Az ivóvíz útja

2019-04-10 09:44:11 | Módosítva: 2019-04-10 09:45:04

Az ivóvíz – szerencsére – sokak számára olyan természetes, mint a levegő. Életünk, otthonunk alapvető tartozéka, legalapvetőbb élelmiszerünk, és a higiéniai igényeink szolgálója. Leginkább – a levegőhöz hasonlóan – a hiányát vesszük észre. Már akkor is, ha a megfelelő minőségű víz nem áll rendelkezésre.


Azt gondolnánk, hogy a lakáson, házon belül csak úgy és oda vezetjük a vizet, ahová akarjuk, és az sem fontos, hogy milyen csővezetékeken keresztül tesszük azt. De tudnunk kell, hogy az ivóvíz minőségű víz sem tekinthető baktériumok szempontjából sterilnek, még a lakáson belüli kis mennyiségű víz is tartalmaz mikroorganizmusokat, baktériumokat.

Ha nem elég gondos a tervezés

Ha a vízhálózatunk nem gondos tervezéssel, kivitelezéssel, és a megfelelő elemekből épül fel, akkor a pangó vízben a baktériumok felszaporodhatnak.

Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, a legfontosabb annak biztosítása, hogy a csőhálózat minden részében megfelelő áramlás alakuljon ki, az egész rendszerben lévő vízmennyiség a lehető legkevesebb legyen, és a víz gyakran cserélődjön. Fontos, hogy a használati meleg víz hőmérséklete a csapoknál 57 foknál, a cirkulációs vezeték végén 55 foknál magasabb legyen, míg a velük közös nyomvonalon haladó hidegvíz-vezetékben 25 foknál alacsonyabb legyen. Mindezeket a túlméretezések elkerülésével, a keringési rendszerek hidraulikus beszabályozásával, és a megfelelő – ún. holttér-mentes - szerelvények alkalmazásával érhetjük el.


Vízvezeték rendszerünkben adódhatnak olyan berendezések, ahol a megfelelő áramlás és a víz folyamatos cseréje nehezen valósítható meg. Ilyen lehet pl. egy ágvezetéken lévő WC vagy kézmosó. Nem biztos, hogy ezeken a helyeken – gondoljunk csak a víztakarékos WC öblítőkre, vagy a vízzel takarékoskodó perlátorokra (gyöngyöző a vízcsap végén) – megfelelő ütemben eltávozik a pangó víz. Erre is vannak azonban korszerű gépészeti szerelvények, melyek pl. időprogram vezérléssel, mágneskapcsoló segítségével gondoskodnak a pangó víz eltávolításáról, ezzel is biztonságossá téve az ivóvíz hálózatot.

Lehet, hogy a fenti követelményeknek megfelelő eszközök néha drágábbak, mint a gyengébb minőségűek, de ez a többletköltség valószínűleg megéri.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.


Tengervízből ivóvíz

Míg a tiszta ivóvízhez való hozzáférés a fejlett országokban alapvető feltételnek számít, addig a föld számos területén komoly problémát okoz ennek hiánya – írja az alternativenergia.hu....