Műkövek

2015-05-22 13:52:51 | Módosítva: 2015-05-22 15:13:06

Előregyártva és házilag is készíthetők A műkő egyáltalán nem új dolog, megjelenése az 1700-as évekre nyúlik vissza. A természetes kövek mellett elég gyakran használták azok helyettesí­tésére, mert a homok, őrölt kovakő és alkinek keverékéből alkotott anyag magas hőmérsékleten átgőzölve önthetővé, könnyen alakíthatóvá vált. A következő változatát már finom porrá őrölt gránit és cement keveréke alkotta, és formázást követően nátriumszilikát oldatba helyezve, az anyag keményebb és kevésbé porózusabb lett, ami keményebbé és ellenállóbbá tette. A legtöbb műkő ma is cement és különféle adalékok keverékéből készül, mégpedig akár előre gyártott formába öntve, de esetlegesen egy adott helyszínen történő felhasználásra is alkalmas.


Előnyös tulajdonságok

A műkövek többnyire mészkő őrleményéből készült, cementkötésű, beton anyagok, melyek esztétikailag, tapintás és időtállóság szempontjából minőségileg kiválnak a normál beton termékek közül. Megjelenésükben lehetnek fehér, szürke, esetleg más színűek is, amelyeket a különféle adalékanyagok nagyon változatossá tesznek. Tartósságuk, kopásállóságuk mellett a műkő anyagoknak a fagyállóságuk és jó formálhatóságuk az előnyös tulajdonságuk a természetes kövekkel szemben.


Az építőiparban kétféle műkőkészítési technológia honosodott meg. Az előre gyártott elemeket műhelyekben készítik. Az alaki, illetve méretbeni választékuk között vannak standard és különféle rendelésre készült darabok is, amelyeket majd a helyszínen építenek be. Az ilyen előre gyártott elemeket az igényeknek megfelelő összetételben, adalékanyagokkal színezve, és általában szürke, vagy fehér cementből, kőzúzalékból és egyéb adalékanyagokkal keverve – géppel vagy egyéb módon, pl. préselve esetleg sablonba öntve, rázóasztalon tömörítve – alakítják ki.


Műkövekből készülnek a különféle térkövek, lépcsőelemek, könyöklők, kerítésfedő kövek, sírkövek, sőt még kerti virágtartók, és egyéb, főként szabadtéri tárgyak és szobrok is. A felületük a durván csiszolttól a fényezett kivitelig igény szerint változtathat, pl. a lépcsőelemeket csúszásmentesítés céljából stokkolással érdesítik fel. Medence szegélyekhez is gyakran kész elemeket használnak, amelyek különlegessége, hogy PE szálal erősített, különleges nanocementből készülnek, amelyeknek különösen nagy a vízzárásuk, és 30%-kal szilárdabbak az egyéb műkő változatoknál. Az ilyen fazonos szegélyek célja, hogy a medence burkolata és a szegély közötti rést kellően lefedje megfelelő ragasztóanyaggal rögzítve. Igény esetén adott ívre is készülnek ilyen szegélyek.


A helyszíni műkőkészítésnél nem alkalmazható a képlékeny anyaggal való öntés. Ilyen esetekben a keveréket földnedveshez közeli állagúra kell elkészíteni és tömörítéssel kell bedolgozni. Ezért függőleges felületeknél (pl. lábazatok, falburkolatok, erkélyszegélyek stb.) a teljes anyagvastagságot több rétegben kell felhordani. Vízszintes felületeknél, padlóburkolatoknál, lépcsőknél földnedves anyaggal, ún. döngöléssel lehet elkészíteni a műkőburkolatot.

A betonmagot a munkálatok megkezdése előtt minden esetben alaposan meg kell tisztítani. Ha túl sima a felület, a jobb tapadás érdekében fel kell érdesíteni, esetleg rabichálóval erősíteni. A besimított kész, nyers műkőburkolatot óvni kell a gyors kiszáradástól, amit fóliatakarással, és locsolásos nedvesítéssel lehet megoldani. A felületi repedések elkerülése érdekében pedig kb. méteres távolságonként dilatációs hézagokat kell alkalmazni.

A megkötött, megszilárdult műkőfelület csiszolható, kőszerűen megmunkálható. A helyszíni műkő használatának előnye, hogy jól korrigálhatóak a betonmag esetleges hibái, a földnedves technológia alkalmazásával pedig – a felületek alapos átsimításával, az élek legömbölyítésével – tömörebb, bedolgozottabb, tartósabb, időtálló műkőfelület alakítható ki.

A helyi műkő készítéséhez íme
2 általánosan bevált anyagösszetételi
„recept”:

1. Szürke műkőhöz 1 rész 350-es portland cement, 2 vagy 3 rész kavics, attól függően, hogy milyen erős igénybevételnek lesz kitéve, + folyósító adalék. Amennyiben a burkolatnál télen jegesedés ellen sót használnak, akkor saválló cementet kell a keverékhez használni. Szürke cementtel készülő műkő keverékéhez ajánlatos a cement mennyiségét kb. 50%-kal növelni. A kész terméken keletkező esetleges hibák 0-s műkőből és cementből pépesre kevert masszával javíthatók, majd a teljes kötés után a javított részek 0-ás csiszolóvászonnal simára koptathatók.

2. A színes változatokhoz 1 rész 350-es portland cement, 2 rész 0,4-0,5-ös kavics, igény szerinti cementszínező és folyósító adalék szükséges. Ebből a betonból kb. 2 cm-nyi vastagságban tölthető meg a forma, amit rázásos tömörítés után 1:3 arányban kevert színezés nélküli betonnal töltsünk tele. Így a burkolókő felületén egy úgynevezett koptató réteget képezünk.


Ahhoz, hogy a ház körüli javításhoz vagy a házépítéshez megfelelő minőségű anyagok álljanak rendelkezésre, a következő műkőalapanyagokat lehet megvásárolni: finom és durva mészkő őrlemény alapanyag, műköves szabvány szerinti osztályzásban, frakciónként külön osztályozva, általában 50 kg zsákos kiszerelésben, vagy ömlesztett kivitelben. A folyósító adalékok pedig a vegyi anyag szakboltokban vásárolhatók meg, adagolásukhoz pedig a termékek ismertetője alapján kell eljárni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szixko avatarja

Szixko         Színezett műkő

Üdvözlöm,

Éredklődnék a cikkel kapcsolatban, hogy a színezett műkőhöz cementszínező szükséges és ezzel az anyaggal töltsük meg a sablont, aztán 1:3 arányban kevert színezés nélküli betonnal töltsük fel. Ha feltöltöm a színezés nélküli betonnal akkor , hogy fog látszódni a színezett rész? Mert pont ezért színeztem,hogy fehér műkövet szeretnék. Köszönöm

Öntözés automatikusan

A nyári szabadságok idején még a leggondosabb kert és szobanövény barátoknak is gondot okoz az öntözés. Szabadtéri növényeinknél még bízhatunk esetleg az esőben, de a szobanövények...


TW FugaTech

A TerraWay® burkolatok kétkomponensű epoxi műgyanta és mosott finom kőzúzalék vagy kavics keverékéből állnak, amelyek a ragasztó anyag megkötését követően kemény járófelületet alkotnak. A...