Den Braven dűbelragasztók

2021-11-11 09:50:59 | Módosítva: 2021-11-11 10:07:45

A hagyományos feszítődűbelek és beütőhorgonyok teljes értékű, hatékony helyettesítőjeként alkalmazható vegyi dűbellel rendkívül tartós, nagy teherbírású kötés hozható létre. Tudja, hogy mikor használható vegyi dűbel a hagyományos változatok helyett? Összeállítottuk az azzal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók áttekintését, hogy mikor melyik dűbelt érdemes használni – az alkalmazás részletes leírásával.


Vegyi rögzítés téglában és egyéb anyagokban

A hagyományos dűbelekkel ellentétben a vegyi dűbelek rendkívül erősek, nem okoznak feszítőnyomást, és gyorsan alkalmazhatók. A hagyományos dűbelek gyakran nem rögzülnek szilárdan, mozognak, sőt ki is szakadhatnak az anyagból. A vegyi dűbelek a szélekhez közelebb és kisebb osztásközzel is alkalmazhatók. Hagyományos dűbel használata esetén mindig az adott aljzatanyagnak megfelelő speciális típusra van szükség. Vegyi dűbel használata esetén azonban ilyesmivel nem kell foglalkozni. A vegyi dűbel bármilyen fajta aljzatban használható önmagában vagy szitahüvellyel. A vegyi dűbel kiválasztásakor elsősorban a bel- vagy kültéri elhelyezést, a vízterhelést és nem utolsósorban a tervezett mechanikai terhelést kell figyelembe venni.

Mihez használjunk vegyi dűbelt?

– Tévétartók.
­– Bútorok és szaniterberendezés.
– Lábazatok, kisebb oszlopok, korlátok.
– Lépcsők.
– Árnyékolók, előtetők.
– Polcok, konzolok.
– Falra szerelt sporteszközök.


Milyen vegyi dűbelt válasszunk?

BELTÉRBE: beltéri alkalmazáshoz sztirolmentes termékeket válasszon, mert a sztirolnak jellegzetes, erős szaga van. Ezért jobban megfelel a POLIÉSZTER SF vegyi dűbel.


Dűbelragasztó PE SF (SZTIROLMENTES)


KÜLTÉRRE: kültéren alkalmazható a szilárdság és a minőség megőrzése mellett költséghatékony kötést biztosító POLIÉSZTER S vegyi dűbel.


Dűbelragasztó POLIÉSZTER


SZÉLSŐSÉGES körülményekhez: ha rendkívüli rögzítési szilárdság szükséges, illetve tartós nedvesség- és vízterheléssel kell számolni, akkor a VINILÉSZTER SF vegyi dűbelt válassza. Ez elöntött furatban is alkalmazható.


Dűbelragasztó VINILÉSZTER SF


FAGYBAN: télen vagy fagyasztási térben történő kötésekhez az ARCTIC vegyi dűbelt javasoljuk. Ezzel akár -20 °C-ig dolgozhatunk.


Dűbelragasztó ARCTIC

 

Valamennyi vegyi dűbel alkalmazható üreges és tömör anyagban is, csak az eljárás különbözik. Az alkalmazás lépései egyszerűek, nem igényelnek sem szakmai felkészültséget, sem speciális felszerelést. Különös figyelmet kell fordítani a por és a laza részecskék gondos eltávolítására a furatból. A kötés kialakításához szükséges szerelési paraméterek és adatok megtalálhatók a technikai adatlapokon. Nagyobb igénybevételt jelentő alkalmazások esetén statikai szakvéleményt kell kikérni, és érdemes szakemberre bízni a tervezést.Mit kell átgondolni munka előtt?

Fontos betartani a minimális tengelytávolságot, hogy az építőanyag ne sérüljön. Ugyanilyen fontos a szélektől való minimális távolság. A kötés módját és a dűbel típusát mindig a tartóanyag szilárdsága és a rendszerre ható majdani erő típusa alapján kell kiválasztani.

A kötés módjának szempontjából megkülönböztetünk feszítőnyomással történő, illetve feszítőrendszer nélküli kötést. Az előbbi esetben a rögzítést mechanikus feszítőerő biztosítja a furatban, ami nagy szilárdságú aljzatot igényel. Ezzel szemben a feszítőrendszer nélküli megoldás vinilészter- vagy poliészter-alapú műgyantát alkalmaz (DEBBEX vegyi dűbelek), a kötés pedig kémiai úton, a dűbel két komponensének összekeverésével történik. Ennek köszönhetően nem alakulnak ki további feszültségek az aljzatban, így csökkenthető a dűbelek tengelytávolsága és a szélektől való távolságuk.


Vegyi dűbel alkalmazása üreges anyagban

1. lépés – Fúrja ki a megfelelő számú furatot.

2. lépés – Portalanítsa a furatokat kifújópumpával.

3. lépés – Tisztítsa meg a furatok belsejét kefével, hogy a laza por leváljon a felületről, majd portalanítsa kifújópumpával.

4. lépés – Helyezzen szitahüvelyt a furatokba. Szabványos csavarméret (M6-M14) esetén műanyag szitahüvelyt használjon. Nem szabványos furatméret esetén megfelelő hosszúságúra vágott fém szitahüvelyt használjon. Ne felejtse el a fogóval lezárni a szitahüvely végét, hogy a vegyi dűbel ne folyjon bele az aljzat üregeibe.

5. lépés – Helyezze a vegyi dűbelt a kinyomópisztolyba, és nyomjon ki kb. 10 cm hosszú csíkot (ne a furatba), amíg az anyag színe egyenletes nem lesz.

6. lépés – Töltse ki vegyi dűbellel a furatot, a legmélyebb ponttól indulva, fokozatosan haladjon kifelé.

7. lépés – Csavarja be a masszába a rögzítőszárat.

8. lépés – A teljes terhelés előtt várja meg a dűbel kikeményedését. A kikeményedési idő pontos értékei fel vannak tüntetve a vegyi dűbel csomagolásán és a technikai adatlapokon.


Vegyi dűbel alkalmazása tömör anyagban

1. lépés – Fúrja ki a megfelelő számú furatot.

2. lépés – Portalanítsa a furatokat kifújópumpával.

3. lépés – Tisztítsa meg a furatok belsejét kefével, hogy a laza por leváljon a felületről.

4. lépés – Ismét portalanítsa a furatokat kifújópumpával. Még egyszer tisztítsa meg a furatok belsejét kefével, hogy a laza por leváljon a felületről, majd portalanítsa kifújópumpával.

5. lépés – Helyezze a vegyi dűbelt a kinyomópisztolyba, és nyomjon ki kb. 10 cm hosszú csíkot (ne a furatba), amíg az anyag színe egyenletes nem lesz.

6. lépés – Nyomjon vegyi dűbelt a furat aljába, körülbelül a harmadáig-feléig töltse a furatot. A legmélyebb ponttól indulva, fokozatosan haladjon kifelé.

7. lépés – Csavarja be a masszába a rögzítőszárat.

8. lépés – A teljes terhelés előtt várja meg, amíg a dűbel kikeményedik. A kikeményedési idő pontos értékei fel vannak tüntetve a vegyi dűbel csomagolásán és a technikai adatlapokon.

További információk: www.denbraven.hu
facebook.com/denbraven.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

SOLAR napelemek és kollektorok rögzítése

Bármilyen rögzítésről is beszélünk a napelemes rendszereknél, a termékek legfontosabb ismertető jele az időjárás-állóság kell legyen. A stabil és megbízható szerkezetek hosszú éveken keresztül...


Hőszigetelő rendszerek rögzítése

A hőszigetelő rendszerek mechanikai rögzítése elsősorban a szél szívóhatása és a folyamatos légmozgás okozta vibráció miatt szükséges. A viharos szél az épületek előtt elhaladva...