Energiatakarékos otthon, munkahely

2020-10-30 11:17:15 | Módosítva: 2020-10-30 11:20:43

Ahhoz, hogy meghatározhassuk mekkora megtakarítást érhetünk el háztartási készülékeink, berendezéseink korszerűsítésével, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mekkora egy-egy adott berendezés energiafogyasztása, valamint milyen műszaki lehetőségek vannak a korszerűsítésére, esetleg milyen lehetőségeink vannak a berendezés cseréjére. Ehhez nyújthat segítséget egy részletes otthoni energiaaudit elkészítése, amely során felmérjük az energiafogyasztásokat, és ezek alapján lépéseket teszünk az energiahatékonyság javítására – a célra rendelkezésre álló pénzeszközeink, és a befektetés várható megtérülésének figyelembe vételével.

Segít az energiacímke

Honnan tudhatjuk, hogy a kiszemelt berendezés energiahatékony, környezetbarát-e? Kiskereskedelmi forgalomban kapható gépek, berendezések vásárlása során érdemes a minél jobb energiahatékonysági paraméterekkel rendelkező berendezést választani, amelynek eldöntésében az energiacímke ad segítséget. A címkén a színes nyilak szimbolizálják az energiaosztályokat: az A+++ a legjobb, G a legrosszabb energiahatékonyságú készülék. A piktogramok mellett található értékek pedig az adott készülék éves energiafelhasználását és egyéb jellemzőit jelentik. Hűtőgépeknél feltüntetik a gyártók a zajkibocsátást és a kapacitást, amely a hűtőgépeknél a mélyhűtő tér nélküli térfogatot jelenti. Mosogató­gépeknél természetesen elmaradhatatlan információ a vízfogyasztás, emellett a szárítási hatékonyság is feltüntetésre kerül.


Az éghajlatváltozás következtében egyre forróbbá váló nyarak felvetik a kérdést, hogy vajon légkondicionáló berendezések nélkül egyáltalán élhető-e otthonunk. Mai körülmények között nem tekinthetünk el teljesen a légkondicionálástól. Arról sem feledkezhetünk azonban meg, hogy e berendezések komoly áramfogyasztók, így működtetésük egyben elő is segíti az éghajlat megváltozását.

A fentiek alapján célszerű kompromisszumot kötni: nem kell feltétlenül lemondani a hűtésről, de érdemes annak használatát valóban „szükséghelyzetekre” korlátozni. Sok kisvállalkozás gyakorlatilag lakáshoz hasonló körülmények között tevékenykedik, de mit tehet annak érdekében, hogy feleslegesen lehetőleg ne kelljen bekapcsolni a légkondicionálót? Az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, és az árnyékolás együttesen hatékony védelmet nyújtanak az épületek túlmelegedése ellen, és így csökkentik a légkondicionálás iránti igényt. Az irodák felmelegedését nagyban elősegíti az, hogy éjszakánként rendszerint nem tudnak lehűlni, mivel többnyire zárva vannak. Célszerű gondoskodni tehát arról, hogy egy erre megbízott személy hajnalban szellőztesse ki a helyiségeket.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az EU legnagyobb geotermikus rendszere Szegeden

Európai Unió legnagyobb geotermikus rendszere Szegeden lakóházakban, üzletekben és más épületekben biztosítja a hőt. A projektet az önkormányzat a helyi távfűtési vállalat javaslata alapján...


Lehet gazdaságos az elektromos fűtés?

Egy két évtizeddel ezelőtt a kérdésre valószínűleg másválaszt fogalmaztunk meg, mint amit ma. Korábbi sztereotípiák szerint addig, amíg az elektromos áram egységára hő egységre vonatkoztatva...