Vissza a földbe

Széndioxid szivattyú Izlandon

2024-05-13 14:45:32 | Módosítva: 2024-05-13 14:52:05

A világ legnagyobb széndioxid szivattyúját állították üzembe Islandon – számol be az eseményről a telex. Ráadásul még messze nem érte el a végleges méretét: most 12 modul üzemel, amit év végére 72-re bővítenek. Ekkor a teljes kapacitása évi 36 ezer tonna szén-dioxid kiszűrését teszi majd lehetővé a levegőből, ami 8000 autó áltagos éves kibocsátásának felel meg.


A rendszer működési elve nem túl bonyolult: a konténer méretű modulokban szűrőkön hajtják át ventilátorok a levegőt, és ezek megkötik a szén-dioxidot. Ezt aztán vízben oldják fel, amit nagy nyomással lepumpálnak mélyen a föld alá, ahol a bazalttal reakcióba lépve beépül a kőzetbe, és várhatóan évmilliókra ott is marad. Az energiát mindehhez egy közeli geotermikus erőmű biztosítja.


A technológia ma még elég drága, és a kapacitása is eltörpül az emberiség éves 40 milliárd tonnás kibocsátása mellett. Az építő cégnél úgy számolnak, hogy a megújuló energiaforrások használatával 2050-re elérheti a technológiájuk a milliárd tonnás nagyságrendet éves szén-dioszid-kiszűrési kapacitásban. A párizsi klímaegyezményben lefektetett alapelvek szerint 2050-re több milliárd tonnával kellene csökkenteni az emberi civilizáció szén-dioxid-kibocsátását a klímaváltozás megállítása érdekében, és ebben sokat segíthet, ha nem csak kevesebb káros anyagot eregetünk a levegőbe, de aktívan ki is szedjük onnan azt, amit korábban beleengedtünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még van hova csökkennünk

A koronavírus miatti korlátozások hatására felére csökkent alégszennyezettség mértéke Európa nagyvárosaiban, azonban Magyarországon az európai átlagnál jóval kisebb mértékben tisztítja a levegőt...


Mi legyen az évi 30 milliárd karbonforinttal?

Hazánk 2013-tól évente 30 milliárd forintra számíthat az EU széndioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszeréből. A beáramló karbonforintok elköltésének legjobb módja, ha a hazai épületek...