Téralakítás

2008-11-17 00:30:00 |

Egy új otthon építésénél minden egyéni elvárások szerint kerül kialakításra, majd eltelik pár év, változik az életmód, gyarapodik a család, mások az igények, ezért szükségét érezzük a változtatásnak.

Vásárlás esetén viszont már rögtön tudjuk, hogy apróbb módosításokra lesz szükségünk. Vagyis környezetünket magunkra szabjuk, hogy optimális komfortérzetet biztosítson. A szükséges módosítások akkor igényelnek komoly megfontolást, ha nem egyszeri stílusbeli változásról van szó, hanem a tér átszervezéséről.
Egy adott téregyüttesben már a lakóhelyiségek funkcionális kiválasztása sem egyszerű. Vannak fontos tájolási szempontok, optimális helyiségkapcsolatok. A tájolás, a benapozás alapvetően határozza meg otthonunk hangulatát. A közösségi területek – ahol családunk legtöbbször tartózkodik – optimális esetben délnyugati vagy nyugati fekvésűek. Így akkor árasztja el a napfény, mikor már megpihenünk, és a déli napfénytől sem melegszik fel túlságosan.
A nappalihoz jó, ha kapcsolódik kert vagy terasz, részben megnövelve az alapterületet, részben erősítve a természettel való kapcsolatunkat. Ráadásul nem csak a lakásunk használati értékét, hanem valódi értékét is növeli. Egy ablak ajtóra cserélése, a terasz és az esetleg a hozzá tartozó tetőbővítés kialakítása jóval kisebb költség, mint gondolnánk, a munkákkal járó fölfordulásért pedig a végeredmény kárpótol.
Az egybenyitott, többfunkciós tér egységét a színekkel és a burkolattal hangsúlyozzákEgy előnytelen helyzetű, például az utcáról jól látható terasz télikertté bővítése is megoldás lehet egy adott tér praktikus átalakítására. Ha ennek a költsége túllépné a lehetőségeket, olyan térhatárolókat kell létrehozni, melyek növényekkel kiegészítve takarnak és árnyékolnak is. A lugasrendszerek, pergolák, árnyékvetők, sövények rövidebb, hosszabb térdfalakkal kombinálva jól körülhatárolt, mégis a nyitottság érzetét keltő szabadtéri szobát eredményeznek.
Lakáson belül is szükséges lehet falak bontása, esetleg újak építése. A leggyakrabban előforduló megoldásra váró feladat az együttlakó gyerekek különköltöztetése. A legegyszerűbb megoldás legalább két ablak esetén egy válaszfal felhúzása. A létrejött két kis alapterületű helyiségben viszont alapvetően megváltozik a térérzés. Ezen a problémán ebben az esetben csak optikai eszközökkel tudunk segíteni. A színek és minták jó megválasztása a festésnél sokat segít. Tágasabbnak érezzük a teret, ha világos, hideg színekkel festünk, és semmiképpen nem alkalmazunk virágos, nagymintás tapétát vagy erőteljes csíkozást.
A hálót és a gardróbot csak egy szekrényfal választja el egymástól, és közvetlen az átjárás a fürdőszobába isKülönköltöztetéskor gyakran kapja meg az egyik gyerek a volt szülői hálószobát, így a szülők átmenetileg a nappaliba kényszerülnek. Ott kell számukra nyugodt alvóhelyet kialakítani, hogy megkíméljük őket a szoba esténkénti átrendezésétől és a kihúzható kanapétól. Ilyenkor ismét a tér részleges megosztásában rejlik a megoldás. Úgy kell elhelyezni az ágyat, hogy takarásban legyen. Ez a takarás lehet pengefal, lépcsőzetes térelválasztó vagy akár keretbe helyezett, festett üveg is. A több funkció miatti kisebb tér bővítésére szintén optikai eszközökkel lehetünk hatással.
Ha felnövő családtagok kirepülnek a fészekből, szükséges lehet a terek ismételt átrendezése. Mindenképp javasolható egy szoba vendégszobává alakítása. A többi felszabaduló hely a helyiségkapcsolatok függvényében módot ad gardróbszoba, önálló ebédlő, dolgozó stb. létrehozására. Ha látványos és tágas megoldást szeretnénk, azt mindenképp részleges vagy teljes falbontással érhetjük el.

MI, MIVEL, MIKÉPP KAPCSOLHATÓ?

A nem bontható, teherhordó falat boltívvel és oszloppal megerősítve nyitották megA konyha melletti helyiség ideális konyha-ebédlő megteremtését teszi lehetővé. A két tér közötti fal bontási módja nagyon sok lehetőséget nyújt. Létrehozhatunk eltolható, fából, vagy üvegből készült ajtórendszert, üvegtéglával kombinált változó magasságban meghagyott fix falat, átadópulttá alakított térdfalat, de a bontássallétrejött új, nagy tér teljes nyitottságát is élvezhetjük, akár ún. amerikai konyhát, akár a mi hagyományaink szerinti lakókonyhát hozunk létre benne.
A hálószoba a mellette lévő helyiséggel összenyitva a teljes luxus érzésével kényeztetheti gazdáját, ha föl meri vállalni az egyterű háló-fürdő-gardrób létrehozását (ez persze feltételez egy másik fürdőszobát a lakásban és egy különálló WC-t is). A falbontás utáni nagy tér középpontjába az ágy kerülhet. Természetesen részleges takarásokkal élnünk kell a rendezettség kedvéért. Azt, hogy mennyire látnak rá a tusolóra, a kádra, vagy hogy milyen izgalmas térelemek mögé helyezhető a mosdó és a wc-bidé együttese, jobb, ha mindenki szakavatott tervezőre bízza. Ez a megoldás természetesen nem való mindenkinek életmódja, ízlése vagy akár meggyőződése miatt. Viszont nekik is hasznos e három funkció egymás utáni vagy egymás melletti elhelyezése, legfeljebb nem egybenyitva, csak a közvetlen átjárás lehetőségét biztosítva.
Három helyiség összenyitásából jött létre a többfunkciós tér. A statikai szerepet betöltő oszlopok térhatárolók is egybenNagyon hasznos lehet a nappali bővítése is egy szoba hozzácsatolásával. Egyrészt érdekes L alakú vagy beugró részek jönnek létre a falbontással, másrészt a megnövelt alapterület nyújtotta lehetőségek minőségi változást eredményeznek a család számára. Az ilyen nem szokványos alapterület megmozgatja a tervezők fantáziáját. Létrehozható védett terület a „home office” számára, de lehet házimozi rendszer, könyvtár, kártya vagy biliárdasztal is a csatolt szobarészen. Az elkülönülést vagy épp az öszszetartozás erősítését hangsúlyozhatjuk a burkolatválasztással, érdekessé tehetjük különböző falszakaszok színének mintájának különbözőségével, hogy végül a textilezés összehangolásával egységes hangulatot hozzunk létre.
Bármilyen szűkös is legyen egy lakás, ne akarjunk mindenáron falakat bontani. Mostanában gyakran találkozunk lakószoba bővítéssel, mely az előszoba egybenyitásával történik. Pedig az előszoba létjogosultsága többszörösen megkérdőjelezhetetlen. Zsilip a külső és a belső hőmérséklet között, lerakóhely, amelynek a rendszere is gyakran rendetlen hatást kelt. Burkolata - különösen családi házak, gyerekek és kutyusok esetén - gyakran más elvárással készül, mint az innen nyíló többi helyiségé. Nem célszerű tehát összevonni a lakótérrel. Ebben az esetben a már említett optikai eszközökkel kell élnünk. Jó színválasztás, tükrök elhelyezése, egy jól megtervezett világítási rendszer is csodákra képes. Sőt a bútorok megfelelő elrendezésével is nagyobbnak láttathatjuk a teret. Ugyanígy élhetünk a padlóburkolat méretének, irányának, mintázatának térnövelő hatásával is.
Az udvari kisszoba nappalihoz csatolásával remek dolgozószobát hoztak létre Mindezek tervezéséhez szakember szükséges, aki ismeri a szabályokat, eszközöket és a tanult ismereteken túl kellő kreativitással is rendelkezik. Nálunk is kezd elfogadottá válni, ami nyugaton már évtizedek óta működik, hogy betegséggel orvoshoz, sérelem esetén jogászhoz, otthonunk tervezésével lakberendezőhöz fordulunk. A tervező tudja, hogy milyen előírások szabályozzák az átalakításokat, milyen műszaki változások engedélykötelesek, mit nem lehet házilagosan „megbütykölni”, mihez kell statikai számításokat készíttetni stb. Minden változás, ami otthonunkat érint, nem pár napra szól. Érdemes alapos megfontolás és gondos tervezés tárgyává tenni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térelválasztók

A térelválasztás minden otthonban szükségessé válhat. Igény lehet rá életmódváltozás, a család összetételének megváltozása, vagy új berendezési koncepció miatt. Az egyes funkciók különválasztására...


Térelválasztók

A nagyobb alapterületű lakószobákban a tér megosztása a megoldás, ha lakói azokat eltérő funkciókra szeretnék használni. Az ilyen leválasztások rendkívül változatosak lehetnek. Ezek a...