Kikapcsolják a lifteket?

Kötelező liftfelújítás 2020-tól

2015-02-02 13:21:04 | Módosítva: 2015-05-05 14:24:32

Egy új jogszabály szerint azokat a lifteket, amelyeket húsz évnél régebben építettek be vagy újítottak fel teljesen, 2020-ban szabványossági felülvizsgálatnak kell alávetni. A felvonóknak az akkor - tehát öt év múlva – érvényes, 2018-as biztonságtechnikai előírásoknak kell megfelelniük.


Ez a rendelet még a szakmában érintett szakemberek szerint is túl szigorú, és sok társasház számára megoldhatatlan problémát jelenthet. A mai liftek többsége biztosan nem fog megfelelni az előírt feltételeknek, és egy lift teljes felújítási költsége a több millió forintot is elérheti, egy új lift beépítése mai árakon 5-10 millló forint körül kalkulálható. A legtöbb társasház – ha gyűjt is felújítási alapot – ilyen pénztartalékokkal nem rendelkezik. A mai közös költségek mellé sem lehet olyan plusz tételt betenni, ami 5 év alatt kitermeli a milliós nagyságrendű „liftfelújítási alapot”.

Az országban lévő mintegy 37 ezer felvonó harmadát 1990 előtt helyezték üzembe, nagyjából 4000 olyan lift van az országban, ami 40 évnél idősebb, ebből ezer még ötvenévesnél is több. A lifteket egyébként harminc évre tervezik, ami azt is jelenti, hogy azóta már így-úgy javítgatták, toldozgatták azokat. Persze attól még lehet biztonságos egy lift, hogy nem felel majd meg a legújabb, 2018-as szabványoknak. A szakemberek szerint a "százéves" bérházak és a legidősebb panelházak liftjei lesznek a legkritikusabb helyzetben.

A jogszabály pontos betartása pedig azzal fenyeget, hogy 5 év múlva sok házban kikapcsolják a liftet. Ennek elkerülésére a liftes szakma képviselői már kezdeményezték a rendelet módosítását: azt javasolták, legyen elegendő a ma érvényben lévő szabvány betartatása.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szekrények belseje

A tükrös, tolóajtós – vagy bárhogyan nyíló ajtós – beépített szekrények népszerűségüket nemcsak szépségüknek, hanem praktikusságuknak is köszönhetik. A gardróbszekrények belső kiegészítőinek...


Házi liftek, lépcsőnjárók

A ház liftek végső soron leegyszerűsített felvonók, amelyek általában egy-két lakószint közötti közlekedésre szolgálnak. Két szint között a hagyományos liftek kialakításának nem lenne értelme,...