Biztosítás kerti értékekre

2013-07-18 14:24:38 | Módosítva: 2013-07-26 19:36:41

Ma már akár macskánkra, kutyánkra is köthetünk biztosítást, ami baj esetén fedezi az állatorvosi költségeket. Elmondható, hogy szinte mindenre lehet már biztosítást kötni, de nem mindegy, hogy hol. Vannak azért korrekt cégek is...

Természetesen az összes biztosítótársaság nagyon kedvező ajánlatokkal bombáz minden lehetséges ügyfelet. Tehát az ígéretekből lesz bőven. Számos alkuszcég létezik, melyek akár 10-15 biztosítótársasággal is kapcsolatban állnak. Nekik nem érdekük befolyásolni az ügyfelet, hiszen teljesen mindegy nekik, hogy melyik társaságnál kötünk biztosítást, ha azt rajtuk keresztül tesszük, akkor ők megkapják a jutalékot. Ezek az alkuszok leginkább az interneten találhatók meg és előnyük, hogy ha az internetes programjukba beírjuk, hogy milyen biztosítást szeretnénk, felvezetjük a részletes adatokat, akkor ők sorba állítják ár szerint a biztosítási díjakat. Így már van egy sorrendünk az ajánlatok árát illetően.


  Ezután érdemes rákeresünk az interneten a legolcsóbb ajánlatot adó 3-4 társaságra, hogy a fórumokon milyen és mennyi negatív kritikával illetik őket a panaszos ügyfelek. Az ár-összehasonlítással és a társaságról alkotott véleményeket látva már el lehet dönteni, hogy optimálisan melyik társasággal szerződjünk.

Mire érdemes kötni?

A kutyabiztosítás éves díja például 4000 forint körül van. Itt is érdemes mérlegelni, hogy mennyibe kerülhet az orvosi költség probléma esetén, hiszen vannak betegesebb fajták, meg strapabíróbbak, utóbbiaknál lehet, hogy a kötelező oltást leszámítva egész életében nem lát orvost az állat. A hétvégi házak, családi házak melléképületei, kerti épületek, eszközök esetén is sok mindentől függhet, hogy milyen biztosításra éri meg költeni. A nyaralóingatlanok a lakóhelytől és a forgalmas települési központoktól távol épülnek, ráadásul ezeket az ingatlanokat többnyire hétvégeken használjuk, ezért nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel sokszor őrizetlenül állnak. A nem állandó tartózkodás miatt a biztosítók többnyire 50-100 százalékos felárat számítanak fel lakatlanság címén. Nem célszerű állandóan lakottként feltüntetni azt, ami nem az, mert ellenőrizheti a biztosító, és ellenőrizni is fogja; elég megvizsgálni a víz- vagy villanyfogyasztást, abból egyenesen lehet következtetni az ott-tartózkodásra. 


A másik, amibe gyakran felmerül az alulbiztosítottság. Azaz egy 140 négyzetméteres épületet sokan kevesebb négyzetméteresként adnak meg, hogy ezzel csökkentsék a biztosítás díját. Ez azonban kár esetén visszaüt. Ha tudjuk azt, hogy nyaralónkban gyakran fordulnak meg vendégek, érdemes olyan biztosítást kötni, mely az ott tartózkodók balesete esetén is fedezetet nyújt. Vigyázzunk is az értékeinkre. Azt tudomásul kell venni, hogy értéktárgyainkat őrizni kell, hiszen nem létezik olyan biztosítás, mely gondatlanságból a kertben felejtett szerszámok vagy személyes értéktárgyak eltűnése esetén fizetne. Otthonbiztosításnál a biztosítási fedezet kiterjed a lakóépülettől különálló, a lakóépülettel megegyező vagy más kockázatviselési helyen lévő melléképületre (garázs, szerszámos kamra, ól, terménytároló), többlakásos épületben lévő nem lakás célú magánterületre (garázs, tároló). Eszerint minden kerti építmény biztosítási védelem alá vonható, de az erre vonatkozó ajánlatot érdemes jól átolvasni, hogy végül mi tartozik pontosan a biztosítás hatálya alá.


Az alap vagyonbiztosítás többnyire tűz, víz és viharkárokat térít, és ehhez lehet kiegészítő betörés biztosítást kötni. Az alapbiztosítás mellé szinte bármire köthető kiegészítően biztosítás; háztartási és termelő gépekre, elektromos berendezésekre, üveg, üzemszünet és szerelési biztosítás is létezik, mely egy felújítás során bekövetkező nem várt káreseményre térít. Az utóbbi szerződés fedezetet nyújt mechanikai sérülések, villámcsapás, indirekt villámcsapás, túlfeszültség, ügyetlenség, gondatlanság, tűz, robbanás, elemi károk, vízkárok, lopás, rablás esetére is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biztosítást kötni gondosan kell

Kevés olyan ember van, aki legalább egy ismerősétől nehallott volna panaszt valamelyik biztosítóra, haaz nem térítette a kárát vagy a kár egy részét. Abiztosítási szakértők szerint a...


Lakásbiztosítási tanácsok

Hazánkban – elsősorban a városokban – sokan élnek társasházakban, nekik pedig egészen másfajta károktól kell félteniük otthonukat, mint azoknak, akik családi házban laknak. Ilyenek például a...