Háztartási takarítógépek

2013-08-08 14:31:52 | Módosítva: 2013-08-08 14:56:00

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a takarítást. Az igazán ideális készülékek ugyan több funkció elvégzésére is alkalmasak, akár egy munkafázisban, de az egyszerű, egyfunkciós készülékek is jelentősen megkönnyíthetik a napi takarítást. Használatukkal idő és fáradság takarítható meg, az eredmény pedig minőségi lesz.

Az egyszerűbb eszközök közül pl. az ablaktisztító készülékeket talán fölöslegesnek lehetne mondani, hiszen a sík ablakfelületek letisztítása tisztítószer használatával és speciális törlőruhákkal is megoldható, ám a ha több ablakon kell ezt elvégezni, az bizony elég sok időt vesz igénybe. A minőség pedig nem mindig kielégítő. Ezzel szemben a két egységből álló, akkus ablaktisztító készülékkel garantálható az üvegfelületek ragyogó tisztasága, mégpedig igen gyorsan. A szennyeződéseket a tisztítószeres flakonra szerelt mikroszálas fejjel lehet percek alatt fellazítani, majd a nedves üvegfelület a lítium akkus elektromos leszívó készülékkel azonnal tökéletesen tisztára varázsolható. E készülék minden sík felületű üveg és tükör gyors és tökéletes tisztítására alkalmas, mégpedig foltok és csíkmentesség nélkül. A készlethez természetesen az akkutöltő és a flakonos ablaktisztító koncentrátum tartozék, és ez utóbbi külön is beszerezhető hozzá nagyobb kiszerelésben. 


A padlóról is gyakran kell a különféle szennyező anyagokat felseperni, illtetve feltörölni. Használhatunk közönséges seprőt vagy partvist is, ám a különféle seprőgépekkel ez sokkal alaposabban végezhető el. Sőt, a kombinált funkciós változataikkal még tökéletesebb lesz az eredmény. A különféle gyártmányú seprő és feltörlő készülékek egy része hálózati árammal működik, de az akkus változatoknak is megvannak a maguk előnyei, pl. nincs a munkát akadályozó vezeték. Használatuk leginkább akkor előnyös, amikor a porszívó körülményes, és a seprés nem elég hatékony. Az akkumulátoros seprőhengerek a szennyeződést gyorsan és maradék nélkül eltávolítják, az állatszőrök hatékony eltávolításához a speciális állatszőr kefét célszerű használni, egyébként elég nehéz más módon maradék nélkül eltüntetni a szőröket, főként a bútorkárpitok felületéről. Az akkus seprőgépek némelyike szegély körkefével is ellátott, így a szegélyek tisztántartása sem okoz gondot.


Egyes akkus készülékek egyéb szolgáltatást is biztosítanak, pl. gőzős padlótisztítást, sőt, esetenként gőzös szőnyegtisztításra is használhatók. Hátrányuk a viszonylag rövid üzemidő, ám azért fél óra alatt nagy padlófelületet lehet hatásosan megtisztítani velük. A gőzzel tisztítók 30 másodperc alatt üzemképesek, gőzük 100-130 fok között változik, és némelyiknél a gőz mennyisége is szabályozható.


A porszívós kézi felmosók nedves körkeféikkel tisztítanak, és a porszívó szinte azonnal felszárítja a padlót. Ezek a kombinált funkciójú motoros seprők tisztítószerrel és vízzel is használhatók, a szennyes folyadékot pedig külön tartályba gyűjtik össze. Gőzös mop is választható, amelynek különféle alakú cserélhető fejeivel bármilyen felület megtisztítható, és a csőtoldat leszerelése után akár kézi gőztisztítóként is használható, sőt külön keretes feltéttel még szőnyegtisztításra is alkalmas.


A kézi gőztisztítók főkényt kárpittisztításra alkalmasak. A gőz hatását kihasználva főként a nehezen hozzáférhető helyek tisztítására vehetők igénybe. Ezek kézi készülékek 3-4 bar nyomással működnek, különféle alakú fúvókák szerelhető a szórófej végére - a tisztítandó felületekhez igazodva. Egyes típusokon a gőz mennyisége is állítható, a készülékek felfűtése a teljesítményfelvételüktől függően legfeljebb 1 perc. Ezeket a készülékeket padlók gyors és gyakori hatékony tisztítására célszerű használni.

Nagytakarításhoz

A nagyobb takarításokhoz már a kombinált üzemű háztartási takarítógépek az alkalmasabbak. Azt viszont, hogy mi tekinthető takarítógépnek nem is olyan könnyű eldönteni. Végső soron a porszívó is ennek tekinthető, hiszen a lakás pormentesítésében jelentős a szerepe. A takarítógépek azonban ennél többre képesek. Bár mindegyik alapszolgáltatása a porszívózás, de emellett felmosásra és folyadék felszívásra is alkalmasak, sőt szőnyeg és kárpittisztításra is használhatók. A száraz-nedves porszívók ugyan alkalmasak folyadékfelszívására, de nem várható el tőlük a szőnyeg és kárpit tisztítás funkciója, e célra tehát ezek a gépek nem használhatók.


Természetesen a takarítógépek is használhatók porszívóként, ám a szívóteljesítményük elmarad a minőségi porszívókétól. A takarítógépek annyival tudnak többet a pórszívóknál, hogy nagy nyomású- vagy forró vegyszeres víz segítségével alaposan átmossák a tisztítandó felületeket. A takarítógépeknél ezért lényeges a szivattyúnyomás, ami a szivattyú hatékonyságára utal. Nagyobb nyomással mélyebben hatol a szálak közé a tisztítófolyadék, ami alaposabb tisztítást eredményez. A takarítógépek szivattyúi általában 4 bar szivattyúnyomással működnek.


Szőnyeg és bútorkárpit tisztításánál a gépek többsége a tisztító oldatot mélyen beporlasztja a szőnyeg szálai közé, ahol feloldja és kimossa a szennyeződéseket. Ezt követi a szennyezett víz azonnali felszívása, és a szálak kiegyenesítése. A megfelelő eredményhez némi gyakorlat szükséges, mert könnyű a tisztítószert túladagolva eláztatni a szőnyeget, ami - különösen ragasztott padlószőnyegeknél - nem kívánatos. Ezért nem szabad lassan mozgatni a tisztítófejet, mert így könnyű eláztatni a szőnyeget, és nem szárad meg gyorsan a tisztított felület. Inkább többször ajánlott tempósabb haladással áttisztítani a felületet, így kisebb a túláztatás veszélye. Ilyen takarítógépeket akár kölcsönözni is lehet, ha csak viszonylag ritkán szükséges a használatuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vizes porszívók

Olyan porszívókat próbálunk az alábbiakban egy kalap alá venni, melyeknek valamilyen módon köze van a vízhez. Sem felhasználási területükben, sem működési elvükben nem azonosak, sőt talán még...


Központi porszívó - Beépített kényelem és egészség

A központi porszívó rendszerek nagy népszerűségnek örvendenek Észak-Amerikában. Európában az elmúlt 10 évben újra fellendültek az eladások, és az utóbbi években hazánkban is egyre több építtető...