Háztartási takarítógépek

2013-08-08 14:31:52 | Módosítva: 2013-08-08 14:56:00

Az otthoni takarítás szükséges, ám szinte véget nem érő folyamat. Érthető, ha az egyébként fáradságos munkához olyan készülékeket, gépeket használunk, amelyek könnyebbé és főként gyorsabbá teszik a takarítást. Az igazán ideális készülékek ugyan több funkció elvégzésére is alkalmasak, akár egy munkafázisban, de az egyszerű, egyfunkciós készülékek is jelentősen megkönnyíthetik a napi takarítást. Használatukkal idő és fáradság takarítható meg, az eredmény pedig minőségi lesz.

Az egyszerűbb eszközök közül pl. az ablaktisztító készülékeket talán fölöslegesnek lehetne mondani, hiszen a sík ablakfelületek letisztítása tisztítószer használatával és speciális törlőruhákkal is megoldható, ám a ha több ablakon kell ezt elvégezni, az bizony elég sok időt vesz igénybe. A minőség pedig nem mindig kielégítő. Ezzel szemben a két egységből álló, akkus ablaktisztító készülékkel garantálható az üvegfelületek ragyogó tisztasága, mégpedig igen gyorsan. A szennyeződéseket a tisztítószeres flakonra szerelt mikroszálas fejjel lehet percek alatt fellazítani, majd a nedves üvegfelület a lítium akkus elektromos leszívó készülékkel azonnal tökéletesen tisztára varázsolható. E készülék minden sík felületű üveg és tükör gyors és tökéletes tisztítására alkalmas, mégpedig foltok és csíkmentesség nélkül. A készlethez természetesen az akkutöltő és a flakonos ablaktisztító koncentrátum tartozék, és ez utóbbi külön is beszerezhető hozzá nagyobb kiszerelésben. 


A padlóról is gyakran kell a különféle szennyező anyagokat felseperni, illtetve feltörölni. Használhatunk közönséges seprőt vagy partvist is, ám a különféle seprőgépekkel ez sokkal alaposabban végezhető el. Sőt, a kombinált funkciós változataikkal még tökéletesebb lesz az eredmény. A különféle gyártmányú seprő és feltörlő készülékek egy része hálózati árammal működik, de az akkus változatoknak is megvannak a maguk előnyei, pl. nincs a munkát akadályozó vezeték. Használatuk leginkább akkor előnyös, amikor a porszívó körülményes, és a seprés nem elég hatékony. Az akkumulátoros seprőhengerek a szennyeződést gyorsan és maradék nélkül eltávolítják, az állatszőrök hatékony eltávolításához a speciális állatszőr kefét célszerű használni, egyébként elég nehéz más módon maradék nélkül eltüntetni a szőröket, főként a bútorkárpitok felületéről. Az akkus seprőgépek némelyike szegély körkefével is ellátott, így a szegélyek tisztántartása sem okoz gondot.


Egyes akkus készülékek egyéb szolgáltatást is biztosítanak, pl. gőzős padlótisztítást, sőt, esetenként gőzös szőnyegtisztításra is használhatók. Hátrányuk a viszonylag rövid üzemidő, ám azért fél óra alatt nagy padlófelületet lehet hatásosan megtisztítani velük. A gőzzel tisztítók 30 másodperc alatt üzemképesek, gőzük 100-130 fok között változik, és némelyiknél a gőz mennyisége is szabályozható.


A porszívós kézi felmosók nedves körkeféikkel tisztítanak, és a porszívó szinte azonnal felszárítja a padlót. Ezek a kombinált funkciójú motoros seprők tisztítószerrel és vízzel is használhatók, a szennyes folyadékot pedig külön tartályba gyűjtik össze. Gőzös mop is választható, amelynek különféle alakú cserélhető fejeivel bármilyen felület megtisztítható, és a csőtoldat leszerelése után akár kézi gőztisztítóként is használható, sőt külön keretes feltéttel még szőnyegtisztításra is alkalmas.


A kézi gőztisztítók főkényt kárpittisztításra alkalmasak. A gőz hatását kihasználva főként a nehezen hozzáférhető helyek tisztítására vehetők igénybe. Ezek kézi készülékek 3-4 bar nyomással működnek, különféle alakú fúvókák szerelhető a szórófej végére - a tisztítandó felületekhez igazodva. Egyes típusokon a gőz mennyisége is állítható, a készülékek felfűtése a teljesítményfelvételüktől függően legfeljebb 1 perc. Ezeket a készülékeket padlók gyors és gyakori hatékony tisztítására célszerű használni.

Nagytakarításhoz

A nagyobb takarításokhoz már a kombinált üzemű háztartási takarítógépek az alkalmasabbak. Azt viszont, hogy mi tekinthető takarítógépnek nem is olyan könnyű eldönteni. Végső soron a porszívó is ennek tekinthető, hiszen a lakás pormentesítésében jelentős a szerepe. A takarítógépek azonban ennél többre képesek. Bár mindegyik alapszolgáltatása a porszívózás, de emellett felmosásra és folyadék felszívásra is alkalmasak, sőt szőnyeg és kárpittisztításra is használhatók. A száraz-nedves porszívók ugyan alkalmasak folyadékfelszívására, de nem várható el tőlük a szőnyeg és kárpit tisztítás funkciója, e célra tehát ezek a gépek nem használhatók.


Természetesen a takarítógépek is használhatók porszívóként, ám a szívóteljesítményük elmarad a minőségi porszívókétól. A takarítógépek annyival tudnak többet a pórszívóknál, hogy nagy nyomású- vagy forró vegyszeres víz segítségével alaposan átmossák a tisztítandó felületeket. A takarítógépeknél ezért lényeges a szivattyúnyomás, ami a szivattyú hatékonyságára utal. Nagyobb nyomással mélyebben hatol a szálak közé a tisztítófolyadék, ami alaposabb tisztítást eredményez. A takarítógépek szivattyúi általában 4 bar szivattyúnyomással működnek.


Szőnyeg és bútorkárpit tisztításánál a gépek többsége a tisztító oldatot mélyen beporlasztja a szőnyeg szálai közé, ahol feloldja és kimossa a szennyeződéseket. Ezt követi a szennyezett víz azonnali felszívása, és a szálak kiegyenesítése. A megfelelő eredményhez némi gyakorlat szükséges, mert könnyű a tisztítószert túladagolva eláztatni a szőnyeget, ami - különösen ragasztott padlószőnyegeknél - nem kívánatos. Ezért nem szabad lassan mozgatni a tisztítófejet, mert így könnyű eláztatni a szőnyeget, és nem szárad meg gyorsan a tisztított felület. Inkább többször ajánlott tempósabb haladással áttisztítani a felületet, így kisebb a túláztatás veszélye. Ilyen takarítógépeket akár kölcsönözni is lehet, ha csak viszonylag ritkán szükséges a használatuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kézi porszívók

A morzsaporszívók mellett ma már sokféle mobilis, kisméretű és egyszerűen tárolható porszívót és szőnyegseprűt lehet találni az áruházakban. Ezek a kisgépek, nem pótolják a nagyteljesítményű...


Porzsák nélküli porszívók tisztítása

Porzsák nélküli porszívó esetén is keletkezik szemét, csak az nem egy papír vagy textil zsákba, hanem egy műanyag tartályba kerül. Az ürítgetést, porolást így sem ússzuk meg.