Bluetooth eszközök

2015-05-29 11:43:24 | Módosítva: 2015-05-29 11:51:47

Mindenhol vezetékek nélkül Elsősorban az okos, és a nem is annyira okos telefonokhoz kapcsolódóan széles körben használjuk a bluetooth eszközöket. Már a régebbi készülékeknél is volt lehetőség akár egymás közötti adatátvitelre, akár fülhallgató (headset) működtetésére, de ez az adatátviteli rendszer ennél sokkal többre is alkalmas.

A sima bluetooth headsetre nem is érdemes sok időt pazarolni, ezeket a 2-3 ezer forintért megvásárolható eszközöket széles körben használják, és tökéletes megoldás akkor, amikor azt akarjuk, hogy telefonálás közben szabad maradjon a kezünk. Autóvezetés közben a kihangosító mellett az egyik kézenfekvő, és mindenképpen a legolcsóbb alternatíva. Azt viszont tudnunk kell, hogy az egyszerű bluetooth fülhallgatók csak telefonálásra alkalmasak; fel lehet venni a hívást és az utolsó szám újrahívását is lehet kezdeményezni, de a telefonon használható egyéb hangok nem fognak kimenni a fülhallgatóra.

HiFi hangátvitel bluetoothon

Ez utóbbira az ún. A2DP képes headsetek valók, amelyek már kitűnő sztereo minőségben képesek fogadni a telefonról érkező hanganyagokat; akár online rádió állomások hangját, zenéket. Az okostelefonon több gigabyte-nyi zenét tárolhatunk, melyeket nem csak vezetékes fülhallgatóval, hanem sztereo bluetoooth headseten is hallgathatunk (ezek A2DP képes eszközök).

Ha nem szeretnénk fülhallgatót használni az online rádiózáshoz vagy zenehallgatáshoz, de a kihangosított telefon hangminőségénél azért többre vágyunk, akkor használhatunk bluetooth hangszórót is. Ezek a fotooptika méretű (és sokszor dizájnjában kifejezetten azt utánzó) kis hangszórók persze nem HiFi minőségűek, de meglepően jól szólnak, szöveges rádióállomások hallgatásához tökéletesek, és zenéhez is elmennek. Némelyik komplett telefon kihangosítóként is használható, azaz mikrofon is van rajta, és természetesen a hívás felvételére alkalmas gomb is. Autóban is jól használható, ha a műszerfalon találunk neki egy stabil helyet. (Azért ajánlatos valamilyen módon rögzíteni.)

Ha pedig ugyanezzel a technikával, de már HiFi igénnyel lépünk fel, akkor Bluetooth kapcsolatot létesíthetünk egy régebbi, jó minőségű erősítő és hangfalpár, illetve a műsorforrásként szolgáló telefon között is. Ehhez egy kis bluetooth vevőt kell igénybe vennünk, ami kapcsolódik a telefonunkhoz, és analóg kimenetét egy jack dugóval vagy RCA dugóval az erősítő bemenetére dugjuk. Ettől kezdve mindent a telefonról vezérelhetünk, és zeneanyagaink tökéletes minőségben fognak megszólalni a HiFi erősítőn.

Kitalálták és persze árusítják ennek a fordítottját is, amivel egy olyan készülék hangját tudjuk bluetoothra ültetni, ami ilyen képességekkel eredetileg nem rendelkezik. Hogy jellemző példát említsünk; a televíziókban általában nincs bluetooth adó, van viszont esetleg több hangkimenet is; fülhallgatóhoz, erősítőhöz stb. Erre a kimenetre simán rádughatjuk a bluetooth adót, ami gombnyomásra hamar talál magának egy aktív bluetooth vevőt – pl. a fentebb említett hangszórócskát, sztereo fülhallgatót vagy akár HiFi erősítőt – és már kapcsolódik is hozzá. Természetesen a fentebb említett bluetooth vevő és az adó is gond nélkül kapcsolódik egymással, és már működik is a bluetooth adóvevő. Arra is van mód, hogy telefonunk hangját – akár a hívást, akár zenét – bluetoothon keresztül átadjuk egy vevő készüléknek, ami aztán ezt nem csak megszólaltatni tudja, hanem FM adóként tovább is tudja játszani bármilyen FM rádió számára, autórádióra vagy egy nagyobb teljesítményű otthoni rádióra. A bluetooth vevő és egyben FM transmitter egy meghatározott rádiófrekvenciára küldi ki a jelet, amire csak rá kell hangolnunk rádiónkat, és már meg is van az autós kihangosító vagy a telefon zenelejátszó.

Előző lapszámunkban írtunk az optikai hang-csatlakozókról és a digitális-analóg jelátalakítókról. Alapvetően analóg be vagy kimenő jelet produkáló bluetooth egységeinkhez olykor ezekre is szükségünk lehet.

Túl a józanész határain

Ha egy kicsit túl akarunk lépni a „józanész” határain, akkor kereshetünk és találhatunk még néhány érdekes bluetooth eszközt. Ilyen például a bluetooth kesztyű! Még mielőtt orvosért kiáltanánk, vegyük észre, hogy ennek is van értelme, hiszen a speciális kesztyű csak abban különbözik egy normál, jó meleg kesztyűtől, hogy a hüvelykujjába mikrofont, mutató ujjába pedig hangszórót építettek, így csak nyitott araszunkat kell arcunkhoz tenni, és már telefonálhatunk is – anélkül, hogy lefagyna a kezünk. Természetesen a telefon szükséges kezelő gombjait is kivezetik a kesztyűre, ezeket a csuklórészen helyezték el. A biztonság kedvéért a kesztyű ujjvégei elektromosan vezetők, hogy ha mégis elővesszük a telefont, akkor a kapacitív képernyőt tudjuk kezelni vele.

De ha a kihangosítót egy kesztyűbe be lehet építeni, akkor miért ne lehetne sapkába vagy szemüvegbe, órába is. Be is építik, és persze mindegyik kapható is, így igazán korlátlanok a lehetőségeink a telefonáláshoz.


Bluetooth vevő, bármilyen erősítőre ráköthető


Bluetooth adó, csak egy fülhallgató kimenet kell a működtetéséhez


A kis vezeték nélküli hangszórócska meglepően jól szól


Így tudunk a kesztyűvel telefonálniA telefonos kihangosítás egy sapkába vagy szemüvegbe is kerülhet


Az okosórák is bluetooth kapcsolatban vannak a telefonnal


Bluetooth vevő, headset és FM transmiter is egyben


A2DP képes sztereo headsetbe 
FM rádiót is építettek


A2DP képes sztereo fülhallgató

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Okos háztartás

Az LG nemrég bemutatta a HomeChat nevü, „beszélgető” okos háztartási gépekből álló rendszerét. Az ötletes rendszer különlegessége, hogy egy mobilalkalmazás segítségével kétirányú kommunikációt...


Így spóroljunk az akkuval

Az okostelefonok akku üzemidejének az optimalizálása mondhatni napi szintű téma. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amit a felhasználók is kipróbálhatnak, hogy biztosan kibírjon két napot egy...