A szobanövények jelzései

2015-06-23 12:45:28 | Módosítva: 2015-06-23 12:48:47

A különféle szobanövényeknek egészséges fejlődésükhöz megfelelő feltételekre van szükségük. Ha viszont a körülményeik a számukra ideális állapotoktól eltérőek, akkor erre többnyire a levélzetük elváltozásaival figyelmeztetnek bennünket. Ezért fontos, hogy még időben észrevegyük az ilyen elváltozásaikat, amelyek általában öntözési szokásaink megváltoztatásával, vagy esetleg a helyük megváltoztatásával is orvosolhatók.


Figyelmeztetnek a nem megfelelő gondozásukra!

Gyakran előforduló jelenség, hogy a növény levelei elsárgulnak. Ez többnyire a növényföld nitrogén hiányára utal, ami megfelelő tápanyag utánpótlással viszonylag könnyen orvosolható. A levélsárgulást azonban okozhatja a növény gyakori túlöntözése is. Ezt pedig az öntözővíz csökkentésével lehet megoldani. Egyes növényeknél a természetes fény hiánya, vagy esetleg a nem megfelelő szobai hőmérséklet is okozhatja a levelek sárgulását. Ezért fontos tudni, hogy az adott növénynek melyek az általános gondozási igényei, különben nem lesz hatásos az alkalmazott „gyógymód”.

A levelek sárgulását, kifakulását okozhatja a klorózis is, ami hátráltatja a növény festékanyagának egyenletes kialakulását. A klorózis oka általában vas-, vagy ritkábban más mikroelem hiánya, illetve a kemény öntözővíz is előidézhet ilyen színelváltozást. Ha vastartalmú tápoldattal kezeljük a növényt, és az öntözéshez lágy vizet használunk, ezzel megelőzhetjük az ilyen problémákat.
A levelek széleinek barnulását a helyiség alacsony páratartalma is okozhatja. Ez az adott növény párásításával küszöbölhető ki. Az kevés, vagy túl sok öntözővíz is okozhatja a levelek széleinek barnulását, amit az öntözési mód megváltoztatásával lehet korrigálni. Ajánlatos a régi, és tápanyagban szegény virágföldet is a növény átültetésével friss talajra cserélni. Az is segíthet, ha a régi földet a növény igényeinek megfelelő tápanyag utánpótlással dúsítjuk fel. A levélcsúcsok barnulását a föld kiszáradása, illetve az alacsony páratartalom idézheti elő. Ezen párásítással, illetve bővebb mennyiségű öntözéssel lehet változtatni.

Gyakran tapasztalható jelenség a szobanövényeknél, hogy a leveleik fokozatosan besodródnak. Ennek oka is lehet a szükségesnél alacsonyabb páratartalom, amit a levegő párásításával változtathatunk meg. A levelek besodródását azonban a gyökérzet sérülése is előidézheti, de a föld kiszáradása szintén okozhat ilyen tüneteket. Ez többnyire átültetéssel és a gyakoribb, bővebb öntözéssel is orvosolható.
A növények levelein kialakulhatnak ezüstös színű foltok is. Ennek akár két oka is lehet. Többnyire ez az erős napfény miatti levélégésre utal, ám az ún. tripsz kártevő hatása is előidézheti. Az erős napfény ellen a növény kevésbé napos helyre „költöztetésével” könnyű védekezni, ám ha ez nem segít, akkor a tripsz eltávolítását a levelek és az egész növény langyos vízzel történő lemosásával oldhatjuk meg. Ha pedig ez sem használ, ajánlatos rovarölő szeres kezeléssel megszüntetni a növény fertőzöttségét.

Az sem ritka, hogy a növény levelein világosabb foltok alakulnak ki. Ezt többnyire a vízcseppek okozta napégés idézheti elő, ezért öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a leveleken ne maradjanak vizes foltok. Elszíneződéseket okozhat a túl meleg, vagy hideg öntöző víz is, ám a helyiség jelentős hőmérséklet-változásai is okozhatnak a leveleken ilyen foltokat.

Általában elmondható, hogy levél elszíneződések leggyakoribb oka a nem megfelelő öntözés. A szobai növények alacsonyabb hőmérsékletnél és kevesebb fény mellett kevesebb vizet igényelnek, mint meleg időben, nagyon napos helyen tartva. A hőmérséklet hirtelen változása is okozhat hasonló problémákat, amelyeket a növény áthelyezésével és megfelelő öntözésével ki lehet küszöbölni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözés kicsit tudatosabban

Az öntözővíz minősége, mennyisége, a kijuttatás ideje és módja is befolyásolja az öntözés hatékonyságát. Sőt öntözéssel rontani is tudunk a növényeink állapotán. Érdemes végiggondolni mindig, mi...


Talajfertőtlenítési módszerek

Bár a kertészeti termesztésben számos talaj nélküli termesztési mód ismert már (kőzetgyapotos, hidrokultúrás), ám a növényeknek mégis természetes közegük atalaj. A talajéletnek köszönhetően...