Lényeges a páraáteresztő képességük

Falfestékek hatása a belső légtérre

2013-08-05 14:01:12 | Módosítva: 2013-08-05 14:05:16

A lakások különféle célokra használt helyiségeinek a belső levegője nagyon eltérő lehet. Egy fürdőszobában például – kellő szellőztetés nélkül – akár túlzott mértékű párásodás is keletkezhet fürdéskor, zuhanyozáskor.

Ezáltal bent nagyobb lesz a pára nyomása, mint kint. Ez a nyomáskülönbség a vízgőz vándorlásához – diffúzióhoz – vezet; belülről kifelé a falakon át. Ha pedig a pára hideg felületeket talál, az kondenzációt, azaz vízkicsapódást okozhat. A kicsapódó pára pedig melegágya a penészképződésnek.


Ez különösen vizes helyiségekre jellemző állapot, ám időlegesen olyan kisebb légterű helyiségekben is előfordulhat, ahol több személy tartózkodik huzamos ideig. Ez ellen a jó páraáteresztő képességű festékekkel és gyakori szellőztetéssel lehet hathatósan védekezni.
Mivel azonban a lakóhelyiségek falainak legtöbbjét különféle falfestékekkel vonják be, jó esetben ezek jelentősen csökkenthetik a helyiségekben felgyűlt párát. Természetesen csak akkor, ha az adott falfesték ezt lehetővé teszi. Az időnkénti alapos szellőztetéssel a túlzottan párás levegő eltávozik és a bevonat ezt követően fokozatosan „kiengedi” a magába szívott nedvességet, beállítva ezzel a levegő megközelítően ideális páraszintjét.


Ám ez csak akkor valósulhat meg, ha nemcsak a falfesték, hanem az alapvakolat is részt vehet ebben a párafelvevő, kiegyenlítő folyamatban. Ellenkező esetben a felső festékréteg idővel feltáskásodhat, leválhat az alaprétegről. Ez a többször azonos falfestékkel ráfestett falakon is előfordulhat, mert az átfestett rétegek csökkenthetik az alul levők légáteresztését.


A magasabb páranyomású térből az alacsonyabb páranyomású tér felé irányuló páranyomás a nagyobb ellenállású réteget belülről feszíti, így jönnek létre azok a vakolatkárosodások, amelyeket a rétegrendben legnagyobb ellenállást képviselő külső oldali festések, bevonatok okoznak. A túl régi és vastag falfestést ezért is szükséges egy idő után teljesen eltávolítani. A legtöbb kárt az okozza, hogy a szerkezeten belül kondenzáció alakul ki. Kondenzáció ott alakul ki, ahol a nagyobb páratartalmú melegebb levegő hideg felülettel találkozva lehűl, eléri a harmatponti hőmérsékletét, és megtörténik a párakicsapódás. 

Összetétel

A különféle falfestékek nem azonos páraáteresztő képességűek, e tulajdonságukat a festék anyagösszetétele határozza meg. Erre a termékismertetőkben külön utalás figyelmeztet. Különösen akkor kell figyelni az adott festék kiválasztásakor, ha ún. vizes helyiségek kifestése a cél. Ilyen helyiségekbe csak kiváló páraáteresztő képességű és lehetőleg egy rétegben is jól fedő falfestéket célszerű alkalmazni, amely képes az időszakosan feldúsult vízpárát magába szívni, a szellőztetés után viszont fokozatosan visszajuttatni a helyiség levegőjébe. Ellenkező esetben nedves falfelületek alakulhatnak ki, ami a gombásodást jelentősen elősegíti. Egyéb helyiségeknél is előnyös, ha a jó páraáteresztő festékek valamelyike kerül a falra. A kínálat még a különböző festékfajtákon belül is nagyon váltoatos, ezért érdemes alaposan tájékozódni e téren.


A nagyon kedvelt diszperziós festékek régebben nem voltak megfelelő páraáteresztők, ám a fejlesztéseknek köszönhetően ma már szinte mindegyik jó páraáteresztő, tehát alkalmazásuk esetén párakicsapódásra csak a rosszul szigetelt hőhidak tájékán lehet számítani. A gombásodást megelőzni penészgátló adalékokat tartalmazó festékekkel lehet. Ha pedig már megjelentek a gombás foltok, akkor a lemosásuk után gombaölő alapozó festést, és arra penészgátló, ám jó páraátesztő falfestéket célszerű felhordani. Ez lehet diszperziós is, de ilyen helyiségekbe kifejlesztett egyéb falfesték is számba jöhet.


A hagyományos mészfestékek ugyan jó páraáteresztők, és fertőtlenítő hatásuk is jelentős, viszont nem elég dörzsállók, nem moshatók, és gyakoribb felújítást igényelnek. Korszerű változataikat ezért csak szobákban célszerű használni. A szilikát festékek ugyan nagyon tartósak, jól tapadnak, és kellően páraáteresztők is, ám ezeket szinte csak a szakemberek tudják megfelelően használni. A többi, különféle összetételű, pl. az akril bázisú emulziós falfesték között egyre több az egy rétegben is jó fedőképességű és kiváló átszellőző képességű. Némelyikük bevonata pedig még vízálló is. Ezek alkalmasak vizes helyiségek festésére is, azonban a falfestékek kiválasztásakor fontos szempont a páraáteresztési képesség, és csak ez után jöhet a kiadósságuk, fedőképességük, színválasztékuk megfelelősége. Így megelőzhető – szakszerű alkalmazásuk mellett – a helyiségek penészesedése, és a helyiség ideális páratartalma is könnyebben szinten tartható, természetesen megfelelő szellőztetés mellett.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szélvédők jég- és páramentesítése

A zordabb időjárás gyakran megkeseríti az autósok életét. Különösen a reggel adódnak olyan helyzetek, amelyek hátráltatják a mielőbbi indulást, mivel gyakran jég borítja a szélvédőt, vagy az...


Zománcfestékek

Használati tárgyaink dekorativitását a formán kívül a különféle színű és fényességű festett bevonat teszi hangsúlyossá, egyedivé. E festett bevonatoknak azonban legalább ilyen fontos feladatuk a...