Redőnyök és rovarhálók tisztítása

2013-08-05 14:10:26 | Módosítva: 2013-08-05 14:45:33

A nyílászárók előtti redőnyökön, illetve a rovarhálókon a levegőben levő szennyeződések – a ritkább tisztítás miatt – makacsul tapadnak meg, és ezért elég nehéz a tisztításuk. Erre, íme néhány házilagos tipp.

A redőnyök többsége ma már műanyag, illetve alumínium lécezésű, és viszonylag könnyen tisztán tarthatók. Legalábbis belülről, mert a külső oldalukhoz szinte lehetetlen hozzáférni. Ez a lécek csévélési irányából adódik, mivel kifelé tekerednek fel a redőnytengelyre. Így csak a belső oldalukat lehet leengedett állapotban gond nélkül lemosni.


A régi, ablaktokba épített és már kicserélt redőnyök befelé csévélődnek a tengelyre, így szakaszosan a csévélés közben a külső oldalukat is elég könnyű a redőnyszekrényben - felhúzásuk közben - lemosni, ha a szekrény fedelét leszerelik. A külső tokozású redőnyöknél a földszintes házaknál, vagy az udvari lakások esetében létrára állva ugyan könnyen lemosható még a külső felületük is, ám az emeleti lakásokban ez komoly feladat. Ahol pl. osztott felületű az ablakokra szerelt redőny, ott a mellette levő ablakszárny felöl – ha nehézkesen is – egy hosszabbító toldatos ablakmosóval lemosható a külső oldaluk is. Ezt a módszert lehet alkalmazni olyan ablakoknál is, ahol kihajolva biztonságosan elérhető a léccel a szomszédos redőny külső felülete.

Mivel tisztítsunk?

A mosáshoz jó hatású tisztítószer vizes oldatát kell használni, és előbb ajánlatos bő vízzel fellazítani a lécekre tapadt koszt. Ezután újbóli lemosás következhet, majd a nedves felületet kicsavart szivaccsal ajánlott áttörölni. A rovarhálók szövetébe is rengeteg szösz és por rakódik le. Ezeket a lehúzott hálóról előbb porszívó puhaszőrű keféjével ajánlott alaposan letakarítani, ezután következhet a bő vizes, puhaszőrű kefével történő tisztítószeres, többszöri lemosás, majd a háló szemeiben maradó vizet szöszmentes és nedvszívó textíliával felitatva ajánlatos szárazra törölni. 


A csuklókaros szerkezetű árnyékolók is megérdemelnek egy kis „pátyolgatást”, ami főként a csuklóelemeiknek a kenését jelentik. E célra a mozgó alkatrészek forgáspontjaira permetezett tisztító-kenő spray előbb fellazítja a beszáradt porréteget, majd újabb adagok kipermetezésével - mozgatás közben - a kenőanyag a csapokhoz is eljut. A csuklókarok és fogaskerék áttételek többszöri átmozgatásával – az árnyékoló vászon ki- és behúzása közben – a szennyeződések a csuklókról és a kihajtó szerkezetegységeiből kimosódnak, és egyben e kényes, kopásra hajlamos szerkezeti egységek kenése is megtörténik. Az alapos kezelés után a szer maradékát tiszta ronggyal ajánlatos letörölni, ezzel megakadályozható a kezelt részek újbóli gyors elszennyeződése. Így még a nagyobb felületű csuklókaros árnyékolók mozgatása is jelentősen könnyebbé válik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szúnyogháló javítása

A szúnyoghálók javítására a leggyakrabban a rovarháló kiszakadásakor, valamint a mozgó alkatrészek sérülésekor van szükség. Alapvetően minden szúnyogháló típusra igaz, hogy bizonyos részük...


Amiért előnyös zsaluziát választani

Hazánkban a kültéri árnyékolók esetében a legtöbb ember még mindig csak a redőnyt ismeri, holott számos egyéb alternatíva is elérhető már a magyar piacon. Ilyen többek között a zsaluzia, ami nem...