Redőnyök és rovarhálók tisztítása

2013-08-05 14:10:26 | Módosítva: 2013-08-05 14:45:33

A nyílászárók előtti redőnyökön, illetve a rovarhálókon a levegőben levő szennyeződések – a ritkább tisztítás miatt – makacsul tapadnak meg, és ezért elég nehéz a tisztításuk. Erre, íme néhány házilagos tipp.

A redőnyök többsége ma már műanyag, illetve alumínium lécezésű, és viszonylag könnyen tisztán tarthatók. Legalábbis belülről, mert a külső oldalukhoz szinte lehetetlen hozzáférni. Ez a lécek csévélési irányából adódik, mivel kifelé tekerednek fel a redőnytengelyre. Így csak a belső oldalukat lehet leengedett állapotban gond nélkül lemosni.


A régi, ablaktokba épített és már kicserélt redőnyök befelé csévélődnek a tengelyre, így szakaszosan a csévélés közben a külső oldalukat is elég könnyű a redőnyszekrényben - felhúzásuk közben - lemosni, ha a szekrény fedelét leszerelik. A külső tokozású redőnyöknél a földszintes házaknál, vagy az udvari lakások esetében létrára állva ugyan könnyen lemosható még a külső felületük is, ám az emeleti lakásokban ez komoly feladat. Ahol pl. osztott felületű az ablakokra szerelt redőny, ott a mellette levő ablakszárny felöl – ha nehézkesen is – egy hosszabbító toldatos ablakmosóval lemosható a külső oldaluk is. Ezt a módszert lehet alkalmazni olyan ablakoknál is, ahol kihajolva biztonságosan elérhető a léccel a szomszédos redőny külső felülete.

Mivel tisztítsunk?

A mosáshoz jó hatású tisztítószer vizes oldatát kell használni, és előbb ajánlatos bő vízzel fellazítani a lécekre tapadt koszt. Ezután újbóli lemosás következhet, majd a nedves felületet kicsavart szivaccsal ajánlott áttörölni. A rovarhálók szövetébe is rengeteg szösz és por rakódik le. Ezeket a lehúzott hálóról előbb porszívó puhaszőrű keféjével ajánlott alaposan letakarítani, ezután következhet a bő vizes, puhaszőrű kefével történő tisztítószeres, többszöri lemosás, majd a háló szemeiben maradó vizet szöszmentes és nedvszívó textíliával felitatva ajánlatos szárazra törölni. 


A csuklókaros szerkezetű árnyékolók is megérdemelnek egy kis „pátyolgatást”, ami főként a csuklóelemeiknek a kenését jelentik. E célra a mozgó alkatrészek forgáspontjaira permetezett tisztító-kenő spray előbb fellazítja a beszáradt porréteget, majd újabb adagok kipermetezésével - mozgatás közben - a kenőanyag a csapokhoz is eljut. A csuklókarok és fogaskerék áttételek többszöri átmozgatásával – az árnyékoló vászon ki- és behúzása közben – a szennyeződések a csuklókról és a kihajtó szerkezetegységeiből kimosódnak, és egyben e kényes, kopásra hajlamos szerkezeti egységek kenése is megtörténik. Az alapos kezelés után a szer maradékát tiszta ronggyal ajánlatos letörölni, ezzel megakadályozható a kezelt részek újbóli gyors elszennyeződése. Így még a nagyobb felületű csuklókaros árnyékolók mozgatása is jelentősen könnyebbé válik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okosárnyékolók

A redőnyvezérlést vagy zsaluziavezérlést sokan az okosotthonok kényelmi funkciói között említik, azonban intelligens ház vezérlő rendszerekkel összekapcsolva ennél sokkal többre képesek külső...


Napelemmel működtetett árnyékolók

Felújította házát, de nem gondolt időben minden részletre? Esetleg már az építkezés megkezdése után értesült a különböző automatizált eszközökről és árnyékoló berendezésekről? A napelemes...