Kondenzvíz, desztillált víz

2019-05-06 14:41:12 | Módosítva: 2019-05-06 14:44:19

A desztillált víz desztillációs eljárással nyert ionmentes tiszta víz, mely nem, illetve nagyságrendekkel kisebb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, mint a kommunális fogyasztásra használt ivóvizek. A desztillált víztől megkülönböztetendő még a bidesztillált víz (vagy bideszt víz), melyet kétszer desztillálnak át. Keménysége (vagyis Ca és Mg ion koncentrációja) hasonló az ioncserélt vízéhez, amelyet ún. ioncserélő oszlopon meghatározott sebességgel átáramoltatott vízből készítenek. Újabban az ioncserélő eljárásokat a fordított ozmózisos eljárás váltotta fel, az ioncserét inkább csak a vízlágyításban használják.


Egyre elterjedtebbek a kisteljesítményű otthoni elektromos desztilláló készülékek, melyek a csapvízből, kútvízből állítanak elő tökéletesen tiszta desztillált vizet. Az eljárás egyaránt alkalmas a kommunális vízben lévő kellemetlen illatok, esetlegesen előforduló fertőtlenítő szer (klór, fluor) maradványok és egyéb szennyeződések hatékony eltávolítására. A desztilláció a rétegvizekben, kutakban előforduló mérgező ásványi anyagokat (nitrát, arzén), de a biológiai bakteriális, virális szennyeződéseket is tökéletesen eltávolítja. Gyakran a kommunális ivóvíz is tartalmaz alumínium vagy fluorid szennyeződéseket, melyek a tisztítási folyamat során kerülnek a vízbe. A desztilláció minden szennyet eltávolít. Számos országban palackozott formában is árulják szupermarketekben. Egy különleges formája a sarkvidéki jégből felolvasztott palackozott ivóvíz, melynek iontartalma közel van a desztillált vízhez. Tengerparti országokban, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő tisztaságú és mennyiségű ivóvíz, tengervíz lepárlásából nyerik az ivóvizet.

Élettani szempontból a desztillált víz fogyasztásnak semmilyen káros következménye nincs, mivel a megfelelően vegyes táplálék bőven elegendő mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (nátrium, kálium, klorid, kalcium, magnézium, vas stb.). Ahol nem áll rendelkezésre biztonságos tiszta ivóvíz, ott a desztillált víz fogyasztása mindenképpen ajánlott. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a jó minőségű ásványvizekben előforduló sokféle ásványi anyag hozzájárul a napi ásványi anyag szükséglet pótlásához.


Öntözővíz

A tisztán gyűjtött és kezelt esővíz összetétele áll a legközelebb a desztillált vízhez, mely gyakorlatilag egy természetes desztilláción esik át. A légköri szennyezettségétől függően az esővíz tartalmaz kisebb nagyobb mennyiségben szennyeződéseket, de a desztillált vízhez hasonlóan erősen redukált az ásványi anyag mennyisége. Az összegyűjtött esővíz általában biológiai szennyeződések miatt nem alkalmas emberi fogyasztásra, de öntözésre annál inkább.

A klíma berendezések kondenzvize is lényegében desztillált víz, ioncserélt víz. A levegőben meglévő páratartalom csapódik le a készüléken, ahogy a hűtőszekrényeknél is, csak ott a kompresszor melege újból elpárologtatja. Ilyen értelemben igen közel áll az esővízhez, amit a legjobb öntözővíznek tartanak. Lényegében semmilyen tápanyag nincs benne, de az öntözővíznek nem is az a dolga, hogy bevigye a tápanyagokat, hanem, hogy szállítsa azokat. A csapvízzel se azért szoktak öntözni, hogy trágyázzák a növényeket, arra vannak tápoldatok.

Ha a kondenzvizet tartályban összegyűjtjük, és rendszeresen felhasználjuk öntözésre, akkor baktériumok sem szaporodnak fel benne nagyobb eséllyel, mint a tetőről gyűjtött esővízben. Bátran lehet tehát öntözésre felhasználni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés kicsit tudatosabban

Az öntözővíz minősége, mennyisége, a kijuttatás ideje és módja is befolyásolja az öntözés hatékonyságát. Sőt öntözéssel rontani is tudunk a növényeink állapotán. Érdemes végiggondolni mindig, mi...


A szobanövények jelzései

A különféle szobanövényeknek egészséges fejlődésükhöz megfelelő feltételekre van szükségük. Ha viszont a körülményeik a számukra ideális állapotoktól eltérőek, akkor erre többnyire alevélzetük...