Lágy víz a párásítókba

2019-04-15 08:19:29 | Módosítva: 2019-04-15 08:23:33

Az ipar és a háztartás számtalan helyén szükséges a lágy víz, az alacsony só és ásványi anyag tartalmú víz. Az otthoni, ultrahangos párásító készülékek pl. a páracseppekkel együtt a víz sótartalmát is kipermetezik, ami finom por formájában az egész lakásban szétterül.


Egyes készülékek szűrőrendszerükben kiszűrik az ásványi szemcséket, másoknak pedig az lenne előnyös, ha eleve szűrt vizet töltenénk bele. Megjegyezzük, hogy szobai növényeinknek is az lenne kedvező, ha lágy vízzel öntöznénk őket. A magas sótartalmú víz szűrésére van szükség akkor is, amikor tengervízből ivóvizet készítenek, vagy a hálózati víz, kútvíz só-mentesítése a cél. Sok ipari készülék is azt igényli, hogy igen alacsony sótartalmú vízzel üzemeltessék. A párásítás során nagy nyomással előállított vízpermetet juttatunk a levegőbe. Ilyenkor gyakori probléma, hogy a megfelelő minőségű permet előállításáért felelős fúvókák túl gyorsan, (akár egy nap alatt) eltömődnek. A megoldás ennél is az üzemi víz sótartalmának csökkentése.

Fordított ozmózis

A víz só-mentesítésnek talán leghatékonyabb és legkorszerűbb eszköze a fordított ozmózis elvén (RO) működő készülék. A fordított ozmózis eltávolít minden olyan anyagot a vízből, mely a színét, szagát, ízét befolyásolhatná – ide értve a baktériumokat, vírusokat is. A fordított ozmózis egy membrántechnológián alapuló víztisztító, vízkezelési módszer, ahol a vizet, egy féligáteresztő membránon nyomás alatt átpréselve, az oldott sóktól mentesítik. A speciális membrán 1 nm-nél kisebb pórusain fennakad az oldott sók nagy része (95-99%-a), és csak a vízmolekulák haladnak át. A technológia emellett majdnem az összes vírust, baktériumot, a víz színét, szagát és ízét befolyásoló anyagot eltávolítja. A végeredmény kristálytiszta víz. A kórokozóktól, szennyeződésektől mentes, alacsony vezetőképességű – sótalan – víz alapkövetelmény az üvegmosók, párásítók, laboratóriumi berendezések, különféle gyógyászati és műszaki alkalmazások területén.


A fordított ozmózis elvén működé készülékek egy- és kétfokozatúak is lehetnek. Az egyfokozatú – normál – RO is tökéletesen kezelt vizet biztosít autómosók, kazánok, gőzgenerátorok, távfűtőművek számára, valamint nyomtatókhoz, autoklávokhoz, szárító berendezésekhez stb. szükséges párásítás során.

A kétfokozatú, továbbfejlesztett RO készülékek létrejötte főként a legmodernebb membrántechnológiának és a speciális fejlesztésű hidraulikus rendszereknek köszönhető. Használatuk akkor ajánlott, ha egy egyfokozatú RO-val előállított víznél alacsonyabb sótartalmú, kezelt vízre van szükség (pl. a kórházakban, sterilizálási célokból).

A speciális RO két berendezést kombinál, melyeket sorba kötve üzemeltethetünk (a második fokozatú RO berendezés, tápvízként, az első fokozat permeatumát – só menetesített vizét – sótlanítja tovább).


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

FLODRAVIN Aquatív

A háztartások egyik legnagyobb és legalattomosabb ellensége, a vízkő. A Flodravin elektromos vízkőmentesítő készülék Magyar találmányként és gyártmányként indult 1996-ban. Merőben új eljárásnak...


Háztartási vegyszerek tesztje

Egyik hatékonyabb, mint a másik? Hány tányért lehet elmosogatni egy környezetbarát és egy hagyományos mosogatószerrel? Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti...