Nyomatékhatárolós kéziszerszámok

2015-06-01 09:26:20 | Módosítva: 2015-06-18 11:40:14

Az otthoni szerszámok között ma már szinte nélkülözhetetlenek az akkus csavarbehajtók, amelyeken az ún. nyomatékhatároló tárcsa segítségével szabályozható a maximális nyomaték, és ami megakadályozza a kötőelemek túlhúzását. Igaz, hogy erről a gépet használók gyakran megfeledkeznek, ám a szakemberek már gyakorlatból tudják, hogy ez bizony szinte minden szerelési munkánál nagyon fontos.


Kényelem és biztonság

A különböző szerkezetű és szilárdságú anyagokba ugyanis könnyű túlhúzni a kötőelemeket, pl. gipszkarton szereléskor vagy faforgácslapba hajtott csavaroknál. Folyamatos szerelési munkáknál a megfelelő kötés szilárdság, és esetlegesen az alkatrész épsége miatt is nagyon fontos, hogy mindig a megfelelő nyomaték behatárolása mellett történjen a kötőelem meghúzása, ami egyben a munkafolyamatot is gyorsabbá teszi.


A szakemberek ezért használnak különféle nyomatékhatárolós kézi szerelő szerszámokat is, amelyek a nyomatékérték beállítását követően a szerszámba épített kuplung megcsúszásával gátolják meg a csavarok túlhúzását. Ezek általában profi szerszámok, amelyek között vannak univerzálisan használható, cserélhető-betétes csavarbehajtók és csavarkulcsok, illetve behajtó szárak is. Egy részük sűrített levegővel működik, és főleg gyártósorokon, szerviz műhelyekben használatosak, mások kéziszerszámként különféle szerelési műveletekhez használatosak. Cserélhető betéteik segítségével elég sokoldalúan kihasználhatók, általában javító szervizekben, meghatározott szigorú előírású szerelési műveleteknél.A kötőelemek szerelésénél alapvető szabály, hogy minél kisebb a csavar átmérője, annál kisebb a megszorításához szükséges forgatónyomaték. Behajtáskor általában csak a művelet végén, azaz a csavar meghúzásakor lehet túlerőltetni a kötőelem rögzítését, ami a szár vagy a fej törését, egyéb sérülését, vagy a befogadó anyag sérülését is okozhatja. Nagyobb M6 feletti méreteknél inkább a fej hornya csorbulhat ki, a kisebb csavaroknál azonban még a menet is átszakadhat, ha a kötőelem és az azt befogadó anyag színesfém vagy könnyűfém.

A meghúzási nyomatéknak ebből adódóan csak akkorának kell lennie, hogy a csavar önzárása létrejöjjön, amit a kényesebb gépelemeknél és szerelési egységek rögzítésénél pontosan meg is szoktak adni.

Ezen értékek pontos betartását teszik lehetővé a különféle (Facom, Deprag, Promat, Gedore, Nanomat) gyártmányú és kivitelű, adott mértékű forgatónyomaték szabályozását beállítását is lehetővé tevő nyomatékhatárolós kéziszerszámok. Ezek külön is kapható behajtó nyelek, illetve csavarkulcsok, illetve különféle kiegészítőkkel bővített készleteik is beszerezhetők a márkás szerszámkereskedésekben. Általában optikai kijelzésű skálákon ellenőrizhető a nyél végén vagy a középső állítógyűrűn a beállított nyomaték érték. A beállítási érték pontossága +/- 3-6% közötti, ezen érték felett oldanak a szerszámok kuplungjai, amit többnyire hang is jelez. Az ilyen szerszámok természetesen irányváltósak, ami alapvetően fontos a kötőelemek be- és kihajtásához.


A kézi csavarbehajtó szerszámok között akad néhány speciálisan kis méretű kötőelemekhez való, ám pneumatikus meghajtású is, amelyeket azonban kimondottan ipari környezetben alkalmaznak, éppen úgy, mint az elektromos meghajtású változatukat, amelyek különféle speciális bitek cserélhetőségét is lehetővé teszik. A műszeriparban inkább az elektromos meghajtású, kis méretű csavart behajtók a gyakoribbak, amelyek M4-es csavarok meghúzásáig használhatók. A tengelykapcsoló pontossága +/- 5%, és külső tápegység szükséges a használatukhoz. A csavarozó szerszámot szénkefe nélküli EC motor hajtja meg, amelynek hatásfoka széles nyomaték- és sebességtartományt biztosít kis tömeg és átmérőméret mellett.


Az „egyszerűbb” kézi csavarbehajtók általában a forgatónyomaték beállítását lehetővé tevő behajtó nyélből, és a szabvány méretű, különféle szerelő biteket tartalmazó, változó tartalmú készletekből állnak. A speciális bejhajtó nyelek külön is beszerezhetők, amelyeknél azonban ügyelni kell a nyomatékhatárolási értékre, és a hozzá használható bitek befogó méretére, azok minőségére is.

A nyomatékhatárolós, racsnis szerelő kulcsoknál a nyélhossz és a különféle dugókulcs betétek rögzítésére szolgáló négyszög mérete 1/4”, 3/8”-és 3/4” között változik, a 140-750 Nm közötti forgatónyomaték értékeknek megfelelően. A nyél erős acélcső, hossza 485-1240 mm közötti. A szerelőszerszám racsnis működésű, egyszerű a forgásirány váltása, csúszó görgős kuplunggal ellátott, és hallhatóan is jelzi a kioldást. A beállított nyomatérték a nyélen levő kis nagyítós skálán olvasható le. Ezeket általában nagyobb szerelőműhelyekben használják, ahol fontos a különféle méretű kötőelemek pontosan meghatározott meghúzási, kötési értékeinek betartása.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mennyezeti ventilátor

A nyári, őszi hőségben nincs olcsóbb megoldás a lakás forróságának enyhítésére, mint a mennyezeti ventilátor. Persze nem klíma, azt nem is szabad várni tőle, de 15-30 ezer forintért...


Növényvédő szer kis kiszerelésben

Két év alatt közel 40 növényvédő szert soroltak át hazánkban kis kiszerelésben a III. forgalmi kategóriába, azaz már ennyivel több készítmény áll akiskerttulajdonosok, hobbi kertészek...