A világ leghosszabb víz alatti alagútja

2021-01-07 14:42:45 | Módosítva: 2021-01-07 15:07:12

A világ leghosszabb autóval is járható, 18 kilométeres víz alatti alagútjával kötik össze Dániát és Németországot a balti-tengeri Fehmarn szorosban. Januárban indul az építkezés, a dánok tervei szerint még az évtized vége előtt a végére érnek.


Sokéves ötlet már, hogy híddal vagy alagúttal kössék össze a dán fővárosnak, Koppenhágának is helyet adó kelet-dániai szigeteket és Németországot. A híd ötletét korábban már elvetették, mert biztonságosabbnak és környezetkímélőbbnek ítélték meg az alagutat. Az alagutat nem a tengerfenékbe fúrják, hanem előre gyártott betonelemekből szerelik össze a tengerfenéken.


2021. január 1-jén dán oldalról megkezdődik a kétpályás villamosított vasutat és négysávos autóutat magába foglaló alagút építése, amelynek költségét forintban 250 milliárdra becsülik. Ez Dánia történelmének legdrágább infrastrukturális beruházása lesz. 

Az alagút egy órával lerövidíti a jelenleg 4,5-5 órás menetidőt Koppenhága és a németországi Hamburg között közúton, és körülbelül két órával vasúti menetidőt, mivel kiiktatja a kompösszeköttetést. Magán az alagúton autóval mindössze 10 percig, vonattal pedig 7 percig tart majd az áthaladás.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Katt flexibilis bekötőcső

A KATT nemesacél flexibilis, bordás bekötőcsövek kiválóan alkalmazhatók a fűtés- és hűtéstechnikában előforduló épületgépészeti berendezések bekötése során. A KATT csősajtoló-gép segítségével a...


Takarékosan a vízzel

A víz látszólag korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ám tiszta ivóvízből nagyon is hiány van aFöldön. Anyagi és környezetvédelmi megfontolásból is érdemes leszoknunk a pazarlásról, ami...