Felmérték Bonyhád energiaigényét

MTI

2012-09-24 17:37:24 | Módosítva: 2012-09-24 17:41:52

Az önkormányzati igényeket meghaladó mennyiségű geotermikus energia nyerhető ki a Bonyhád alatt lévő termálvízkincsből a város számára készült energetikai felmérés szerint, amelyet hétfőn ismertetett az önkormányzat az MTI-vel.

Egy 2.300 méter mély termálkút 115 Celsius fokos vizét felhasználva a város évente közel 44 ezer gigajoule fűtési hőigénye biztonságosan ellátható - olvasható az SWR Bauconsulting Kft. által készített jelentésben.

Amennyiben a termálvíz hőkészletét - a 115 és 95 Celsius fokos tartományban - áramtermelésre is felhasználják, úgy évi 21,7 gigawattnyi elektromos energia állítható elő, ami közel tízszerese a város áramigényének.


A számítások egy 2010-es, szeizmikus vizsgálaton alapulnak, amelyet az önkormányzat a termálvizet rejtő mélykarsztréteg felderítése érdekében végeztetett el.

A jelentés szerint az évi 1,4 millió köbméternyi vízhozamú termálkút a 14 ezer lakosú város intézményeinek áram- és hőigénye mellett mezőgazdasági, élelmiszeripari üzemek, turisztikai és gyógyászati intézmények hőigényét is kielégítheti.

A felmérés tartalmaz arra vonatkozó számításokat is, hogy mennyibe kerülne egy megajoule, geotermális hőkészletből nyert energia, ez azonban üzleti titok - mondta az MTI-nek Glöckler Ferenc, Bonyhád aljegyzője.

Hozzátette: az önkormányzat számára lényegesen olcsóbb lenne a felhasznált áram, és az 1200 távfűtött lakás számára néhány százalékkal csökkenthető lenne a hődíj is. A geotermális energia legfőbb haszna a tervezhetőség, és az, hogy az önkormányzat függetlenné válna a piaci áraktól - jegyezte meg.

Mint mondta, ha csak távfűtésre használnák a termálvizet, az mintegy másfél milliárd forintos beruházást igényelne, a villamosenergia-termeléshez szintén milliárdos befektetés szükséges.

A tervek szerint a beruházást pályázati támogatással egy projektcég valósítaná meg; később a város képviselő-testülete dönthet arról, hogy a céget az SWR Kft.-vel közösen hozza-e létre.

Bonyhádon az önkormányzati tulajdonú fűtőmű a 44 ezer gigajoule hőt évente közel 1,3 millió köbméter földgáz elégetésével állítja elő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Levegő hőszivattyúk

Nicolas Carnot a 19. század első felében írta le a korszerű hőerőgépek alapját képező körfolyamatát. Ez a körfolyamat játszódik le a mai hűtőszekrényekben, klímákban és a hőszivattyúkban is.


Elektromos hálózatunkat is korszerűsíteni kell

Napjainkban szinte elképzelhetetlen az élet elektromos áram nélkül. Az életvitelünk szinte minden területén elektromos árammal működő gépeket üzemeltetünk. A régebbi lakóházak villamossági...