Fa vágódeszka tisztítása

2014-11-25 14:25:22 | Módosítva: 2015-05-05 14:21:03

A fából készült vágódeszkák különösen gondos tisztítást igényelnek, főleg a húsvágó deszkák. Minden vágásnál felületi sérülések vagy akár mélyebb vágások keletkeznek, amelyben nem csak a hús leve, hanem apró húscafatok is megmaradnak, és ott bomlásnak indulnak.


A műanyag vágódeszkák a mosogatógépek elterjedésével jelentek meg tömegesen a boltokban. A szennyeződés mikéntjében nincs is különbség a fa, illetve műanyag deszkák között, de műanyagból készülteket be tudjuk tenni a mosogatógépbe, ahol magas vízhőmérséklettel fertőtlenítjük a deszkát és az erős vízsugár ki is mossa a barázdákból a szennyeződést.

A fa deszkák azonban nem rakhatók be a mosogatógépbe, mert legtöbbjük több rétegben vagy több darabból van összeragasztva. Ezek a ragasztások néhány mosogatógépben történő tisztítás után egyszerűen elengednek és darabjaira hullik a deszka.

A másik probléma, ami miatt nem szabad a fából készült deszkákat, fakanalakat és egyéb eszközöket mosogatógépben mosni, mert a hosszú ideig tartó áztatás alatt olyannyira felszívják a vizet, hogy nem tudnak kellőképpen kiszáradni, és megpenészednek. Aki mégis mosogatógépben tisztítja fából készült eszközeit, ne rakja fiókba a mosogatás után, hanem radiátoron szárítsa ki jól, és utána is jól szellőző helyen tárolja, bár még ekkor is hamar tönkremennek a fakanalak, fadeszkák.

A mosogatógépes tisztításról ugyan le kell mondanunk a fa eszközök tekintetében, de mosószeres vízzel alaposan megdörzsölve megfelelően tisztíthatók. Viszont rendszeresen szükséges fertőtleníteni is, íme egy természetes anyagokból álló recept:

ecet, víz, hidrogén-peroxid, durva só, citrom

Víz és ecet keverékével nedvesítsünk be egy ruhát vagy papírtörlőt és töröljük át a deszkát, evvel fellazítjuk az ételmaradékot. Ezután töröljük át hidrogén-peroxiddal is, mert evvel eltávolítjuk a maradék baktériumokat. A tökéletes eredményért szórjuk meg durva sóval az egész felületet, és hagyjuk állni kb. 1 napig.  Mielőtt lemossuk a sót, egy félbe vágott citrommal dörzsöljük át a felületet, és hagyjuk még 10 percig a só/citrom keveréket a deszkán, majd alaposan öblítsük el tiszta vízzel.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ereszcsatorna javítása vagy cseréje

Az ereszcsatorna minden épület vízelvezetésének alapvető fontosságú része, nagyon sok problémát okoz, ha állapota nem megfelelő vagy nem szakszerűen van felszerelve. Sokszor a lakáson belüli...


Sütő tisztítása

A sütő tisztítása nem a legkellemesebb konyhai feladatok közé tartozik. A régi foltokat különösen nehéz eltávolítani, mert a amagas hőmérséklet miatt, ráég a sütő felületére.