Növényzettel telepített tetők

Zöldtetők

2013-08-02 13:18:59 | Módosítva: 2013-08-02 13:19:45

Az extenzív zöldtető vékony (6–15 cm) ültetőközegében szárazságtűrő, kertészeti gondozást, öntözést nem igénylő növényzet él. Az extenzív zöldtetők használatuk módja szerint nem járható tetők. Telepíthetők kéthéjú hidegtetőre, egyenes és fordított rétegrendű egyhéjú tetőre is.

Mivel a kertészeti felépítmény (extenzív növényzet, ültetőközeg, szűrőréteg, szivárgó-, vízmegtartó réteg) kivitelezésekor az elkészült tetőszigetelés a kertépítő munkaterülete, ezért előnyösebb a fordított rétegrend választása. Az Isover STYRODUR 3035 CS extrudált polisztirolhab hőszigetelés megfelelő mechanikai védelmet nyújt a kertépítő munkák kivitelezése idején a csapadékvíz-szigetelés számára.


Az extenzív zöldtető rétegrendje (felülről lefelé):

– extenzív, szárazságtűrő növényzet,
– ültetőközeg, max. 15 cm,
– szűrőréteg,
– vízmegtartó szivárgóréteg,
– extrudált polisztirolhab,
– gyökérálló csapadékvíz-szigetelés,
– lejtésképzés,
– szilikátbázisú födém,
– alapvakolat fehérglett vagy vakolat és glett.

Intenzív zöldtetők

Az intenzív zöldtető vastag ültetőközegű, állandó kertészeti gondozást és öntözést igénylő növényzettel telepített tető, azaz tetőkert. Az állandó kertépítő munka miatt intenzív zöldtető esetén a fordított tetőszigetelési rétegrendi kialakítás a megfelelő, a csapadékvíz-szigetelés extrudált polisztirolhab által képviselt mechanikai védelme miatt.


Az intenzív zöldtetőkben a kertészeti felépítmény (intenzív növényzet, ültetőközeg, szűrőréteg és vízelvezető szivárgóréteg) terhelésétől függően az Isover STYRODUR 3035 CS vagy a nagyobb nyomószilárdságú STYRODUR 4000 CS, illetve 5000 CS extrudált polisztirolhab alkalmazandó.Az intenzív zöldtetőkben a kertészeti felépítmény (az ültetőközeg jelentős vastagsága: 25–200 cm miatt) még nedves állapotban is számottevő hőszigetelő képességgel rendelkezik, ezért a hőtechnikai méretezésnél ezt figyelembe kell venni.


Az intenzív zöldtető rétegrendje (felülről lefelé):

– intenzív növényzet,
– ültetőközeg, min. 25 cm,
– szűrőréteg,
– vízelvezető szivárgóréteg,
– extrudált polisztirolhab,
– gyökérálló csapadékvíz-szigetelés,
– lejtésképzés,
– szilikátbázisú födém,
– alapvakolat, fehérglett vagy vakolat és glett.

Multi-komfort passzív ház esetében az ültetőközeg vastagsága min. 120 cm.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Extenzív zöldtető a magánházakon

Az elmúlt két évtizedben egyre több zöldtető épült világszerte, sőt egyes helyeken kötelezővé tették az összes újonnan épülő lapostető növényesítését. Talán nem véletlenül! Hóbort? Semmiképpen!...