Ha csak néhány fok hiányzik

Fellépők

2013-07-31 13:59:04 | Módosítva: 2013-07-31 13:59:28

Szükséges egy megfelelő méretű létra, ám bizonyos szintek eléréséhez elég a 2-3 fokos fellépő is. Ezek végső soron hasonlóak a létrákhoz, csak néhány fokosak, csekélyebb a helyigényük, és legfeljebb a magasságunknál kb. 1 m-rel magasabb helyek elérésére alkalmasak.

A fellépők rendszerint összehajthatók, két vagy három fokosak, amelyeknek a szélessége gyártmányonként változó. Az egyszerűbb kivitelűek csak „egy szintesek”, de bizonyos helyzetekben ezek is megfelelnek a rakodáshoz. A masszívabbak már az alumínium létrákhoz hasonló kialakításúak, és egy- vagy két oldalról járható változatai között lehet választani. Az egy oldalról járhatók általában háztartásokban használatosak, amelyeknek a hosszabbított szára miatt biztonságosabban használhatók. 


Terhelhetőségük viszont alig haladja meg az átlagos testsúly kétszeresét. A minőségi anyagból és szerkezeti kialakítású fellépők már inkább ipari illetve gyakori használatra készültek, amelyek ugyancsak összecsukható szerkezetűek, a felső fellépő fokainak a tetején állva is biztonságosan lehet dolgozni. 


Lényeges szempont, hogy a fellépőket a teherbírásuk alapján válasszuk ki és mindig olyan távolságra legyenek a rakodó- vagy munkahelytől, hogy a tevékenység közben ne legyen szükség a függőleges testhelyzet jelentős megváltoztatására. Ez ugyanis balesetet is okozhat. A megfelelő típus kiválasztásakor ezért nemcsak a fellépők stabilitását, szélességét, hanem a leggyakoribb használathoz megfelelő magasságot is figyelembe kell venni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fellépők, létrák

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Emeletes és magas ágyak

Régebben a panellakások kisméretű félszobái tették szükségessé, hogy a gyerekeknek emeletes ágya legyen. Manapság újra divatba jöttek, kimondottan multifunkciós bútordarabként. A magasított...


Pókok otthonunkban

A pókcsípés mérge nem védekező „fegyver”, hanem a táplálékszerzést szolgálja. A pók nem megeszi áldozatát, hanem szájszervével felszippantja. A méreg, amit kifecskendez, nemcsak megöli a...