Kerti anyagvédelem

2013-07-15 14:57:11 | Módosítva: 2013-07-15 14:59:23

A kerti berendezések anyagát sokféle hatástól kell óvnunk, hiszen jóval szélsőségesebb körülményeket kell kibírniuk a szabadban, mint a házban lévő tárgyaknak. Érdemes átgondolni, hogy mely anyagból készült kerti építményünk, tárgyunk állagát milyen tényező rombolja leginkább. A néhány környezeti tényező minden kerti dologra hat, csak eltérő mértékben. Ezek a hőmérséklet (a magas hőmérséklet szárít, de a fagy feszítő hatása is kedvezőtlen), erős napsütés, víz, szél. A faanyagokat emellett károsíthatják még gombakártevők, rovarkártevők, és a tűz is.

A faanyagok állapotának a penész, gombák, rothadás, faférgek, sőt nedvesség és napsütés sem tesz jót. A fa élő kártevői valójában „újrahasznosítók”, csakúgy, mint a természetben, egy erdőben az a céljuk, hogy visszahozzák a természet körforgásába. E szervezetek nem tesznek különbséget, hogy ez a halott fadarab az erdő talaján fekszik, vagy az ablak anyagába van beépítve.  A fát sok minden ellen kell védeni, de a különböző védelmi vonalak átfedik egymást. Ne hagyjuk, hogy egy faépítmény alja a talajjal érintkezzen. Vagy helyezzük betonra, és valamilyen szigetelőanyaggal oldjuk meg, hogy a víz ne álljon meg mellette, esetleg fémtalpakat szereljünk rá, hogy elszigeteljük a talaj nedvességétől. Régen a talajba kerülő fa részeket égetéssel kezelték, az elszenesedett rész ugyanis ellenállóbb volt a nedvességgel szemben, ma a fatelítés nyújt védelmet hosszú éveken át.


Alul tehát a talaj nedvességtartalmától, felülről pedig a csapadéktól óvjuk a faépítményeket. Azzal hogy a nedvességtől óvjuk a fát, a rothadás-korhadási folyamatok esélyét is csökkentjük (mindkettőhöz nedvesség kell csak egyik levegőtlen, másik levegős körülmények között következik be), de a penész és a gombakártevők tevékenységét is gátoljuk. A penészgombák a fa cellulóz tartalmát építik le táplálkozásuk során. A gomba teste micélium-szövedékből áll, ezek a sejtfonalak behálózzák a fát, és a felületen is láthatók. Ezeken képződik a fajfüggően igen sok formában megjelenő termőtest, mely spórákat termel – amivel szaporodik a gomba.


A gondos tervezéssel a kerti építményeink élettartamát meghosszabbíthatjuk, karbantartási igényüket, ezzel együtt költségeket, csökkenthetjük. Egy kerti faház felett minden irányban hosszan kilógó tető nem csak esztétikai kérdés, hanem a csapadék falra verődését is gátolja. Egy a fakerítésre, épületre lógó faág vagy szorosan közel álló cserje akadályozza a levegő mozgását, így csapadék esetén sokkal tovább lesz nedves a felület, mintha hamar meg tudna száradni a légmozgástól. Ez szintén nem tesz jót a faanyagnak. De ezt egy lábazatfestékkel bevont betonkerítésen vagy épület lábazaton is megfigyelhetjük: ahol közel, vagy fölötte növény van, a festés sokkal rövidebb ideig lesz szép, mint azokon a részeken, ahol szabadon jár a levegő. 


Meg kell említeni a napsugárzás UV-fényét, ami szintén természetes ellensége a fának. Ez a felelős azért, hogy a védtelen fa, főleg szabad ég alatt, elveszíti a természetes külsejét: szürkül, fakóbb lesz. A nap leépíti a fa anyagát, a lignint, az eső ezt kimossa, ezáltal a fa felülete csúnya, előbb fakó, később repedéses, ráncos lesz. Ezzel kaput nyit a nedvességnek, mely ezután a mélyebb rétegekbe is beszivárog.
A nedvesség nem közvetlenül károsítja a fát, hanem sok más károsítónak a tevékenységéhez van szüksége nedvességre. Ha ezt megkapja, kártétele fokozódik. A különféle felületkezelő anyagokkal a fát óvjuk a napfénytől, nedvességtől. Ha a felületi védelem károsodik, itt-ott reped a lakk, vagy lepereg, esetenként elég csak javítani, máskor az egészet újra kell kezelni.

Mivel kezeljük a fát?

A vékonylazúr beszívódik a fába, de látható marad a fa erezete. Kültéri alkalmazása esetén színezettet használjunk, mert az fényvédő festékanyagával védelmet nyújt az UV sugarak ellen is. Előzetesen kezeljük a fát favédőszerrel. Van oldószer-, és vízalapú is. Ezek között nincs túl nagy különbség a felhordásban, a védelem fokában, ám a vizesnél ne vigyük túlzásba a hígítást. A festést egy év múlva újra meg kell ismételni, majd két-háromévente.  A vastaglazúr vagy lakkfesték alól csak a fő erezet tűnik át. Nagyobb védelmet nyújt, mint a vékonylazúr. Kültéren használjunk előtte favédő alapozót. Három-négyévente szükséges újra festeni. 


A fedőfestékekből szélesebb színskála érhető el, mint a lazúrból, de a famintázat látványáról ennél le kell mondanunk, mert ez teljesen fed. Igaz ez a legtartósabb. A fafestés lépései nem bonyolultak, csak a száradás miatt időigényes a folyamat. Zsírtalanítsuk, csiszoljuk le a felületet. Kezeletlen fa esetén használjunk alapozót, mert ez segít a kártevők és gombák elleni védelemben is. Az alapozó teljes száradását követően hordjuk fel az első festékréteget. Ha megszáradt az első réteg, finoman csiszoljuk át újra a felületet, ezt követően fessünk egy újabb réteget a fára. 


A vasanyagoknak is a korrózió a legnagyobb ellensége, ezzel együtt azonban jóval ellenállóbbak, mint a fa. Leggyakoribb ilyen folyamat az acél és a vas oxidációja, vagyis a rozsdásodás. Azzal, hogy festékkel zárjuk el a korróziótól védendő anyag felületét, az oxigéntől és a nedvességtől is elszigeteljük. Ha odafigyelünk arra, hogy a festék mindig folytonos legyen, rendszeresen javítjuk, újrafestjük, akkor a korrózió ellen e rendszeres gondoskodással bármeddig megvédhetjük az anyagot. A lényeg, hogy ne akkor javítsuk, fessük újra, amikor már rozsdásodik, hanem már akkor, amikor a festés megsérül.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Varázsoljuk szebbé környezetünket

A jó idő beköszöntével nagyon sokan felfrissítik régen lefestett kerítésüket és egyéb házkörüli tárgyaikat. Ilyenkor egy kis változtatást is érdemes eszközölni. Egy új színnel újjávarázsolhatjuk...


Fémek korrózióvédelme

Állandó harcot folytatunk környezeti tárgyaink állagának fenntartása, megóvása érdekében, az erózió és korrózió ellen. Ez a védekező harc szüntelen, folyamatos, és az eredmény érdekében minden...