Fűtési megoldások kültérre

2011-03-01 22:31:50 |

Első hallásra furának tűnhet egy nyitott teret fűteni, de amint azt cikkünkben bemutatjuk, a célzott, helyi melegítésnek igenis van létjogosultsága. Ennek legjobb példája az egyre több helyen megtalálható hőkandeláber.

A teraszfűtő hőkandeláberek PB gázpalackos vagy vezetékes gázüzemmel, teraszok fűtésére és díszvilágításra, vendéglátó-ipari, illetve családi felhasználásra készülnek. A hőkandeláber lehetőséget ad arra, hogy hidegebb, hűvös időben is használhassuk részben vagy teljesen nyitott kültéri helyiségeinket, élvezhessük a teraszok előnyeit.

A hőkandeláber 4-6 méteres körzetben kellemes meleget áraszt. Fűtőhatásuk - a légköri viszonyoktól és a hővető lemez méretétől függően - a magasabb fEgy 21 kg-os PB palackkal akár egy napig is üzemelhet a hőkandeláberűtőfokozaton 20-25 m2, tehát legalább négy asztal környezete. Az sugárzófej rozsdamentes acélból, a készülékek tartószerkezete - típustól függően - vagy teljesen rozsdamentes acéllemezből, vagy epoxy bevonatos lemezből készül.
Az egyszerű, piezo begyújtás után alacsonyabb vagy magasabb hőfokbeállítással automatikusan működnek. A hőt kibocsátó infrasugárzó termoelektromos égésbiztosítóval rendelkezik, egy esetleges eldőlés esetén automatikusan elzár a gázszelep. A készülék használat utáni elzárása a PB palack főcsapjával történik. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy a fejre felülről sugárzó hő intenzívebb melegségérzetet ad a minden más irányból érkező hőhatásnál. Ezért a hőkandeláber még kissé szeles, kellemetlen időben is fokozottan komfortos hőérzetet biztosít.

Hőlégbefúvók

A nagy teljesítményű hőlégbefúvók gyorsan telepíthető, nagyobb légterek befűtésére alkalmas berendezések. Sátorba és olyan zárt térbe ajánlottak, ahol a szellőztetés megoldható (pl.: sportcsarnokok - építőipar területén - autójavító műhelyek – üzletházak). A hőkandeláberhez hasonlóan PB gázpalackra köthetők, és elektromos szikrával indíthatók. Egy darab befúvóval nagyjából 100-150 m2-nyi terület fűthető fel kellemes hőmérsékletűre, ez nagyjából 30 kW-os fűtési teljesítményt jelent. 21,5 kg-os palackról üzemeltetve hozzávetőleg 10 órán keresztül működik

Infra hősugárzók

Igényes, rusztikus változatai is léteznek a hőgombáknakA beltérben is jól ismert infrafűtés alkalmazásakor nem a levegőt fűtjük, hanem az adott környezetben jelen lévő élő szervezeteket, tárgyakat. Ennek köszönhetően kevesebb mint 20%-ban melegítjük a levegőt, és több mint 80%-ban az emberi testet, így a fellépő hőveszteség elenyésző.
Szintén az infrafűtés mellett szól, hogy nem igényel felfűtési időt. A hagyományos fűtési eljárásokkal szemben az infrafűtés sem plusz energiát, sem plusz időt nem igényel, a készülékek bekapcsolása után a meleg azonnal érzékelhető. Az infrasugarak adta hőt nem fújja el a szél, ezért ez a fűtési mód tökéletesen alkalmas teraszok, verandák és más nyitott terek melegítéséhez. Ideális megoldás csarnokok, templomok és más, nagy belmagasságú épületek fűtésére is, mivel a hősugárzó lehetőséget nyújt a tér egy részének célzott fűtésére, így nem kell az egész légteret befűteni.
Az infrasugárzó semmiféle mellékterméket nem bocsát ki, nincs füst, por, és azzal szálló baktériumok, a levegő friss marad, s emellett teljesen hangtalanul üzemelnek. Kis méretűek, könnyen elhelyezhetőek és nem igényelnek karbantartást. A készüléket egyszerűen az elektromos hálózatra csatlakoztatjuk, és gombnyomásra üzembe áll.

Járdafűtés, rámpafűtés

Sok érv elhangzik különböző fórumokon - pro és kontra - a kocsifelhajtók és járdák fűtésével kapcsolatban. Mellette szól a kényelem, a balesetek kivédése, a környezetbarát működés (nincs sózás), A járdafűtés a balesetveszélyes jegesedés esetén hálálja meg magátellene a magas energiafogyasztás. Az ellenzői ugyanis gyakran nincsenek tisztában vele, hogy a rámpafűtést alapvetően a jegesedés megakadályozására találták ki, nem a hó eltüntetésére. Attól, hogy van lehajtó fűtés, a havat még el kell lapátolni róla, mert azt csak hosszabb idő alatt tudja felolvasztani, és ha közben esik a hó, nem is biztos, hogy megbirkózik vele.
Egy 5 méteres kiálló leolvasztásához nagyjából 2 kW teljesítmény és 1 óra szükséges, természetesen ez függ a burkolat vastagságától is. A betonba ágyazott fűtőkábelt kombinált nedvesség- és hőérzékelő segítségével a szabályozó automatika vezérli. Csak akkor üzemel tehát a fűtés, ha csapadék van a felületen, és ezzel egy időben fagypont alatt van a külső hőmérséklet. Bekapcsolás után a fűtőkábel intenzív fűtéssel megolvasztja a havat vagy jeget, majd miután felszáradt a felület, kikapcsol a vezérlés.
A beépítendő fűtési teljesítmény 250-300 W/m2 a fűtött, felső betonréteg vastagságától függően. Ha a beton vagy térkő vastagsága meghaladja a 10 cm-t, akkor legalább 300 W/m2 teljesítményt be kell építeni a hatékony hómentesítés érdekében. A nagyobb beépített teljesítmény gyorsabb és biztonságos leolvasztást eredményez. Az alkalmazott fűtőkábel hosszát úgy kell megállapítani, hogy a fűtőkábel egy-egy méterére eső villamos teljesítménye ne haladja meg a 25 Watt értéket. A 250 W/m2 teljesítmény eléréséhez tehát 10 méter fűtőkábelt kell beépíteni négyzetméterenként.
A lerakott kábeleket párhuzamosan kötjük a hálózatra. Az elektromos rendszerű rámpafűtést nem kell tehát folyamatosan működtetni, ha pedig energiatakarékosabb megoldásra vágyunk, akkor melegvizes rendszert is használhatunk, amit hőszivattyú hajt.

Ereszfűtés

A környezetet alig, a testünket viszont kellemesen melegítik az infrasugarakA jég megolvadása és újrafagyása károkat okozhat a tetőkön és az ereszcsatornákban. Nagy jégdarabok eshetnek le, akár sérüléseket okozva. A felhalmozódó víz átszivároghat a belső falakon, és a bútorokon.
A többszörösen szigetelt, elektromos jég- és hóolvasztó rendszer fenntartja a vízáramot az ereszcsatornákban és lefolyócsövekben, ezáltal utat biztosít neki. Ilyen módon a jég- és hó olvadék biztonságosan elvezethető a tetőről. Megbízható védelmet biztosít a téli károkkal szemben, elkerülhető a jégcsapképződés, a jégdugó, a csapadékvíz megfagyása és a tetőről lezúduló hólavina. A korszerű típusok önszabályozó megoldásúak, nem kell mindig maximális teljesítményen használni a rendszert, és elkerülhető a túlmelegedés is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: fűtés, hősugárzó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Precíz hőmennyiségmérés

Gyanítható, hogy a távfűtés kedvezményeinek elérhetősége előbb utóbb kikényszeríti, hogy a távfűtéses lakásokban is precízen lehessen szabályozni és mérni az elfogyasztott hőenergiát. Az előbb...


Apró tippek a hatékony fűtésért

Az idei télen a fűtési hatékonyság és a takarékosság nagyon felértékelődött, hiszen az energiaárak emelkedése miatt egy-egy család költségvetésének egyre nagyobb hányadát teszi ki a fűtési költség.