Fa vágódeszka tisztítása

2014-11-25 14:25:22 | Módosítva: 2015-05-05 14:21:03

A fából készült vágódeszkák különösen gondos tisztítást igényelnek, főleg a húsvágó deszkák. Minden vágásnál felületi sérülések vagy akár mélyebb vágások keletkeznek, amelyben nem csak a hús leve, hanem apró húscafatok is megmaradnak, és ott bomlásnak indulnak.


A műanyag vágódeszkák a mosogatógépek elterjedésével jelentek meg tömegesen a boltokban. A szennyeződés mikéntjében nincs is különbség a fa, illetve műanyag deszkák között, de műanyagból készülteket be tudjuk tenni a mosogatógépbe, ahol magas vízhőmérséklettel fertőtlenítjük a deszkát és az erős vízsugár ki is mossa a barázdákból a szennyeződést.

A fa deszkák azonban nem rakhatók be a mosogatógépbe, mert legtöbbjük több rétegben vagy több darabból van összeragasztva. Ezek a ragasztások néhány mosogatógépben történő tisztítás után egyszerűen elengednek és darabjaira hullik a deszka.

A másik probléma, ami miatt nem szabad a fából készült deszkákat, fakanalakat és egyéb eszközöket mosogatógépben mosni, mert a hosszú ideig tartó áztatás alatt olyannyira felszívják a vizet, hogy nem tudnak kellőképpen kiszáradni, és megpenészednek. Aki mégis mosogatógépben tisztítja fából készült eszközeit, ne rakja fiókba a mosogatás után, hanem radiátoron szárítsa ki jól, és utána is jól szellőző helyen tárolja, bár még ekkor is hamar tönkremennek a fakanalak, fadeszkák.

A mosogatógépes tisztításról ugyan le kell mondanunk a fa eszközök tekintetében, de mosószeres vízzel alaposan megdörzsölve megfelelően tisztíthatók. Viszont rendszeresen szükséges fertőtleníteni is, íme egy természetes anyagokból álló recept:

ecet, víz, hidrogén-peroxid, durva só, citrom

Víz és ecet keverékével nedvesítsünk be egy ruhát vagy papírtörlőt és töröljük át a deszkát, evvel fellazítjuk az ételmaradékot. Ezután töröljük át hidrogén-peroxiddal is, mert evvel eltávolítjuk a maradék baktériumokat. A tökéletes eredményért szórjuk meg durva sóval az egész felületet, és hagyjuk állni kb. 1 napig.  Mielőtt lemossuk a sót, egy félbe vágott citrommal dörzsöljük át a felületet, és hagyjuk még 10 percig a só/citrom keveréket a deszkán, majd alaposan öblítsük el tiszta vízzel.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fa padlóburkolatok ápolása

A padló minden lakás szembetűnő és erősen igénybe vett felülete. A legkülönfélébb felületi szennyeződések mellett állandó kopásnak is ki van téve. Ezért a különféle helyiségek padlóját azok...


Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...