WPC burkolat Kül- és beltérben

2023-03-08 15:41:36 | Módosítva: 2023-03-08 15:44:26

Mivel tavasztól késő őszig egyre több időt töltünk a teraszon, még inkább megnőtt az igény a tartós, gondozásmentes, de modern kültéri burkolatok iránt, amelyek ellenállnak a szélsőséges időjárásnak. A hagyományos fa és a műanyag helyett korszerű alternatívák lehetnek a WPC-ből készült burkolatok, amelyek strapabírók, nagy arányban tartalmaznak természetes anyagokat – így kevésbé terhelik a környezetet – és még stílusosak is.


A WPC burkolatokat már hazánkban sem kell bemutatnunk senkinek. Találkozhatunk vele terasz burkolataként, kerítésként, lépcsőként, falburkolatként, korlát elemként vagy bármilyen más térelválasztó elemként. A WPC szó a Wood-Plastic-Composit szavak rövidítéseként alakult ki, a burkolatok alapanyaga ugyanis fa-műanyag kompozit. A fa-féleségek általában faforgácsok, farostok vagy faliszt finomságúra porított bambusz, lombos- és egyéb faszármazékok. A két fő összetevőn kívül a kompozithoz különféle adalélanyagokat, töltőanyagokat is kevernek, melynek mértéke gyártónként eltérő. A WPC burkolat tehát különböző anyagok kombinációjából épül fel a hasznos tulajdonságok erősítése céljából.

A WPC burkolat rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amik alkalmassá teszik arra, hogy sokoldalúan felhasználható legyen. Elsősorban kültérre tervezték az alkalmazását, de akár beltéren is kihasználhatóak az előnyei. Mesterséges, mégis környezetbarát, könnyű, mégis ellenálló, sokféle színben és mintázatban elérhető, dekoratív burkolat. A WPC burkolatból legtöbbször teraszburkolatot készítenek, de ugyanígy lehet belőle medencefedés, kerítés, pergola, járda, kerti bútor. Felhasználhatóságának csak a képzelet szab határt. A természetes burkolatokkal ellentétben tökéletesen záródó szerkezetet lehet belőle létrehozni, nem gond többé a hézagkitöltés és az ebből adódó kellemetlenségek.Ha esetleg medencének is jut hely a kertünkben, akkor remek opció lehet köré az egyszerűen rögzíthető WPC burkolat, hiszen az anyagnak se az erős UV-sugárzás, se a víz nem árt. Egy szürke színű borítás jól passzol a minimalista teraszokhoz, de egy letisztult napozótérhez is ezt, vagy egy sötétbarna verziót ajánlanánk. Ha pedig a teraszhoz, esetleg a kerítéshez is ezt az anyagot választjuk, érdemes össze illő színeket használni, hogy teljesen legyen a harmónia. Sokáig tartja a színét, egyszerűen tisztítható, mégis elegáns. A részben faforgácsból készült burkolatoknál még a szálkáktól sem kell tartanunk.

A WPC burkolat előnyei:

– Ellenáll a korróziónak és a rothadásnak.
– Nem szálkásodik.
– Rendkívül tartósan ellenáll a víznek.
– Könnyen formálható, alakítható.
– A WPC anyaga környezetbarát, mivel újra felhasznált műanyagból készül.
– Felületkezelésre nincs szükség.
– Széles színválasztékban elérhető.

A 2021-es trendeknek megfelelően érdemes a sötétebb burkolatokat és bútorokat világos kiegészítőkkel, vagy akár fordítva kombinálni: a fekete és vörösbarna borítás például jól párosítható a szürkés, bézses árnyalatú rattan berendezésekkel.A WPC teraszburkolat lerakása tényleg egyszerű

Természetesen nem mindegy, hogy milyen alapra próbálunk építkezni, de a legtöbb esetben megunt vagy megkopott teraszburkolatok helyett, pontosabban rá szokták elhelyezni.

1. Először is tervezzük meg. Többféle módon tudjuk lerakni a járólapokat: párhuzamosan vagy sakktáblaszerűen.

2. Számoljuk ki az alapterület függvényében, hogy hány darab járólapra lesz szükségünk.

3. Mossunk fel, és elkezdhetjük egyesével lerakni, egymásba illeszteni a lapokat.

4. A problémásabb, szűkösebb területekhez (szélek, ajtók, oszlopok, stb.) valamilyen elektromos vágószerszámmal vágjuk méretre a lapokat!

5. Amennyiben függőleges részeket (lépcsőt, terasz végét stb.) szintén ezzel szeretnénk burkolni, akkor a vágás után ragasztóval rögzítsük a lapokat.

Sokakban felmerülhet, hogy az ilyen kültéri járólap rései közé könnyen beeshetnek kavicsok, úgy szennyeződhet, hogy nincsen közvetlen hozzáférésünk hozzá. Természetesen ez igaz, de erre is van megoldás. A WPC kültéri burkolatok a vizet nem szívják magukba, így évente 1-2 alkalommal nyugodtan leslagozhatjuk, magas nyomású mosóval kitakaríthatjuk, akár hidegebb időben is, nem fog szétfagyni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

WPC teraszburkolat

A kert tulajdonosok a házuk melletti terasz vagy üdítő fürdőzésre épített medencéjük közvetlen környezetét igyekeznek olyan burkolattal befedni, amely nemcsak dekoratív látványt biztosít, de...


WPC kerítés

Teraszburkoló anyagként már egyre közkedveltebbek a fa-műanyag kompozitból (WPC) készült teraszburkolati elemek. Ám ez a gondozást nem igénylő, új anyag kerítések kialakítására is alkalmas,...