Lakásfelújítás

2019-04-18 09:28:31 | Módosítva: 2019-04-18 09:29:18

Lakásfelújítás során érdemes utánanézni mindennek, és tudatosan választani, mert így a költségeket, a minőséget és a műszaki tartalmat is kézben tudjuk tartani. Nem egyszerű feladat még egy kicsi lakás felújítása sem. Megfelelő szakember kevés van, őket nem könnyű megtalálni, a szükséges anyagok között pedig nehéz eligazodni, olyan sok mindent lehet kapni a lehető legkülönfélébb minőségben és árban.


Szakemberek, költségek, tudnivalók

Érdemes olyan szakembert keresni, akinek a munkáját meg tudjuk nézni valahol, és kicsit kérdezősködhetünk is a korábbi megrendelőnél. Amikor eljön felmérni a munkát, beszélgessünk vele egy keveset – sok minden kiderül egy ártatlannak tűnő csevegésből is, pl. hogyan vélekedik a saját munkájáról, lépést tart-e szakmájának fejlődésével, képzi-e magát stb. A lezseren, már-már nagymenőn beszélő mesterrel is legyünk óvatosak, illetve ha hevesen szidja az összes előző megbízóját, ne legyenek kétségeink, minket is szidni fog a későbbieknek.

Betartotta-e a szavát: határidő, ár?

Szakemberhiányos időkben nagyon fontos az időzítés. A jó szakember naptára hónapokkal előre be van telve. Ne bízzunk meg olyan mestert, aki akár másnap tud jönni hozzánk dolgozni, mert nem lehet túl sok ajánlása. A várakozásnak vannak előnyei is, mert van időnk alaposan megtervezni mit is szeretnénk, kiválasztani és megrendelni a szükséges anyagokat, és előkészíteni a lakást is. Ez alatt az idő alatt – ami lehet akár néhány hónap is –, időnként beszéljünk telefonon a kiválasztott mesterrel; biztosak lehessünk benne, hogy valóban jön a megbeszélt napon. Néhány nap csúszás összejöhet a legmegbízhatóbb embernél is, de több nem. Kérjük írásban az árat és a munka részleteit is, hogy amikor jön dolgozni, ne legyen félreértés, ki mekkora összegre és milyen munkálatokra emlékszik.

Probléma esetén...

...akár határidő, akár ár vagy minőség, milyen módon és mennyi idő alatt tudta orvosolni a problémát? Legyünk rugalmasak, de ne engedjük, hogy mellébeszéléssel elüsse a problémát, felelősséggel tartozik a munkájáért. Törvényi előírások is vonatkoznak rá, de ehhez természetesen számlát kell, hogy kérjünk és kapjunk.

Munkájának végeredménye


Legjobban több hónappal, sőt évek múlva ítélhető meg igazán, így az őt ajánló ismerősünknél végzett munka sokat elárul. A mesterember szaktudásához az is hozzátartozik, hogy a megfelelő segédanyagokat választja-e ki. Burkolásnál pl. nem elég a szép színű és mintájú csempe, a végeredmény összképe és tartóssága a segédanyagok minőségétől és haszná­latától is függ, ezeket általában a kivitelező hozza magával, nekünk csak a csempét kell beszereznünk. Ha a segédanyagok ára (aljzatkiegyenlítők, vízszigetelő anyagok, alapozók, ragasztóhabarcsok, fugázóanyagok, szilikonok) benne van a mesterrel kialkudott árban, különösen óvatosnak kell lennünk, mert nem tudjuk, hogy milyen minőségűt fog hozni – lehet, hogy a legolcsóbbat hozza majd. Kérdezzünk rá, kérjük meg, mondja el miért ezt választotta, ne elégedjünk meg az „így szoktuk” válasszal. A márkanevekkel és technológiákkal megismerkedhetünk itt az Ezermesterben is, de a barkácsáruházak és építőanyag-telepek is sok információval tudnak szolgálni. Nézzük meg a legolcsóbb és legdrágább közötti árkülönbséget, amikor kiszámoljuk a számunkra szükséges mennyiséget, azt fogjuk látni, hogy a teljes burkolás árának kis részét lehet csak megtakarítani, ami 15-20 évre lebontva csekélynek mondható. Lehet, hogy nem érdemes a minőség kárára azt megspórolni.


Igyekezni kell az előbbi szempontot a lakásfelújítás más területén is figyelembe venni, és jó lenne mindenből korszerűt, legalább a középárasat vásárolni, különösen amit be kell építeni valahová. A konyhaszekrény és a beépített szekrény is nagyon nagy kiadás, és általában szükséges is újat vásárolni lakásfelújítás során. Ha asztalossal csináltatjuk, érdemes kicsit többet szánni rá, hogy ne a legolcsóbb, egyszerű bútorzsanérokkal készüljön el a szekrény, hanem a korszerűbb már önzáródó, csillapított stb. középáras kategóriájú bútorvasalatokkal. Nemcsak a kényelem, hanem a jobb minőség miatt is érdemes ezekre költeni, mert a jobb minőségű anyag tovább a helyén tartja az ajtókat, nem kell rendszeresen utána állítgatni ahhoz, hogy az ajtók párhuzamossága tartósan megmaradjon.


A bútorlapból készülő ajtók helyett is érdemes elgondolkodni az egyedi méretre is gyártható fóliás ajtókon, mert igényesebb lesz a végeredmény. Ha mégis a megfizethetőbb bútorlapokból készíttetjük el az ajtókat, válasszunk igényesebb darabokat az ajtókhoz, és ragaszkodjunk a lekerített, 2 mm-es élfóliázáshoz. Viszont sokat tudunk azon takarékoskodni, ha a szekrény váza (korpusza) egyszerű fehér bútorlapból készül, és csak a látható felületek lesznek színes, dekoratívabb anyagból.

Munkapultot többféle vastagságban lehet kapni, szebb a vastagabb, még egy egyszerű konyhaszekrényt is feldob a majdnem 4 cm-es vastagságú. Sok helyen már nem csempével burkolják a falat a konyhapult mögött, hanem a munkapulttal szinte azonos, ún. hátlap kerül a falra, ami nagyon jól mutat, mert egységessé teszi a megjelenést.

Bármilyen munkálatról legyen szó, nézzünk utána, számoljuk ki a költségeket, legyen valamilyen alapelképzelésünk. Ne hagyjuk, hogy a mester mondja meg, hogy milyen legyen, csak a szigorú szakmai döntéseket hagyjuk rá, minden mást döntést hozzunk meg magunk. Ehhez persze meg kell hallgatnunk több szakembert is, alaposan utána kell néznünk mindennek, de csak így lesz a felújítás egyben befektetés is, mert amíg benne élünk kényelmünket fogja szolgálni, ha pedig eladásra kerül sor, megtérül az eladási árban.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lambériázás

Egy lambériázott fal, az alkalmazott anyagtól és a kialakítástól függően,meghatározza az egész lakótér jellegét. A dekoratív és tartós burkolat különleges hatása mellett bizonyos mértékig még...


Megfontolások egy alapos felújításhoz

A munkahely mellett az ember otthonában tölti idejének jelentős részét, ezért természetes, hogy itt szeretne nyugalmat találni egy-egy stresszes hétköznap után. Mindenki szeretne egy...