest Mariott, Budapest Városmajor, Budapest Óbuda, Budapest Lágymányos, Csobánka, Dorog, Dudar, Esztergom, Gerecse, Komárom, Kóspallag, Kőszeg, Lábatlan, Lenti, Letkés, Mór, Nyergesújfalu, Páka, Pásztó, Pénzesgyőr, Perőcsény, Perőcsény, Szeged (átjátszó), Szentgotthárd, Tamási, Tatabánya, Vámosmikola, Zirc


A második ütemben 2013. október 31-én az összes többi telephelyről megszűnik az analóg földfelszíni televíziós műsorsugárzás.

Az analóg TV szolgáltatás lekapcsolása gyakorlatilag nem érinti azokat, akik bármelyik kábel szolgáltató előfizetőiként televízióznak. Ők nem is érzékelik az átállást, valószínűleg eddigi szolgáltatójuk már régen a digitális csatornákat kódolja le számukra az antennakábelre. Ugyancsak nem érzékelnek változást azok, akik parabola antennával, akár hazai, akár nemzetközi műholdon keresztül nézik a televíziós adásokat.  A digitális átállás elsősorban azokat érinti, akik ma egy sima tetőantennával a jelenlegi 3 analóg adást – az M1-et, az RTL-t és a TV2-t – nézik, és más televíziós elérhetőségük nincs. 

Ez a lehetőség szűnik meg a fenti időpontokban. Még egy érintett csoport lehet; a társasházakban korábban ún. analóg soros kábelen juttatták el az antennajelet a lakásokban, és bár a szolgáltatók ma már gyakorlatilag mindenhol átálltak a „csillagpontos”, előfizetős rendszerekre, sok helyen meghagyták az analóg kábelt is azok kedvéért, akik más előfizetést nem igényeltek. Ezekben az esetekben a közös költségben fizettek egy szerény összeget a tévézésért. Az analóg adás lekapcsolásakor viszont ez a lehetőség is megszűnik.


Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy az analóg adások helyett a digitális csatornákat nézhessük televíziónkon. Az alábbiakban szándékosan egy kicsit súlyozunk a régi televízió készülékek javára. Tesszük ezt azért, mert tapasztalatunk szerint az újabb készülékek tulajdonosai sokkal tájékozottabbak, és a bőségesen áramló információkból hamar megtalálják a számukra szükséges megoldást. Ennek értelmében valószínűleg kevés gondja lesz azoknak az LCD és LED lapos tévé tulajdonosoknak, akik 3-4 éven belül vásárolták készülékeiket, és ezekbe már gyárilag be van építve a MinDig TV dekóder (DVB-T MPEG-4 tuner), vagyis a földi digitális adások vételéhez szükséges dekóder. 

Ebben az esetben nem kell más a digitális földfelszíni televízióadás vételéhez, mint egy megfelelő szélessávú UHF tető- vagy szobaantenna. Ezeket a készülékeket, MinDig TV matricával jelölik meg, és csak át kell hangolni őket – ha nem tették meg ezt már jóval korábban. A modern készülékek nagy részében megtalálható az a kártyafoglalat is, amibe a MinDig TV fizetős csatornáinak vételéhez szükséges kártyát lehet behelyezni. Aki a plusz csatornákra (MinDig TV Extra) előfizet, az a szolgáltatótól megkapja a vételhez szükséges kártyát.


Mindazokhoz a televízió készülékekhez, amelyek nem rendelkeznek eleve dekóderrel, illetve kártyaolvasóval, azokhoz meg kell vásárolnunk egy ilyen szerkezetet. Ebbe a csoportba tartozik valamennyi hagyományos, képcsöves TV készülék, és a 4-5 évnél régebbi LCD készülékek is nagy valószínűséggel.  Nekik szükségük lesz egy jelátalakító készülékre, azaz egy dekóderre, vagy még másként set tov boksz-ra, amit a tévékészülék és az antenna közé kell beiktatni. Ebbe vezetjük az antenna kábelt. A legtöbb esetben az eddig használt antenna és kábelezés megfelelő a digitális televíziós jelek vételére, más antennára remélhetőleg nem lesz szükség. 

A digitális adást ezután a dekóder veszi, ami átalakítja a digitális jelet analóggá, és ezt az analóg jelet vezetjük a régi készülékünkbe. A televízió kicserélésére tehát nincs szükség. Elvében kétféle jelátalakító készülék, azaz dekóder kapható. Az egyik csak az ingyenesen fogható 7 tévécsatorna megjelenítésére alkalmas, ún. kártyaolvasó nélküli készülék, a másik a kártyaolvasós készülékek csoportja. Amennyiben ilyen készüléket vásárol valaki, úgy akár azonnal, akár a későbbiekben még több csatornára is előfizethet a MinDig TV Extra szolgáltatás keretében.


A különböző gyártmányú dekóderek többféle kimenetet kínálnak fel a TV készülékhez történő csatlakoztatáshoz. A legjobb képminőséget az ún. HDMI kimenet, illetve csatlakozás adja. Ezt a minőséget azok az LCD TV tulajdonosok élvezhetik, akiknek készüléken már van HDMI bemenet. A fentebb jelzett 4-5 évnél idősebb készülékek jelentős része ilyen. Ebben az esetben egy HDMI kábel megvásárlását és használatát javasoljuk.  Ha TV készülékünkön bármilyen ún. „AV” bemenet van, akkor a dekóderünk és a kábel is ahhoz alkalmazkodjon.

Leggyakoribb talán a gyufásdoboznyi Scart csatlakozó, illetve az RCA csatlakozó, ahol sárga színű (harang formájú) aljzatra vezetjük a képjelet, pirosra és fehérre a hang jelét. A Skart és RCA csatlakozók átalakíthatók, átválthatók egymásba (vigyázat, a HDMI nem!). Ezeknél a készülékeknél is lényeges javulást fogunk észlelni képminőségben a korábbihoz képest, a szükséges dekódert pedig akár a szolgáltatótól, akár bármelyik szakboltban, Hipermarketben meg lehet vásárolni 8-10-15 ezer forint körüli áron.


Még azoknak a tulajdonosoknak sem kell lemondania eddigi készülékükről, akiknek 20-25 évnél régebbi csöves televíziójuk van, amin még semmiféle AV bemenet nem volt, csak a szabványos antenna bemenet. Az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy az első videó készülékeink is úgy működtek, hogy a videót és a TV-t egy antennakábel kötötte össze, a videó egy bizonyos csatornára kiadta a képet, a TV-t pedig erre a csatornára hangoltuk. Pont így működik a MinDig TV dekóderek egy része is; ezeken nem csak antenna bemenet, hanem kimenet is van, és innen közvetlenül csatlakoztathatók a TV antenna aljzatára. 

Még ezzel a megoldással is képminőség javulást fogunk érzékelni. Van egy javaslatunk azoknak is, akik a fentebb említett régi, soros kábelen nézik a TV-t. Bár a szolgáltatók az analóg adást lekapcsolják, de gyakran felkínálják, hogy egyszeri költségért beszerelnek a társasháznak egy közösségi MinDig TV dekódert, és azt bevezetik a meglévő soros kábelba. Így a lakók a régi antenna aljzatból ingyen nézhetik a továbbiakban a 7 ingyenes digitális csatornát – persze analógra átváltva. Ebben az esetben az antenna elosztására is van lehetőség, ha a lakásban több TV készüléket szeretnénk használni.


Ugyanerre viszont a sima MinDig TV dekóderek nem alkalmasak, hiszen a csatornák kiválasztását ott a dekóderen végezzük, a TV készülék csak megjeleníti a képet. Ha el is tudnánk osztani a dekóder kimenő jelét két TV készülék számára, azokon is csak ugyanazt a csatornát nézhetnénk egy időben. Az önálló csatorna választáshoz tehát TV készülékenként külön-külön dekóderre van szükség. Amennyiben a dekóder beüzemelését követően nem jelenik meg a kép a tévékészüléken, érdemes átnéznie a kábelezést és a csatlakozókat, előfordulhat, hogy szükség van az antenna vagy a kábelek lecserélésre. Ilyenkor célszerű szakember segítségét kérni, aki meg tudja állapítani, hogy milyen antennára van szükség, illetve a vételi összeállítás mely eleme okozhatja a problémát.

Antenna tájoló

Új, ingyenes applikáció okostelefonokra

Sokak számára elérhető technikai segítség vehető igénybe a földfelszíni digitális televízió műsorszórás adásainak (MinDig TV és MinDig TV Extra) vételéhez. Az „Antenna tájoló” alkalmazásával könnyen beállíthatjuk az adások vételéhez szükséges szélessávú UHF, kültéri antennánkat. Az alkalmazás androidos változata már letölthető, az iOS verzió is hamarosan elérhető lesz. Az applikációról bővebben olvashat itt: 

http://mindigtv.hu/applikaciok

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Antenna tájoló

Sokak számára elérhető technikai segítség vehető igénybe a földfelszíni digitális televízió műsorszórás adásainak (MinDig TV és MinDig TV Extra) legjobb minőségűvételéhez.