Osztott felületű kétkörös infrapanelek

2021-02-07 08:01:52 | Módosítva: 2021-02-07 08:08:50

A hősugárzó (infrapanelek) szabályozása; problémák és megoldások. Az infrapaneles fűtésrendszerek, mint ahogy a más típusú fűtések is, a maximális teljesítmény igényre vannak tervezve, viszont a fűtési szezon elején és végén a beépített teljesítmény 10-30%-ára van szükség. A hagyományos szabályozás, a teljes teljesítmény be és kikapcsolásából áll. A bekapcsolt állapotban a fűtés intenzíven sugároz (nagyon meleg érzetet kelt) és kikapcsolt állapotban nem sugároz (infrasugárzás hiányában hideg érzetet kelt), ez kellemtelen közérzethez vezethet.


További negatív hatása az ilyen szabályozásnak, hogy a panelek bekapcsolás után fel kell, hogy melegedjenek (fogyasztanak, de még nem sugároznak kellőképpen) és rövid időn belül kikapcsolva nem melegednek fel megfelelően. Az utóbbi időben sikerült a panelok időkonstansát lerövidíteni (kisebb méretek és tömegek, nagyobb teljesítmények mellett), de a szabályozási probléma megmaradt.

Megoldás, a fűtőteljesítmény változtatása.
Ezt a változást elvileg kétféleképpen lehet elérni:

a) A felületi hőmérséklet változtatásával (csökkentésével).
b) A panelok fűtőfelületének csökkentésével.

Az „a” megoldás, a felületi hőmérséklet csökkentése, nem megfelelő, mert a felületi hőmérséklet csökkenésével hatványozottan csökken a kisugárzott energia mennyisége. Ha az egységnyi idő alatt kisugárzott hőáramot H-val jelöljük, akkor a Stefan-Boltzmann-törvény így írható fel:

 

A „b” megoldás, a panelek fűtőfelületének csökkentése, ez a helyes, mert a teljesítmény csökkentésével nem csökken az aktív felület hőmérséklete, így a hatásfoka sem változik.

Az új „kétkörös” fűtőpanel szerkezetileg úgy lett kialakítva, hogy a grafit ellenállás (mely „termeli” a meleget) két részre van osztva (1/3-2/3), és külön van rákötve a hálózatra. Így lehet bekapcsolni az egyik vagy a másik fűtőfelületet, vagy a teljes fűtőfelületét a panelnak. Ez okból a panel nem hagyományos 3 eres, hanem 4 eres kábellel csatlakozik a hálózatra (föld sárgazöld, nulla kék, fázis fekete 66% és fázis barna 33%) a fűtésszabályozóig.

A szabályozó nem egyszerű termosztát, hanem speciális több lépcsős szabályzó. Ha megfelelő szakértelemmel van a fűtés megtervezve és felszerelve, akkor a hagyományos panelokhoz viszonyítva kb. 30-40% energia-megtakarítással lehet számolni átmeneti fűtés idején.

Egyszerű szobatermosztáttal, egy csillárkapcsoló segítségével is megoldható a szabályozás, az alábbi rajz szerint, de itt a felhasználónak kell eldönteni, hogy milyen teljesítményt választ: 33-66-100%.


További információ:
Aunny-vill Kft.
indilaszlo@gmail.com
Telefon: +36-30-924-7096


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos fűtés

A háztartási energiaszükséglet jelentős részét, kb. 70-75%-át a fűtés teszi ki. Ebben az esetben tehát különösen érdemes átgondoltan kiválasztani az energiaforrást. A folyamatosan dráguló földgáz...


Fűtési megoldások kültérre

Első hallásra furának tűnhet egy nyitott teret fűteni, de amint azt cikkünkben bemutatjuk, a célzott, helyi melegítésnek igenis van létjogosultsága. Ennek legjobb példája az egyre több helyen...