Az ivóvíz útja

2019-04-10 09:44:11 | Módosítva: 2019-04-10 09:45:04

Az ivóvíz – szerencsére – sokak számára olyan természetes, mint a levegő. Életünk, otthonunk alapvető tartozéka, legalapvetőbb élelmiszerünk, és a higiéniai igényeink szolgálója. Leginkább – a levegőhöz hasonlóan – a hiányát vesszük észre. Már akkor is, ha a megfelelő minőségű víz nem áll rendelkezésre.


Azt gondolnánk, hogy a lakáson, házon belül csak úgy és oda vezetjük a vizet, ahová akarjuk, és az sem fontos, hogy milyen csővezetékeken keresztül tesszük azt. De tudnunk kell, hogy az ivóvíz minőségű víz sem tekinthető baktériumok szempontjából sterilnek, még a lakáson belüli kis mennyiségű víz is tartalmaz mikroorganizmusokat, baktériumokat.

Ha nem elég gondos a tervezés

Ha a vízhálózatunk nem gondos tervezéssel, kivitelezéssel, és a megfelelő elemekből épül fel, akkor a pangó vízben a baktériumok felszaporodhatnak.

Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, a legfontosabb annak biztosítása, hogy a csőhálózat minden részében megfelelő áramlás alakuljon ki, az egész rendszerben lévő vízmennyiség a lehető legkevesebb legyen, és a víz gyakran cserélődjön. Fontos, hogy a használati meleg víz hőmérséklete a csapoknál 57 foknál, a cirkulációs vezeték végén 55 foknál magasabb legyen, míg a velük közös nyomvonalon haladó hidegvíz-vezetékben 25 foknál alacsonyabb legyen. Mindezeket a túlméretezések elkerülésével, a keringési rendszerek hidraulikus beszabályozásával, és a megfelelő – ún. holttér-mentes - szerelvények alkalmazásával érhetjük el.


Vízvezeték rendszerünkben adódhatnak olyan berendezések, ahol a megfelelő áramlás és a víz folyamatos cseréje nehezen valósítható meg. Ilyen lehet pl. egy ágvezetéken lévő WC vagy kézmosó. Nem biztos, hogy ezeken a helyeken – gondoljunk csak a víztakarékos WC öblítőkre, vagy a vízzel takarékoskodó perlátorokra (gyöngyöző a vízcsap végén) – megfelelő ütemben eltávozik a pangó víz. Erre is vannak azonban korszerű gépészeti szerelvények, melyek pl. időprogram vezérléssel, mágneskapcsoló segítségével gondoskodnak a pangó víz eltávolításáról, ezzel is biztonságossá téve az ivóvíz hálózatot.

Lehet, hogy a fenti követelményeknek megfelelő eszközök néha drágábbak, mint a gyengébb minőségűek, de ez a többletköltség valószínűleg megéri.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ólom a csapvízben

2019. év végén az Országos Közegészségügyi Intézet lakossági felhívást tett közzé a csapvíz ólomtartalmának ingyenes bevizsgálásáról. Ez persze rögtön egy kis riadalmat is keltett, hiszen nem...


Uponor INOX

Tovább szélesítette portfólióját az Uponor azt új Uponor INOX rozsdanómentes acél, ivóvízre használatos rendszerével. Az Uponor új INOX rozsdamentes acél rendszere - amely rozsdamentes acél...