A világ leghosszabb víz alatti alagútja

2021-01-07 14:42:45 | Módosítva: 2021-12-29 17:52:15

A világ leghosszabb autóval is járható, 18 kilométeres víz alatti alagútjával kötik össze Dániát és Németországot a balti-tengeri Fehmarn szorosban. Januárban indul az építkezés, a dánok tervei szerint még az évtized vége előtt a végére érnek.


Sokéves ötlet már, hogy híddal vagy alagúttal kössék össze a dán fővárosnak, Koppenhágának is helyet adó kelet-dániai szigeteket és Németországot. A híd ötletét korábban már elvetették, mert biztonságosabbnak és környezetkímélőbbnek ítélték meg az alagutat. Az alagutat nem a tengerfenékbe fúrják, hanem előre gyártott betonelemekből szerelik össze a tengerfenéken.


2021. január 1-jén dán oldalról megkezdődik a kétpályás villamosított vasutat és négysávos autóutat magába foglaló alagút építése, amelynek költségét forintban 250 milliárdra becsülik. Ez Dánia történelmének legdrágább infrastrukturális beruházása lesz. 

Az alagút egy órával lerövidíti a jelenleg 4,5-5 órás menetidőt Koppenhága és a németországi Hamburg között közúton, és körülbelül két órával vasúti menetidőt, mivel kiiktatja a kompösszeköttetést. Magán az alagúton autóval mindössze 10 percig, vonattal pedig 7 percig tart majd az áthaladás.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Víz alatti alagutak

Majdnem négy év építkezés után adták át a Taj-alagutat, ami 10,79 kilométeres hosszával Kína leghosszabb, víz alatti autópálya-alagútja.