Modern technika az idősek védelmében

2019-03-31 10:09:07 | Módosítva: 2019-03-31 10:09:26

Idős hozzátartozóink, szüleink érthetően ragaszkodnak megszokott saját otthonukhoz még akkor is, amikor számukra már veszélyeket rejtenek. Mindennapi életük során hibázhatnak – bekapcsolva felejtett tűzhely, nyitva hagyott ajtó –, vagy kisebb-nagyobb baleset érheti őket, eleshetnek, amiből nem tudnak felállni stb. A modern okosotthonos megoldások viszont segítségünkre lehetnek. Lehetőséget biztosítanak arra, hogy idős szeretteink megfelelő biztonságban élhessék tovább életüket megszokott környezetükben – a mi „távfelügyeletünkkel”.


Okosotthon megoldások

Az okosotthon megoldásokról többször írtunk már lapunkban. Ezeket a megoldásokat rendszerint kényelmi, illetve gazdaságossági okból szoktuk használni. Tény az is, hogy némi technikai, műszaki, informatikai ismeretet, tapasztalatot igényelnek. Az idősek védelmére ugyanezeket az eszközöket vethetjük be azzal a különbséggel, hogy ezek működtetését nem kívánjuk feltétlenül a nagymamára bízni, nem akarjuk megtanítani őket a használatukra, hanem a távfelügyelet, távvezérelhetőség lehetőségeit igyekszünk kihasználni.

Legkézenfekvőbb, hogy az amúgy is hasznos hőérzékelők, füstérzékelők, CO érzékelő működését wifis rendszeren keresztül felügyeljük. A távriasztó rendszerekbe, vagy a korábban már szintén bemutatott Broadlink rendszerbe (2018/3) gyakran különböző érzékelők is becsatlakoztathatók, amik éles helyzetben riasztást küldenek mobiltelefonunkra – pl. füstöt érzékelve a lakásban. Jó, ha a legveszélyesebb készülékek tápellátása be van vonva az okosotthon megoldásba, hogy az eszközöket addig is áramtalanítani tudjuk, míg megkérjük a szomszédot, hogy nézzen át hozzátartozónkhoz.


Hasznos, ha okos mozgásérzékelők tájékoztatást tudnak küldeni nekünk, hogy a „megfigyelt” lakásban a szokványosnak megfelelő mozgás érzékelhető. Léteznek algoritmusok arra, hogy ha a szokásostól eltérő mozgások, vagy „nem mozgások” történnek, akkor jelzést küld a rendszer, figyelmeztet. Jelezheti pl., hogy utoljára a fürdőszobai mozgásérzékelő jelzett, de már túl hosszú ideje nincs mozgás a lakásban.

Kicsit berzenkedünk az IP kameráktól, de ha mondjuk idős szülőnk tudtával, és az ő érdekében van néhány kamera a lakásban, akkor ez elfogadható kompromisszumnak látszik. Természetesen nem a fürdőszobába fogunk bekukucskálni, de figyelheti egy kamera a bejárati ajtót, a konyhát, és a legfőbb tartózkodási helyet, a nappalit. Akár azért, mert valamelyik másik érzékelő üzenetet küldött, akár csak önmagunk megnyugtatására „belenézhetünk” időnként a lakásba, és hamar meggyőződhetünk arról, hogy minden rendben van-e. Az IP kamera mikrofonján és hangszóróján keresztül még kapcsolatba is léphetünk szerettünkkel.

A rossz szándékú behatolás, betörés elterjedt védelmi rendszereit is használhatjuk távrendszerben. Figyelhetjük a bejárati ajtó, az ablakok nyílását, és ha az szokatlan időpontban történik, akkor máris érkezhet a vészjelzés telefonunkra – lehetőséget biztosítva arra is, hogy az IP kamerán keresztül utánanézhessünk a jelenségnek. Feledékeny, kissé már demens idős emberre nézve az is veszélyes, ha indokolatlanul elhagyja a házat. Szükséges, hogy erről azonnal értesítést kapjunk, illetve arról is, ha idegent engedett be otthonába; a csalók, tolvajok gyakori célpontja az egyedülálló idős ember.
Az okosotthonos megoldások sokszor a kényelmünket szolgálják, emlékezetünket pótolják. Talán nálunk még ritkaság, de vannak már okoshűtők, melyek számon tartják, hogy milyen élelmiszerből állunk fogytán (erről is írtunk már), okosmosógépek, melyekkel optimálisan időzíthetjük a mosás időpontját, vagy éppen főzőeszközök, melyekkel a főzést távolról vezérelhetjük. Ezek a berendezések hasznunkra lehetnek akkor is, ha nem a saját kényelmünket, hanem idős szerettünk ellátását szolgálják. Látogatás előtt már a bevásárló listával a kezünkben megyünk az üzletekbe, elindíthatjuk a mosást, hogy mire odaérünk, már végezzen is a gép.

Szintén sokszor írtunk már a fűtőberendezés wifis távvezérléséről. Ennek segítségével arról is folyamatosan meggyőződhetünk, hogy megfelelő-e a hőmérséklet a nagymama lakásában, rendben működik-e a gázkazán. Nyáron is beavatkozhatunk, ha túl melegnek találjuk a lakást. Egy korszerű okosotthon rendszerben távolból is látjuk, hogy be vannak-e csukva az ablakok, leereszthetjük a napsütött oldalon a redőnyt, behúzhatjuk a függönyt és bekapcsolhatjuk a klímát.

A wifis villanykapcsolók arról is információt küldenek, hogy a szokott időben használatban voltak-e, vagy éppen az esti órákban melyik van bekapcsolva, és éjszakára kikapcsolva. Ezekből az adatokból is következtetni tudunk arra, hogy a lakásban rendben zajlik-e az élet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonunk okosítása

Nem kell feltétlenül komplett rendszerre gondolni, amikor okoslakás-ról hallunk. Számtalan egyszerű eszközt lehet kapni, amivel kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, különösebb átalakítás...


Okostégla

A tégla a legismertebb falazóanyag, amely már évezredek óta bizonyít. Ha a téglát választjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan rosszul nem döntöttünk. Az okostégla azonban még a...