Miben más a kerti létra, állvány?

2013-08-12 15:06:11 | Módosítva: 2013-08-12 15:06:18

A megszokott háztartási, valamint a kerti létrával szemben támasztott elvárások közül a legfontosabbak a stabilitás, az egy-, ill. kétkezi tevékenység lehetősége és a munka tárgyának elhelyezése.

A háztartási létrát szilárd felszínen is körülményes négy lábra állítani, egyenlőtlen talajon szinte lehetetlen. Míg szilárd felszínen némi billegés nem akadályozza a munkát, a kerti műveletek során bekövetkező balesetek többségét a létrák labilis volta okozza. A támaszkodás biztonságát a kétágú létrák esetében a három láb, a támasztó létráknál az ágak közé illeszthető felső árboc alkalmazása valósítja meg. A kétkezi rutinmunkát igénylő tevékenység (metszés, ritkítás, szedés) által megkívánt két lábon állás stabilitása a keskeny létrafokon nehezen valósítható meg. A kétágú háztartási létrák felső fellépője is csupán egyhelyben állást tesz lehetővé. A mozgástér növelésére a kisebb-nagyobb járdával (platóval) rendelkező állványok szolgálnak.


A korszerű gyümölcsfa-alakítás 3-3,5 m-re korlátozza a famagasságot. Ilyen körülmények között a termés 50-70%-át a talajon állva, a maradékot az állványon mozogva, kétkezi munkával lehet leszedni. Az emelvények szerepe a teljesítményen túl a munka tárgyának – adott esetben a gyümölcs – kímélésében is meghatározó. A beállásonként leszedhető 5-10 kg gyümölcs műveletközi elhelyezése, majd azt követő mozgatása a gyümölcsegyedek épségét folyamatosan veszélyezteti. A hazai gyakorlatban elterjedt szedővödör, és különösen a „szütyő” a létrán, faágon csak körülményesen rögzíthető. Az így vödörbe ejtett gyümölcs könnyen megsérül. A külföldön elterjedten alkalmazott, testre függesztett szedőtarisznyát – túlterhelésre hivatkozással – a hazai idénymunkások elutasítják.


Az elsősorban tárolási „rakatolási” indoklással itthon is elfogadott tartályládás anyagmozgatás a szedőedény ürítési módjával szemben fokozott követelményeket támaszt. A 60-80 cm belmagasságú tartályládák kíméletes ürítése alulüríthető szedőedényeket feltételez. Külföldön újabban a 20 kg-ot befogadó, billenő fenekű szedőláda terjed. A szedőgöngyölegek közül a billenő fenekű szedővödör alkalmazkodik leginkább a hazai „vödrös szedés” módszeréhez. Azon felül, hogy a szedésteljesítményt is jelentősen hátráltató háztartási létra egyik szedőedény elhelyezésének sem kedvez, a gyümölcsfaállvány lehetőséget kínál az eszközök megfogására, mozgatására. A tárgykörrel kapcsolatos részletesebb információ a www.kertiszerszam.eu honlapon található.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pórusbeton az otthonbővítésben

A családtámogatási programok már nem csak az új lakások építését, hanem az épület-felújítást, bővítést, tetőtérbeépítést, emeletráépítést is segítik. Minden olyat, ami a növekvő családot plusz...


Eldugható konyhai fellépő

Ne kérje számon rajtunk Kedves olvasó, ha ezt a szellemes konyhai fellépőt nem találja hazai boltban. Pedig annyira szellemes megoldás, hogy biztosan lenne piaca itthon is. Az eredeti egy...