Új otthonunk, a tetőtér

2017-10-07 17:38:17 | Módosítva: 2017-10-07 17:41:42

A magyar otthonok többségében a tetőteret szinte csak tárolásra használjuk annak ellenére, hogy gazdaságosan lakótérré alakítható, amikor több térre van szükség. Egy tetőtér-beépítés fajlagos kivitelezési költsége a meglévő tetőszerkezet, a födém és a ház alapozásának állapotától függően nagyon változó lehet. Az elvégzendő átalakítási és állagjavítási feladatokon túlmenően a tulajdonosok igényszintjét is figyelembe véve kb. 150-200 ezer Ft/m2 közé esik.


Terjeszkedjünk gazdaságosan

A „felfelé terjeszkedéssel” és minőségi tetőtéri ablakokkal olyan helyiségeket hozhatunk létre, ahol egész évben sok a természetes fény és kiválóan szellőztethető.

Az építkezési kedv megindulásával a telekárak is elkezdtek emelkedni, a CSOK támogatások hatására pedig ez a folyamat állandósulni látszik. Ebből az következik, hogy érdemes átgondolni a költözés helyett is otthonunk bővítését. Egy későbbi eladáskor az ingatlanunk értékét nagyban befolyásolja a ház telekhez viszonyított mérete. Az épület oldalirányú bővítésével veszíthet az ingatlan az értékéből, hiszen csökken a környező zöld felület. A tetőtér lehetőséget ad arra, hogy megnöveljük életterünket úgy, hogy megmarad a kert. A tetőtér – megfelelő mennyiségű és méretű tetőtéri ablakkal – megteremti a kapcsolatot a külvilággal, és felhelyez bennünket a magasba, így távol kerülhetünk az utcai zajoktól, a szagoktól és a szmogtól.

Amennyiben új családi ház építésébe fogunk, akkor is számoljunk a beépített tetőtérrel. Kalkuláljunk azzal, hogy a gyerekek nagyon hamar elérik azt a kort, amikor saját birodalomra lesz szükség – ha készen áll a beépített tetőtér, akkor onnan már bárhogy alakíthatjuk a felső szintet. Ha olyan házat vásárolunk, ahol nincs beépítve a padlástér, egyeztessünk egy szakemberrel, aki ilyen szemmel is átvizsgálja kiszemelt otthonunkat. A beépítés jóval kevesebb időt vesz igénybe, és kevesebb felfordulással jár, mint egy építkezés vagy egy költözés.


Ha beépítjük a tetőterünket, gondosan tervezzük meg azt, hiszen a jövőben is meg kell felelnie aktuális igényeinknek – javasolják a VELUX szakértők. A tervezésnél vegyük számításba akár egy teljesen önálló, tetőtéri lakás leválasztását. A megfelelő szakemberek megtalálása, az időzítések és a költségek megtervezése, majd a beépülő anyagok kiválasztása nagy feladat. A tetőtér-beépítés kulcskérdése a megfelelő szigetelés és a kiváló tetőtéri ablakok – ha rosszul választunk, akkor akármilyen gondosak is voltunk a tervezésnél, a végeredmény rossz lesz.


A szakértők nagy része minden új és meglévő tetőtérbe VELUX tetőtéri ablakokat ajánl, azon belül is leginkább a Standard Plus kategóriában kapható új, 3-rétegű üvegezéssel ellátott tetőablakokat. Ezeknek az értékei már most megfelelnek a 2020 utáni energiakövetelményeknek. Így legalább már egy dolgot kihúzhatunk a listáról, amin nem kell tovább gondolkodnunk.

Tudjon meg többet szakértőktől, nézzen példákat: www.velux.hu

VELUX Magyarország Kft.
1031 Budapest, Zsófia utca 1-3.
Telefon: (+36-1) 436-0601
E-mail: velux-h@velux.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (1. rész)

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egy időben előtérbe kerültek egyéb fogalmak is, mint a...


Tetőterek beépítése

Az eddig kihasználatlan tetőterek beépítéséhez, a Rigips® rendszer ideális választás, mert szárazon, gyorsan, könnyen, kedvező áron kivitelezhető. A tetőtér hő- és páratechnikai szempontból...