Dekoratív ablakrácsok

2013-08-02 13:31:20 | Módosítva: 2013-08-04 08:45:07

A lakásbetörések jelentős része az ablakokon keresztül valósul meg. Ez ellen az alacsonyabb szinten levő lakásablakok elé szerelt rácsokkal szokás védekezni. E rácsoknak azonban a védelem mellett fontos szerepe van az épületek esztétikai összhatásában. Rossz esetben a bent lakók a sűrű rácsok miatt szinte börtönben érezhetik magukat, az igénytelen kivitelűek elcsúfítják magát az épületet is. A rácsok formája, kialakítása tehát nem elhanyagolható szempont, az épület értékét is növelhetik az igényesen és az épület stílusához illően kialakított védőrácsok.

Szerencsére az utóbbi időben egyre igényesebb megoldások kerülnek ki az ezzel foglakozó mesterek kezei alól, és a megrendelők is nagyobb figyelmet fordítanak az ilyen védőrácsok kivitelére. Sőt, aki teheti, a régi igénytelenebbet nívósabbra cseréli. A szerkezeti anyagok választéka is jelentősen bővült, több a félkészen beszerezhető, igényesebb rács elem, és főként az új építésű épületeken már a rozsdamentes anyagok is szerepet kapnak.


A kisvállalkozók kínálata is igazodott a megrendelők igényesebb elvárásaihoz. Számos egyedi változattal, az épület stílusához illő anyagok használatával és az esetleges ornamentális mintázatok kreatív variálásával igen változatos rácsok készülnek. Alakjuk is az igényekhez igazodó, pl. az alul kiöblösödő, virágok telepítésére is alkalmas változatos formák mellett az egyszerűbb, ám testes, lapos acél anyagokból összehegesztett változatok között is akad számos nagyon dekoratív. Többségében azonban még mindig jelentős a különféle rúdacél anyagokból alakra hajlított mintakombináció, amely ennek ellenére szinte bármelyik épülethez jól illik, és a biztonsági követelményeknek is megfelel. 

Klasszikus

A kovácsoltvas jellegű rácsok is nagyon gyakoriak, amelyeket viszonylag könnyű egyedivé és esztétikussá tenni néhány a gyártók által készített kiegészítő elemmel. Számos szép példa látható erre a felújított épületek ablakain. Néha a biztonságot adó rácspálcák sora közé behegesztett vagy álbilinccsel (bunddal) összekapcsoltan beillesztett egyszerű díszítmény nemcsak a rács biztonságát, de annak egyedi szépségét is nagyon előnyösen befolyásolja. Más esetekben pedig az egyszerű acélrúd idomok íveltre hajtásával alakítható ki viszonylagos egyszerűségében is szimmetrikus mintázat, amelyet egyenes összekötő pálcák mintába illesztésével egészítenek ki. A díszítés lehet a pálcákra erősített sárgaréz gömb, vagy akár hosszabb hengeres-, vagy más, stílusában hozzá illő elem.


A szokványos fekete vagy fehér festéstől eltérő világos tónusú festéssel lehet tompítani a fémrács bezártságot sugalló jellegét. Az alul kiöblösödő, virágládák elhelyezésére alkalmas rácsok egyszerű rúdanyagokból összehegesztett változatainak sem kell túl zárt hatásúnak lenniük, a falsíktól távolabbra helyezett oldalaival lehet az ablaknyílást „levegősebbé” tenni. Magát a rácsot pedig az oldalsó keretek vázelemei közé illesztett, kovácsoltvas jellegű, ám egyszerű, hajlított alakú díszítő elemek tehetik letisztultan mívessé. 


A klasszikusnak tekinthető, hullámosra formált pálcaanyagból összehegesztett rácsminta is lehet stílusos, ha az egyébként jól illik magához az ablakhoz. Különösen akkor, ha az ablaknyílást színében kiemelő keret szegélyezi, és azzal megegyező színű, időjárásálló festék bevonatot kap. Az ilyen rácsok ugyan szinte a falsíkkal kerülnek azonos szintbe, de az ablaktól 10 cm távolságba beépítetten szinte ablakdíszként és nem „védműként” hatnak. A rácsok faltól történő elemelésével könnyen elérhető ez a hatás, még a kovácsoltvas jellegű rácsoknál is nagyon előnyös a falsík elé szerelés. Különösen, ha az ablak nyílása elég mély, és a rács pálcái, összekötő rudai nem kerülnek túl közel egymáshoz és a falsíkhoz.

Újabb típusok

Az újabb irányzatot követő ablakrácsok gyakran nemesebb, általában rozsdamentes anyagokból készülnek, megjelenésüket az egyszerű megjelenés, a dísztelenség jellemzi. Alkalmazásuk főként az új építésű, vagy felújított épületeken érvényesül igazán. Eleganciájukat az igényes kivitelezés és a többnyire szálhúzott felületi utókezelés adja meg. Külön előnyük, hogy felületük korrózióálló, így a továbbiakban semmiféle felületi utókezelést nem igényelnek.


Az ilyen rácsoknál is megvalósítható a rácsok falsíktól távolabb helyezése, amit általában a hosszanti összekötőelemek falhoz csatlakozásánál szoktak megoldani. Az egymástól távolabb elhelyezett elemeket esetenként keret fogja össze, amelynek rögzítése az ablaknyílás oldalába mélyen beeresztett rögzítő csavarokkal történik. Egyéb konstrukcióknál speciális távtartókkal szokás a rács távolságát megoldani.
Más dekoratív megoldásokra is van lehetőség, pl. a lapanyagok vízszintes elhelyezésénél a rácsokat alkotó elemek hosszabb, merőlegesen egymásba eresztett és elfordított síkú összehegesztésével. Ezek vízszintesen és függőlegesen is jól mutatnak. A rácselemeket természetesen szögacél keret fog egybe, amelyet utólag is könnyű nehezen bonthatóan az ablak előtti falra rögzíteni. 


Végül egy a lakásokban szokatlan, ám üzletekben nem ismeretlen ollós védőrács is alkalmas az ajtónyílások védelmére. Előnye, hogy használaton kívül összetolva oldalra fordíthatók, így alig látható. Biztonságosan zárható, a nyílászáró épségét ugyan nem védik, viszont az illetékteleneknek lakásba jutását jelentősen megnehezítik. Igényes telepítést igényelnek, ellenálló szerkezetűek, de viszonylag költségesek. Lakásban ugyan kissé szokatlan látvány, ám nyithatósága és biztonságossága nagyon is méltányolandó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Dekoratív ablakrácsok

Az ablakokra általában a betörések megakadályozása miatt szerelnek fel rácsokat a lakástulajdonosok. Ámhogy ne érezzék magukat „börtönben”, abiztonságot szolgáló rácsok ötletes és dekoratív...