Egyre menőbb: nyíllevél

2022-01-05 16:36:48 | Módosítva: 2022-01-05 16:42:34

A Syngoniumpodophyllum, azaz nyíllevél régóta kedvelt szobanövény, de most nagyon felkapták, megnyerte magának az „officeplant” nevet is, ami nem véletlen: egy átlagos hőmérsékletű, enyhén benapozott helyiségben is kiválóan érzi magát, tehát irodáknak is ideális növénye.


Egyik különlegessége, hogy a levelei az életkorral együtt változnak. A fiatal levelek nyíl alakúak, tarkaságuk is ebben a korban a leglátványosabb. Az idősebb levelek viszont később ujjasan összetetteké válnak. A nyíllevél rokonságban áll a kúszó filodendronokkal, ennek megfelelően párásabb levegőre, melegre és közvetlen napsütéstől való védelemre van szüksége.

Ez egy gyors növekedésű növény, hajtásai a 1,5-2 m-es hosszúságot is elérhetik, ezért érdemes egy támasztékra – leggyakrabban mohakaróra – futtatni. A kifejlett növénynek léggyökerei is vannak. Rengeteg szín és levélváltozata létezik. Az olcsóbb példányok (melyek szintén nagyon szépek, csak gyakoribbak) 1500-2000 forintért beszerezhetők, ám a neten hazánkban is árulnak kuriózumnak számító változatokat, melyek ára akár jócskán tízezer forint fölé is mehet.

Könnyen tartható szobában

A nyíllevél gondozása viszonylag egyszerű. Világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyet igényel, és jól viseli a félárnyékos szobai körülményeket is, főleg a kevésbé tarka fajtái. Ennek oka nagyon egyszerű, minél zöldebb egy levél, annál több klorofillt tartalmaz, ami a növények táplálkozásához nélkülözhetetlen, hiszen ez játszik szerepet abban, hogy a növény a nap energiájának segítségével építse fel a tápanyagokból saját „testét”. A tarka levelekben kevesebb a zöld, tehát ezek emiatt fényigényesebbek.

Trópusi-szubtrópusi származása lévén az átlagos meleget szereti, télen legalább 16 °C-ot kíván. Tavasszal és nyáron tartsuk a földjét mindig nedvesen, télen mérsékeljük valamelyest az öntözést, amihez mindig szobahőmérsékletű vizet használjunk. Kedveli a magas páratartalmat, ezért melegben permetezzük a leveleket, a cserepet pedig tegyük nedves kavicsra. Betegségekre nem fogékony, de a levéltetvek és a takácsatkák néha megtalálják. Szaporítása nagyon egyszerű, hajtásait levágva vízben rövid idő alatt meggyökereztethető. Az jót is tesz a tőnek, ha néha szaporítási céllal a fiatal hajtásait visszacsípjük, mert így elágazóbb lesz.

Tisztítja a levegőt

E növénynek a légtisztító hatása is bizonyított – sok más szobanövény mellett. A növények nem csak szebbé, de egészségesebbé is teszik környezetünket, mert egyes szobanövények az otthon levegőjét segítenek tisztábban tartani. Cserébe csak tisztán kell tartani e növények levelét és a virágföld felszínét, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat, tehát ha a levelük felülete poros, akkor kevésbé működik e légtisztító tevékenységük.

A NASA szakértői szerint a trópusi fajok alkalmasak leginkább légtisztításra, akár majd egy űrhajó belső terének levegője esetén is. Ezek a növények – amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek – jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tudnak kiszűrni a levegőből, melyek a bútorlapoknál használt ragasztóanyagokból folyamatosan párolognak ki a szoba levegőjébe.

Ilyen célra azért a trópusi fajok az ideálisak, mert azok vagy epifiták, azaz a fák lombkoronájában élnek, kúszónövények, vagy ha talajlakók, akkor is a – felettük levő többszörös lombkoronaszint miatti kevés napfény mellett is – jól fejlődnek, valamint a leveleik képesek mesterséges fény hatására is fotoszintetizálni.


Syngonium podophyllum Silver Knight


Syngonium Mottled Mojito


Syngonium podophyllum bicolor


Syngonium podophyllum Pixie


Syngonium podophyllum albo variegata


Syngonium podophyllum Christmas


Syngonium Neon


Syngonium podophyllum Pink splash


Syngonium Robusta


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Begónia - A szobanövények királya

A begóniák számos változatát ültetjük kertbe, balkonra vagy tartjuk cserepes dísznövényként lakásunkban. Utóbbiak között a királybegóniák (Begonia Rex) alegelterjedtebbek, hiszen leveleikkel...


Páraszekrények, ablaküvegházak

Páraszekrény A páraszekrények díszes kovácsoltvas kerettel is készülhetnek, de fakeret kialakítására is van mód. Ez esetben azonban a felületkezelésre nagy gondot kell fordítani, hiszen az állandó...