Fűtési megoldások kültérre

2011-03-01 22:31:50 |

Első hallásra furának tűnhet egy nyitott teret fűteni, de amint azt cikkünkben bemutatjuk, a célzott, helyi melegítésnek igenis van létjogosultsága. Ennek legjobb példája az egyre több helyen megtalálható hőkandeláber.

A teraszfűtő hőkandeláberek PB gázpalackos vagy vezetékes gázüzemmel, teraszok fűtésére és díszvilágításra, vendéglátó-ipari, illetve családi felhasználásra készülnek. A hőkandeláber lehetőséget ad arra, hogy hidegebb, hűvös időben is használhassuk részben vagy teljesen nyitott kültéri helyiségeinket, élvezhessük a teraszok előnyeit.

A hőkandeláber 4-6 méteres körzetben kellemes meleget áraszt. Fűtőhatásuk - a légköri viszonyoktól és a hővető lemez méretétől függően - a magasabb fEgy 21 kg-os PB palackkal akár egy napig is üzemelhet a hőkandeláberűtőfokozaton 20-25 m2, tehát legalább négy asztal környezete. Az sugárzófej rozsdamentes acélból, a készülékek tartószerkezete - típustól függően - vagy teljesen rozsdamentes acéllemezből, vagy epoxy bevonatos lemezből készül.
Az egyszerű, piezo begyújtás után alacsonyabb vagy magasabb hőfokbeállítással automatikusan működnek. A hőt kibocsátó infrasugárzó termoelektromos égésbiztosítóval rendelkezik, egy esetleges eldőlés esetén automatikusan elzár a gázszelep. A készülék használat utáni elzárása a PB palack főcsapjával történik. Előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy a fejre felülről sugárzó hő intenzívebb melegségérzetet ad a minden más irányból érkező hőhatásnál. Ezért a hőkandeláber még kissé szeles, kellemetlen időben is fokozottan komfortos hőérzetet biztosít.

Hőlégbefúvók

A nagy teljesítményű hőlégbefúvók gyorsan telepíthető, nagyobb légterek befűtésére alkalmas berendezések. Sátorba és olyan zárt térbe ajánlottak, ahol a szellőztetés megoldható (pl.: sportcsarnokok - építőipar területén - autójavító műhelyek – üzletházak). A hőkandeláberhez hasonlóan PB gázpalackra köthetők, és elektromos szikrával indíthatók. Egy darab befúvóval nagyjából 100-150 m2-nyi terület fűthető fel kellemes hőmérsékletűre, ez nagyjából 30 kW-os fűtési teljesítményt jelent. 21,5 kg-os palackról üzemeltetve hozzávetőleg 10 órán keresztül működik

Infra hősugárzók

Igényes, rusztikus változatai is léteznek a hőgombáknakA beltérben is jól ismert infrafűtés alkalmazásakor nem a levegőt fűtjük, hanem az adott környezetben jelen lévő élő szervezeteket, tárgyakat. Ennek köszönhetően kevesebb mint 20%-ban melegítjük a levegőt, és több mint 80%-ban az emberi testet, így a fellépő hőveszteség elenyésző.
Szintén az infrafűtés mellett szól, hogy nem igényel felfűtési időt. A hagyományos fűtési eljárásokkal szemben az infrafűtés sem plusz energiát, sem plusz időt nem igényel, a készülékek bekapcsolása után a meleg azonnal érzékelhető. Az infrasugarak adta hőt nem fújja el a szél, ezért ez a fűtési mód tökéletesen alkalmas teraszok, verandák és más nyitott terek melegítéséhez. Ideális megoldás csarnokok, templomok és más, nagy belmagasságú épületek fűtésére is, mivel a hősugárzó lehetőséget nyújt a tér egy részének célzott fűtésére, így nem kell az egész légteret befűteni.
Az infrasugárzó semmiféle mellékterméket nem bocsát ki, nincs füst, por, és azzal szálló baktériumok, a levegő friss marad, s emellett teljesen hangtalanul üzemelnek. Kis méretűek, könnyen elhelyezhetőek és nem igényelnek karbantartást. A készüléket egyszerűen az elektromos hálózatra csatlakoztatjuk, és gombnyomásra üzembe áll.

Járdafűtés, rámpafűtés

Sok érv elhangzik különböző fórumokon - pro és kontra - a kocsifelhajtók és járdák fűtésével kapcsolatban. Mellette szól a kényelem, a balesetek kivédése, a környezetbarát működés (nincs sózás), A járdafűtés a balesetveszélyes jegesedés esetén hálálja meg magátellene a magas energiafogyasztás. Az ellenzői ugyanis gyakran nincsenek tisztában vele, hogy a rámpafűtést alapvetően a jegesedés megakadályozására találták ki, nem a hó eltüntetésére. Attól, hogy van lehajtó fűtés, a havat még el kell lapátolni róla, mert azt csak hosszabb idő alatt tudja felolvasztani, és ha közben esik a hó, nem is biztos, hogy megbirkózik vele.
Egy 5 méteres kiálló leolvasztásához nagyjából 2 kW teljesítmény és 1 óra szükséges, természetesen ez függ a burkolat vastagságától is. A betonba ágyazott fűtőkábelt kombinált nedvesség- és hőérzékelő segítségével a szabályozó automatika vezérli. Csak akkor üzemel tehát a fűtés, ha csapadék van a felületen, és ezzel egy időben fagypont alatt van a külső hőmérséklet. Bekapcsolás után a fűtőkábel intenzív fűtéssel megolvasztja a havat vagy jeget, majd miután felszáradt a felület, kikapcsol a vezérlés.
A beépítendő fűtési teljesítmény 250-300 W/m2 a fűtött, felső betonréteg vastagságától függően. Ha a beton vagy térkő vastagsága meghaladja a 10 cm-t, akkor legalább 300 W/m2 teljesítményt be kell építeni a hatékony hómentesítés érdekében. A nagyobb beépített teljesítmény gyorsabb és biztonságos leolvasztást eredményez. Az alkalmazott fűtőkábel hosszát úgy kell megállapítani, hogy a fűtőkábel egy-egy méterére eső villamos teljesítménye ne haladja meg a 25 Watt értéket. A 250 W/m2 teljesítmény eléréséhez tehát 10 méter fűtőkábelt kell beépíteni négyzetméterenként.
A lerakott kábeleket párhuzamosan kötjük a hálózatra. Az elektromos rendszerű rámpafűtést nem kell tehát folyamatosan működtetni, ha pedig energiatakarékosabb megoldásra vágyunk, akkor melegvizes rendszert is használhatunk, amit hőszivattyú hajt.

Ereszfűtés

A környezetet alig, a testünket viszont kellemesen melegítik az infrasugarakA jég megolvadása és újrafagyása károkat okozhat a tetőkön és az ereszcsatornákban. Nagy jégdarabok eshetnek le, akár sérüléseket okozva. A felhalmozódó víz átszivároghat a belső falakon, és a bútorokon.
A többszörösen szigetelt, elektromos jég- és hóolvasztó rendszer fenntartja a vízáramot az ereszcsatornákban és lefolyócsövekben, ezáltal utat biztosít neki. Ilyen módon a jég- és hó olvadék biztonságosan elvezethető a tetőről. Megbízható védelmet biztosít a téli károkkal szemben, elkerülhető a jégcsapképződés, a jégdugó, a csapadékvíz megfagyása és a tetőről lezúduló hólavina. A korszerű típusok önszabályozó megoldásúak, nem kell mindig maximális teljesítményen használni a rendszert, és elkerülhető a túlmelegedés is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: fűtés, hősugárzó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Előre törnek a levegő-víz hőszivattyúk

Az új építésű társasházaknál és családi házaknál jól megfigyelhető a hőszivattyús fűtési rendszerek előretörése. Az ok nyilvánvaló, ezek az eszközök egyre korszerűbbek, ennél fogva egyre...