Medencetakarók

2013-07-18 14:53:48 | Módosítva: 2013-07-27 16:44:21

Medencetakarás, medencefedés, medencefólia – mindhárom kifejezéssel találkozhat, akinek kültéri medencéje van, de a három szó nem pontosan ugyanazt jelenti.

A medencefedés egy tág fogalom, általában azokat a medence fölé magasodó építményeket foglalja magába, melyek télen vagy rossz időben is használhatóvá teszik a létesítményt. A medencetakaró, illetve ezen belül a medencefólia feladata egészen más. Cél a párolgás csökkentése, a biztonság, illetve a könnyebb tisztántarthatóság. A szolár medencefólia közvetlenül a víz felszínén úszik, míg a biztonsági medencetakaró a felszín felett egy merevítő rendszer segítségével óvja gyermekünket, háziállatunkat. Utóbbiból létezik redőnyös változat is.

Szolár medencetakaró-fólia

A medence takarása nyáron, szolár medencetakaró segítségével oldható meg a legegyszerűbben. Ez a medencetakaró-típus a medence formáját követi, és a víz felszínén úszik. A szolár takarók anyaga jóval teherbíróbb, erősebb az átlagos buborékfólia anyagoknál, valamint jól elviseli az UV sugárzást is. Napközben, főleg napsütéses időszakokban, a szolár medencefedések üvegházhatás elvén működnek, azaz elősegítik a nap felől érkező sugarak bejutását, és gátolják a kifelé irányuló hőveszteséget. Az eredmény egyértelmű: melegebb medencevíz, kevesebb párolgásból adódó hő- és vízveszteség. A feltétel persze, hogy a medencetakarót mindig a medencén tartsuk, amikor az használaton kívül van.


A szolárfólia buborékos oldala a vízfelszín felé néz, így a hátoldal és a vízfelszín között egy vékony légréteg alakul ki, ami hőszigetelő hatást fejt ki. A buborékfóliás medencetakaró minden medencére rászabható, jó szigetelési tulajdonságának köszönhetően megakadályozza, hogy a napközben keletkezett kb. 4–5 °C hőmérsékletnövekedés éjszaka elvesszen. A szolár medencefedelek hosszú élettartamúak, és csekély, 400 mikronos vastagságuk ellenére rendkívül erősek. A medencével kapcsolatos energiaszámlánk akár 50-60%-kal is csökkenhet a takaratlan állapothoz képest!

Biztonsági medencetakarók

Redőnyös medencetakarók


A redőnyös medencetakaró a víz felületén úszik, hasonlóan a buborékfóliához, a párolgást minimálisra csökkenti, a hőveszteséget a buborékfóliánál is nagyobb mértékben redukálja. Létezik olyan kivitele is, ami teherbíró, tehát a gyerekek, háziállatok épségét is megóvhatjuk alkalmazásával. Legfőbb hátránya magas ára, illetve, hogy utólagos telepítése - főleg egyedi medenceformáknál - igen körülményes lehet. Igényes megoldás a tömör poliuretánhab szerkezetű redőnytakaró, melyet magas UV-állóságú PVC héja óv meg a napsugárzás hatásaitól. A mozgatást acélelemeken alapuló mechanizmus biztosítja. 

Fóliás medencetakarók


A biztonsági takarófólia erős kamionponyvából készül, amelyben keresztben méterenként alumíniumcső erősítések vannak. A medence használati idején kívül a medence felületére feszíthető ki, annak peremén fekszik fel az alumíniumcső erősítésnek köszönhetően, két rövid oldalán pedig biztonságosan rögzíthető. A biztonsági takaró kifeszített és teljes mértékben rögzített állapotában maximálisan 50 kg-ig terhelhető, ezáltal a gyerekek és a háziállatok teljes biztonságban élvezheti az udvar nyújtotta szabadságot. A takaró egyszerű rögzítésének, és a speciális tekerőnek köszönhetően egy medence kevesebb, mint 5 perc alatt ki- és betakarható. Helyigénye igen csekély, a medence egyik végében elfér, de két ember könnyedén elrakhatja egy védett helyre. 

Téli medencetakaró


A medencék felszínét télen egy, az eddigiektől eltérő takarófóliával kell lefedni, ami tökéletesen lezárja a vízfelszínt. Ez lehet előre gyártott méretű, vagy készülhet a helyszínen is, pontosan a medencére szabottan. Az úszómedence adottságaiból, illetve a letakarás fajtájából adódóan többféle rögzítési technikával fixálhatjuk a téli takarót. A „konfekció” takaróknál a vízzsákos megoldást, míg a helyszínen készített takaróknál a hevederes, beakasztó füles rögzítést vagy ezek kombinációit szokás alkalmazni. A takaróanyag egy szöveterősített PVC ponyva, melyet kétféle vastagságban, és számos színben vásárolhatunk meg, az erre szakosodott cégeknél. A fürdőszezon kezdetekor csak eltávolítjuk az összegyűlt csapadékot a takaróról, levesszük a fóliát, kivesszük a fagytesteket, majd megfelelő vegyszerezés után beindíthatjuk a vízforgatást. 

Segédszerkezetek

A medencetakaró felszínről történő kézi lehúzása, majd annak összetekerése (vagy hajtása), kisebb medencéknél ajánlott, és kétségkívül a legolcsóbb megoldás. Felsodró esetében egy, a vízen úszó tengelyről beszélhetünk, amely a medence közepén a rövidebb oldallal párhuzamosan helyezkedik el, a fóliához rögzítve. A tengely végére csatlakoztatható kézikerék forgatásával a buborékfólia takaró jobbról-balról felsodorható a tengelyre, az így képződött „fóliahurka” kiemelhető a medencéből. Visszarakásnál fordítva járunk el. Egyszerű, olcsó, sokszor igen praktikus megoldás. 


A feltekercselő tengely a medence mellett állványon rögzített rúd, amivel – a kézikerékkel forgatva - a szolártakaró fel- és letekercselhető. A feltekerő berendezés műanyagból készül, és teleszkópos tengelyből áll, így fokozatosan állítható a medence szélességének megfelelően. Drágább, de kényelmesebb megoldás az előzőnél. Ez a megoldás kombinálható motoros mozgatással. A gyakorlatban ez nagyobb medencéknél jöhet szóba, és persze ez a legdrágább megoldás. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

gyongy00 avatarja

gyongy00         medencefedés

Medencefedéshez - hátha esetleg segít valakinek - nekünk ez a mobil, lapos vált be a legjobban, imádjuk. http://polishop.hu/modellek

Medencefűtés hulladékhő hasznosítással

Épületek vagy technológiák hűtése során a hagyományos kompresszoros berendezések (split klímák, hőszivattyúk, folyadékhűtők) a környezeti levegőt, vizet vagy talajt terhelik többlet hővel,...


SikaCeram-500 Ceralastic

Egyetlen mondatban elmondjuk, hogy legközelebb miért aSikaCeram-500 Ceralastic vízszigetelő és csemperagasztó habarcsot érdemes választani. Azért, mert legalább 30%–kal gyorsabb a munkavégzés,...