Árnyékolás

2013-07-18 14:17:52 | Módosítva: 2013-07-29 12:13:50

A tűző napsugarak ellen a teraszon, az erkélyen és a kertben már csak az erős UV sugárzás miatt is ajánlatos védekezni. Erre valók a különféle gyártmányú árnyékolók, amelyek azonban általában telepítés igényesek, és elég sokba is kerülnek. Az alábbiakban ezért néhány olyan megoldást mutatunk be, amelyek szerkezeti megoldásaik tekintetében egyszerűek, akár saját kezűleg is könnyen telepíthetők, és akár a kertben vagy az erkélyen is használhatók, azaz nem feltétlenül helyhez kötöttek. Ráadásul az áruk is „barátinak” mondható.

Erkélyekre, teraszokra általában az ejtőkaros, illetve a nagyobb méretű csuklókaros árnyékolókat szokták felszerelni. Ezek fix telepítésűek. Viszont helyettük az egyszerűbben szerelhető árnyékoló vásznak is megfelelnek, melyek könnyen mozgathatók, könnyen tisztíthatók, egyszerű szerkezetűek, így a felszerelésük nem igényel külön szakértelmet. A lényegük, hogy az árnyékoló vászon, amelynek könnyű anyaga lehet vízlepergető vagy lég- és vízáteresztő poliészter, ami alul felül 2 mm vastagságú acélsodronyon mozgatható. Felületük pedig összehúzással tetszés szerint csökkenthető. Ez a vásznat felerősítő műanyag csúszkáknak köszönhető, mozgatásukat pedig ún. fékező betétek huzalra helyezésével lehet megakasztani, behatárolni. Ezek természetesen igény szerint a sodronykötélen áthelyezhetők. A nagyobb méretű vásznak felületét osztva is a sodronyokra lehet erősíteni, ami megkönnyíti az árnyékolási felület ideális „beállítását”. Sőt, az alsó tér tágassága az erkélykorlátra felszerelt – külön tartozékként beszerezhető – kitámasztó rudakkal növelhető is.


A zsinórra erősített árnyékoló vásznak az erkélyek oldalára is felszerelhetők, és ha a vászon légáteresztő perforálású, ezzel az árnyékolt tér légcseréje is ideálisabbá tehető. A vásznak könnyen leszerelhetők a feszítő huzalokról, és 40 fokos vízben tisztíthatók, ehhez pedig még a műanyag csúszkákat sem kell a vásznakról leszerelni. A zsinóros árnyékolók természetesen pergolák felső felületére is felszerelhetők, bár a vásznak mozgatása ebben az esetben csak egy hosszabb „terelőrúddal” oldható meg. Oldalvásznakkal kiegészítve ideálisan és egyszerűen szabályozható az alsó terület árnyékolása és átszellőztetése. A különféle mintázatú, és bő színválasztékú vásznak anyaga ugyancsak vízlepergető és könnyen mosható.

Árnyékvető paravánok

Az erkélyekre nem feltétlenül szükséges nagy felületű árnyékolót felszerelni. Esetenként megfelel az alumínium csőkeretre szerelt, elemenként bővíthető árnyékvető és szélfogó paraván is. A keret szétszedhető, műanyag könyökelemek fogják egybe, és a vászon a csövek hornyaiba csúsztatva rögzíthető. A vászon anyaga ugyancsak könnyű, és 40 fokon mosható, vízlepergető poliészter szövet, amely a szegélyei segítségével feszíthető a keretre. 


Ezáltal bármikor szétszedhető, és a vászon kimosható, továbbá áthelyezhető, bárhol felállítható. A 70 cm széles és 170 cm magas elemek falra és különálló talpra szerelve is használhatók, az alkalmazásnak megfelelő kiegészítő elemek segítségével. Több paravánelemet a keretekre pattintható összefogó műanyag bilincsekkel lehet egymáshoz rögzíteni, amelyek az egyes elemek elforgatását is lehetővé teszik. Talpas oszlop-párra erősítve bárhol felállíthatók, így könnyen áthelyezhetők akár a kertbe is. Füves talajon földbe szúrt acélpálcákkal rögzíthető a talp, így a paraván gyorsan áthelyezhető a Nap járásának megfelelően. Nemcsak külső térben, a lakásban is sokoldalúan használhatók alkalmi térelválasztóként a változatos színű vásznak jó megválasztásával.

Négyszögű napvitorlák

Bár kezdetben a napvitorlák háromszög alakúak voltak, kézenfekvő volt, hogy alakjukat a gyártók előbb-utóbb szó szerint négyszögesítik. Nos ez megtörtént, ami azzal az előnnyel jár, hogy az ilyen vásznak felülete nagyobb, árnyékuk jobban tájolható, és ehhez elég valamelyik sarkukat lejjebb engedni. E változtatás azzal jár, hogy eggyel több helyen kell a vászon sarkait rögzíteni, de a kiegészítő támrudak és a gumikötelek segítségével ez nem okoz túl sok nehézséget még a kertben sem. Az épületek oldalához pedig csupán két jól tájolt akasztó horog szükséges, az árnyékoló vászon másik két sarkát pedig a fémoszlopokhoz gumi kötelekkel lehet kifeszíteni.


A napvitorlák anyaga is természetesen UV álló, vízlepergető és mosható poliészter szövet. A szegélyekbe varrt erősítőkötél és az erős ponyvalyuk szegély pedig még az erősebb igénybevételeket is elviseli. Ez viszont nem jelenti azt, hogy erősebb szélben – mint minden árnyékvetőt – nem kell leeresztve, illetve felcsévélve biztonságba helyezni. Ilyen esetekben a napvitorlákat kibomlás ellen célszerű kötéllel körbecsavarva védeni, és a végüket talajhoz rögzíteni, amíg az erős szél el nem áll. Csendes időben azután már újból a helyükre feszíthetők a Nap állásának megfelelő beállításban. A vásznat és az egyéb tartozékokat az árnyékvető használatán kívül – pl. a téli időszakban – külön tokban lehet tárolni.

Hordozható napvitorla

Nyaraláskor, vízparti kiránduláskor, de még saját kertben is jól hasznosítható az extra könnyű nylon vászonból varrt, négyszögű napvitorla. A vászon mérete 4x4 m, és ezt 3,3 m magas, 4 darab egymásba illeszthető, galvanizált fémrúddal lehet a magasba emelni. A rudat a talajba leszúrva kell rögzíteni, a vászon sarkait pedig erős kötelekkel lehet a földbe ütött acélrudakhoz lekötni. 


E rögzítő rudak végén levő csavart alakú méretes alátétek megkönnyítik a rögzítő rudak talajba erősítését, és erősebb széllökésekkor megakadályozzák a kihúzódásukat. A kifeszített könnyű nylonvászon vitorla alatti levegő túlzott felmelegedését a csúcson levő szellőző füleken kiáramló levegő jelentősen csökkenti, így az árnyékvető alatt kevésbé lesz még nagy melegben is fülledt a levegő. A készlet szinte bárhol felállítható, a tokjába csomagolva pedig 5,3 kg-os összsúlya ellenére viszonylag könnyen szállítható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függönyök és ablakok

A függönyözésnek a dekorációt megelőzően fontos árnyékolási feladata van. Az árnyékolási rendszerek hármasában – külső, közbülső, belső – a legszembetűnőbb. Vannak hagyományosan az utca felé élő...


Árnyékolók karbantartása

Ahhoz, hogy a különféle napárnyékolók ne foltos-koszos kellékei legyenek a környezetünknek, legalább egyszer egy évben, lehetőleg a nyári szezon kezdetén némi karbantartást igényelnek. Ezzel...