Hogyan bánjunk ruháinkkal

2019-02-22 11:11:39 | Módosítva: 2019-03-11 12:23:35

Bármilyen drága, jó minőségű ruhát is vásárolunk, és bármilyen drága mosógépben vagy szárítógépben is tisztítjuk, ha nem a ruhacímke, textilcímke alapján kezeljük a tisztítás során, hamar viseltesnek fog látszani, és akár az első mosás alkalmával tönkre is tehetjük. Ha nem az utasításnak megfelelően bántunk vele, reklamálási lehetőségünk sincs. A mosógépek és szárítógépek számtalan programot biztosítanak, a vászonlepedőtől a kényesebb ruhaneműkig majdnem minden mosható mosógépben, és a szárítógépekbe is kevés kivétellel betehetjük a ruhaneműinket. Ha tiltást látunk a címkén, azt vegyük komolyan. A pontos anyag összetételt és a gyártástechnológiát a gyártók tudják, ők határozzák meg azt is, hogy mi legyen a ruhacímkén, tehát hogyan tisztítható az adott ruhanemű.


Textil-KRESZ

Nem elég, ha csak a fő anyag-összetételét ismerjük, mert a cérna, amivel a ruhaneműt megvarrták lehet „kényesebb”, mint a fő anyag, ráadásul a minták, kiegészítők, passzék, flitterek, rávasalt rátétek, hímzések stb. mind-mind együtt mennek a mosásba a ruhával. Ezek sem károsodhatnak, és nem is károsíthatják a ruhadarabot vagy más terméket; pl. táskát, párnát, sapkát, kesztyűt stb. Aki magának varr, már az anyag, cérna stb. megvásárlásakor gondoljon erre, aki pedig készen vásárol ruhaneműt, mielőtt dönt, nézze meg alaposan a címkét.

Ezek a címkék minden ruhaneműben benne vannak, és bizony előfordul, hogy a lehető legrosszabb helyre vannak varrva. Az igényesebb ruhagyártók utólag, a ruha összevarrása után varrják csak fel a címkét, így az a ruha varrásának megsértése nélkül, nyom nélkül lebontható a külön varrással. Sajnos a többi esetben csak ollóval lehet levágni. Nagyon óvatosan vágjuk a lehető legkisebbre, de vigyázzunk nehogy a ruha anyagát is elvágjuk. Olyan ruhadarabokon, amiken nem zavaró helyen van, inkább hagyjuk meg a címkét, különösen, amikor az általánostól eltérő utasításokat tartalmaz, pl. öltönyben, kosztümben, kabáton, ágyneműn, díszpárnán, táskán stb. Az ilyen textileket ritkábban is mossuk, értékesebbek is, elfelejthetjük mire a tisztítására sor kerül, hogy mi is volt a címkén.


A textilcímke jelölései


Minden ruhába varrt címke nemzetközi szabvány szerint készül, és „mondanivalója” nagyon logikusan épül fel, így mindegy melyik országban gyártották az adott darabot, a világ másik felén is pontosan értelmezhető. Meghatározott sorrendben kell feltüntetni a szimbólumokat, ami a tisztítás folyamata is: mosás, fehérítés, szárítás, vasalás, vegytisztítás. Az 5 alap szimbólum egészül ki apró egyéb rajzokkal, jelekkel, számokkal, vonalakkal, pöttyökkel stb., hogy minél részletesebb utasításokat tudjunk leolvasni.MosásMinden, ami a vízzel kapcsolatos: mosás, áztatás előmosás, öblítés és a centrifugálás.

1. Nincs korlátozás, tetszés szerint mosható az anyag.

2. Nem szabad mosni, speciális tisztítást igényel az anyag.

3. Kézzel, langyos vízzel mosható, nem szabad dörzsölni, csavarni.

4. Kézzel és géppel is mosható, a feltüntetett maximum hőmérsékleten.

5. Kímélő programmal géppel is mosható a feltüntetett maximum hőmérsékleten, közepes fordulatszámú centrifugálással.

6. Kímélő programmal géppel is mosható a feltüntetett maximum hőmérsékleten, alacsony fordulatszámú centrifugálással és csavarás nélkül.

Fehérítés


1. Nincs korlátozás, bármilyen fehérítés megengedett.

2. Klórral és klórtartalmú vegyszerrel nem fehéríthető.

3. Klórral fehéríthető.

4. Nem fehéríthető.
Szárítás1. Függesztve, lógatva szárítható.

2. Fektetve szárítandó.

3. Csepegtetve szárítandó.

4. Naptól védve szárítandó.

5. Szárítógépben szárítható, alacsony hőmérsékleten, 50 °C-on

6. Szárítógépben szárítható, közepes (normál) hőmérsékleten, 70 °C-on

7. Szárítógépben szárítható, magas hőmérsékleten, 90 °C-on

8. Szárítógépben szárítható, bármilyen hőmérsékleten

9. Szárítógépben nem szárítható.Vasalás


1. Bármilyen hőfokon vasalható.

2. Vasalható, alacsony hőmérsékleten, 110 °C-on.

3. Vasalható, közepes (normál) hőmérsékleten, 150 °C-on.

4. Vasalható, magas hőmérsékleten, 200 °C-on.

5. Tilos vasalni.
Vegytisztítás
A betűjel a vegyszert jelöli, ezeket is jó tudni, bár igazán a ruhatisztító dolgozóinak fontos.

1. A – Az összes ruhatisztításhoz használt oldószert engedi.

2. P –Tetraklór-etilénnel és szénhidrogénnel (F) is tisztítható.

3. P –Tetraklór-etilénnel és szénhidrogénnel (F) is tisztítható, de kíméletesen, mérsékelt mechanikai és hőmérsékleti terheléssel, kíméletesen kell szárítani is.

4. F – Csak szénhidrogénnel tisztítható.

5. F – Csak szénhidrogénnel tisztítható, de kíméletesen, mérsékelt mechanikai és hőmérsékleti terheléssel, kíméletesen kell szárítani is.

6. W – Tisztítóüzemben, speciális eljárással, vízzel tisztítható.

7. W – Tisztítóüzemben, speciális eljárással, vízzel tisztítható, de kíméletesen, mérsékelt mechanikai és hőmérsékleti terheléssel, kíméletesen kell szárítani is.

8. W – Tisztítóüzemben, speciális eljárással, vízzel tisztítható, de fokozottan kíméletesen, mérsékelt mechanikai és hőmérsékleti terheléssel, kíméletesen kell szárítani is.

9. Nem vegytisztítható.
Szöveges kiegészítések

Ha a szimbólumokkal nem lehet teljes körűen tájékoztatást adni, szöveges kiegészítéssel kell ellátni a címkét. Ez már nyelvi nehézségeket okoz, erre a gyártónak kell ügyelnie, hogy termékét melyik országban fogják értékesíteni.


Néhány példa:

Keep away from heat source = hőforrástól távol szárítandó

Wash separately = elkülönítve mosható

Wash dark colours separately = színes termék, elkülönítve mosható

Wash with similar colours = hasonló színű anyagokkal együtt mossa

Wash inside out = kifordítva mosható

Wash and iron inside out = kifordítva mosható, vasalható

Wash with closed zipper = összehúzott zipzárral mossa

Use mild detergent only = mosás finom mosószerrel

Do not used fabric softener = öblítőszer használata tilos

Do not spin dry = centrifugálás tilos

Lay flat to dry = szárítás fektetve

Do not iron the print = a felirat nem vasalható


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ruhaszárítási praktikák

Sok lakásban állandó problémát jelent a ruhanemű szárítása. Az automata mosógépekkel ugyan kényelmes a mosás, de a tiszta ruha szárítása helyigényes feladat. Az sem utolsó szempont, hogy a vasalás...


Ruhaszárítás géppel

A ruhaszárítás elsődleges feladata, hogy a kimosott ruhaneműk nedvessége elpárologjon, ám e mellett fontos lenne a mosáskor az anyag elemi szálai közé került mikroszkopikus részecskék...