Hol tart ma a digitális TV?

2010-01-28 18:25:43 |

Több mint egy éve indult el digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető SD és HD minőségű programok vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben. A digitális műsorok vételéhez erre alkalmas televízióra - a ma kapható LCD TV-k jelentős része már ilyen -, vagy egy jelátalakító berendezésre (DVB-T MPEG-4 HD dekóderre) van szükség.

A digitális földi televíziós szolgáltatás (MinDig TV) a lakosság közel 60%-a számára vált elérhetővé, a műsorszórás 3 telephelyről (Budapest, Kabhegy, Szentes) indult meg. Ezt követően 2009. januárban még egy telephely, a Száva utcai adó indult el Budapesten. A műsorok vételéhez tetőantennára van szükség, az adóállomásokhoz közel fekvő területeken szobaantennás vétel is nagy valószínűséggel lehetséges, ezt azonban érdemes szakemberrel megvizsgáltatni mielőtt vásárolunk egy erősítős szobaantennát. Tapasztalatunk szerint Budapest területén belül sem garantált, hogy az adás szobaantennával fogható lesz.
A vétel-előrejelzési számítások nem vehetik figyelembe a helyi adottságokat (pl. fák, épületek árnyékoló hatása, terepviszonyok). Az elméleti számítások adott vevőantennát (10 méteres magasságot, irányítottságot, megfelelő nyereséget) feltételeznek. Ha a jelzett területen belül még sincs megfelelő vétel, magasabbra elhelyezett antennával és/vagy aktív (erősítős) antenna használatával érdemes a vételi lehetőséget kipróbálni.

A hálózat 2009. december 1-jével újabb 9 telephellyel bővül, melynek következtében már a lakosság 88%-a tudja majd venni a digitális adást. Ez az arány 2010-2011-re eléri a 96%-ot.
Az előfizetési díj nélküli kínálat jelenleg 7 tévécsatornát tartalmaz, ebben megtalálható az RTL Klub és a TV2 kereskedelmi csatornák SD felbontásban, valamint a közszolgálati m1 HD, m2 HD, Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programjai, tesztjelleggel pedig az Euronews programja érhető el angol, német és francia nyelven. Elérhető továbbá tesztjelleggel három rádiócsatorna, a Magyar Rádió MR1 Petőfi, MR2 Kossuth és MR3 Bartók Rádió adása előfizetési díj nélkül.
Az ATV és Hír TV programja a kínálatban kódolt formában van jelen.

Televíziókészülékek és dekóder

A hagyományos katódsugaras tévékésülékek önmagukban nem alkalmasak a digitális földi jelek vételére. A digitális adások vételéhez egy dekóder (jelátalakító készülék) vagy olyan laposképernyős televíziókészülék megvásárlása szükséges, amelybe már beépítésre került ez a jelátalakító (DVB-T MPEG-4 HD tuner).
A dekódert az antenna és a televíziókészülék közé kell csatlakoztatni. Egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder igénybe vételével a hagyományos tévékészülékek számára is elérhetővé válnak a műsorok, nem szükséges új televízió beszerzése, a HD-felbontású műsorokat a dekóder automatikusan hagyományos felbontásúvá alakítja át.
Amennyiben HD minőségben kívánja élvezni a HD-ben sugárzott műsorokat, ehhez DVB-T MPEG-4 HD tunert tartalmazó HD-ready vagy full-HD megjelenítő eszköz (laposképernyős tévé) szükséges. Az MPEG-2 tunert tartalmazó HD ready vagy HD plazma vagy LCD tévékészülékekhez szintén szükség van egy MPEG-4 HD dekóderre.
2009. november elején 8 féle MinDig TV matricás dekóder szerepelt a kínálatban, a legolcsóbb 26 900 forintért kapható.

Antenna és kábelezés

A szolgáltatáshoz a jelenleg az analóg műsorok vételéhez használatos legtöbb tetőantenna megfelelő, melyek alkalmasak az UHF frekvenciatartomány vételére. Ha az analóg műsorok vételéhez szélessávú antennát használtak (ilyenek a széles körben elterjedt lepkeantennák és az ún. logper antennák), akkor ezek minden bizonnyal a digitális vételre is alkalmasak lesznek. Ha az analóg antenna keskenysávú volt (ilyenek például a Yagi antennák), akkor új, szélessávú antenna felszerelésére lehet szükség. Akkor is indokolt lehet új antenna felszerelése, ha a vételi hely a digitális műsort sugárzó adótoronytól távol esik, vagy tereptakarásban (pl. völgyben, épület árnyékában) van. Ilyenkor nagy nyereségű vevőantenna és antennaerősítő használata segíthet. Antennaszerelők, szervizes szakemberek mérőeszközökkel meg tudják mérni, hogy megfelelő-e a jelszint.
A zavartalan vétel jó állapotú tetőantenna és koaxiális kábel esetén biztosítható. Az analóg vételi frekvenciákra hangolt antennaerősítők a digitális vételnél nem alkalmazhatók, át kell hangolni ezeket a digitális adás frekvenciájára. A digitális vételnél szűkebb az átmenet a jó minőségű kép és a teljes vételképtelenség között, mint az analógnál, ezért fontos hogy a kültéri eszközök jó állapotban legyenek. Az adóhálózat összes adóantennája vízszintes polarizációra van tervezve, ezért a jó vételhez vevőoldalon is vízszintes polarizációjú vevőantennát kell biztosítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Digitális televíziózás

A televíziózás világában egyre nagyobb teret nyer a digitális műsorszórás, amely gyökeresen megváltoztatja majd a televíziózás szokását. E rendszer kiépítéséhez az alábbi szabványok kerültek...


Digitális átállás

Az elmúlt néhány évben még választási lehetőségünk volt, hogy tetőantennánkkal a földi sugárzásban vehető 3 analóg csatornát nézzük, vagy az ezzel párhuzamosan működő, sokkal jobb minőségű 7...