Fűszerspirál

2015-05-22 15:16:29 | Módosítva: 2015-05-22 15:18:31

A házikertek hasznos része lehet a fűszernövényes ágyás, hiszen az itt termő növények díszítenek is, de a konyhában is jó hasznukat vesszük. Mindezt még látványosabban készíthetjük el fűszerspirálként, aminek számos előnye van.


Hasznos kerti szeglet

Ez az ültetési megoldás látványosabb az ágyáshoz viszonyítva, bár ez a fűszernövények mindennapjait kevésbé érinti, inkább nekünk, szemlélődő embereknek előnyös. Ugyanez a helyzet azzal, hogy a spirál körülbelül egyméteres magasságig emeli ki az ágyást, emiatt egyszerűbb gondozni, szüretelni, nem kell annyit hajolgassunk. De a növényeknek is jó ez az elrendezés! Egy igen kedvező mikroklíma alakul ki, és a vízigény szempontjából is különválaszthatjuk a növényeket, alulra kerülhetnek a vízigényesebbek, középre és feljebb a szárazságtűrőbbek. Ennek oka, hogy ha felülöntözünk lent fog a legtöbb víz a talajba szívódni, a spirál közepén a lejtés miatt csak kevesebb, hiszen itt folyik majd lefelé a víz.Hogyan építsük?

A képekből látható, hogy sokféle jó és látványos megoldás létezik. Téglából, szabályos kövekből természetesen jóval könnyebb megépíteni a fűszerspirált, de lehet szabálytalan terméskövekből is, csak itt a stabil illeszkedésekre jobban figyeljünk, hiszen ez egy szárazon rakott (kötőanyag nélküli) kőépítmény, amit maximum a föld támaszt meg valamelyest.

A spirált lehetőleg a kert egy napos részére tervezzük, és átmérője legalább 2,5 méter legyen. Lehet kisebb is csak az kevésbé látványos, és kisebb fajszámú fűszer fér majd el benne. Tájolása Észak-Dél irányú legyen. A spirál aljára szokás egy kis tavacskát építeni, vagy egy dézsát lesüllyeszteni: ennek párolgása jót tesz a növényeknek. Ez a spirál alján levő kis tó, vagy az emelkedő kezdőpontja déli irányba nézzen.

Miután kijelöltük a fűszeresünk helyét a közepére üssünk le egy karót, és kössünk rá egy a spirál körsugarának megfelelő hosszúságú madzagot. Ezt körbe mozgatva egy másik bottal megrajzolhatjuk a szabályos kört. A terepet egyengessük el és kezdjük spirálvonalban rakni a téglákat, soronként fél téglányi eltolással, kötésben. Amikor belül elérjük a 100-130 cm magasságot akkor kész a spirál váza. Ezután jöhet a talajjal való feltöltés.A növények beültetése

Az elkészült és földdel feltöltött fűszerspirált hagyjuk állni pár napig, öntözgessük, hogy tömörödjön a talaj. A növényeket elsősorban a mi igényeinknek megfelelően (miket használunk gyakran a konyhában), és a növények igényének megfelelően (felülre a szárazságtűrőbbeket, alulra a vízigényesebbeket) válasszuk. Érdemes a spirál tetejére ültetni levendulát, rozmaringot. Az árnyékosabb északi oldalon jó helye van a snidlingnek, oregánónak, metélőpetrezselyemnek. A víz közelében jól érzik magukat a mentafélék. A citromfű és más nagytermetű növényeket méretük miatt inkább a spirál mellett helyezzük el.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növények balkonládákban

A balkonládák kedvelt díszítőeszközei az ablakoknak. Előnyük, hogy szép kilátást nyújtanak, díszítik az ablakot, a nyitott ablakból könnyen gondozhatók. Hátrányuk, hogy némileg vonzzák a...


Kapor: több mindenre is jó

A kapor a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan ízesítője, ámennél azért sokkal többre hivatott. Ez egy egynyári növény, ami évelőnek is tűnhet, hiszen ha egy kertben jól érzi magát,...