Ha csak néhány fok hiányzik

Fellépők

2013-07-31 13:59:04 | Módosítva: 2013-07-31 13:59:28

Szükséges egy megfelelő méretű létra, ám bizonyos szintek eléréséhez elég a 2-3 fokos fellépő is. Ezek végső soron hasonlóak a létrákhoz, csak néhány fokosak, csekélyebb a helyigényük, és legfeljebb a magasságunknál kb. 1 m-rel magasabb helyek elérésére alkalmasak.

A fellépők rendszerint összehajthatók, két vagy három fokosak, amelyeknek a szélessége gyártmányonként változó. Az egyszerűbb kivitelűek csak „egy szintesek”, de bizonyos helyzetekben ezek is megfelelnek a rakodáshoz. A masszívabbak már az alumínium létrákhoz hasonló kialakításúak, és egy- vagy két oldalról járható változatai között lehet választani. Az egy oldalról járhatók általában háztartásokban használatosak, amelyeknek a hosszabbított szára miatt biztonságosabban használhatók. 


Terhelhetőségük viszont alig haladja meg az átlagos testsúly kétszeresét. A minőségi anyagból és szerkezeti kialakítású fellépők már inkább ipari illetve gyakori használatra készültek, amelyek ugyancsak összecsukható szerkezetűek, a felső fellépő fokainak a tetején állva is biztonságosan lehet dolgozni. 


Lényeges szempont, hogy a fellépőket a teherbírásuk alapján válasszuk ki és mindig olyan távolságra legyenek a rakodó- vagy munkahelytől, hogy a tevékenység közben ne legyen szükség a függőleges testhelyzet jelentős megváltoztatására. Ez ugyanis balesetet is okozhat. A megfelelő típus kiválasztásakor ezért nemcsak a fellépők stabilitását, szélességét, hanem a leggyakoribb használathoz megfelelő magasságot is figyelembe kell venni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fellépők, létrák

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fenntarthatóbb repülőgép-üzemanyag használatot akar az EP

Az Európai Parlament (EP) plénuma csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelyben azt szorgalmazza, hogy az európai uniós tagországok repülőgépei és repülőterei nagyobb arányban használjanak...


Padlásfeljáró létrák

Amelyik családi házban a tetőteret még nem használták ki lakótérbővítésre, esetleg erre nem is alkalmas, azért a padlástérbe időnként mindenképpen fel kell jutni. Részint tetőjavításkor, másrészt -...