A favágás technikája

2021-04-09 17:48:38 | Módosítva: 2021-04-09 17:49:16

A tűzifa ára általában arányos az aprítottságával. Ha vállalkozó kedvűek vagyunk és szeretnénk kicsit spórolni a tűzifa árán, akkor egy láncfűrésszel könnyedén összedarabolhatjuk a szálban megvásárolt (olcsóbb) tűzifánkat. Sokan félnek a láncfűrésszel történő favágástól, veszélyesnek tartják, mert valóban, egy óvatlan mozdulattal súlyos sérüléseket okozhat. Mégis, ha kellő tisztelettel és a szabályokat betartva óvatosan bánunk vele, nem veszélyesebb, mint bármelyik famegmunkáló gép.

Ha csak hobbi szinten a ház körüli favágásra használjuk, elegendő lehet egy elektromos vagy akkumulátoros láncfűrész. Akár ezzel is képesek lehetünk kisebb favágásra, fakivágásra, komolyabb munkához azonban elengedhetetlen a benzinmotoros társa. Ezek közül is inkább az ismert márkákat ajánljuk, nem érdemes megvenni egy 20-30 ezer forintos gépet, kicsit többért már profi menőséget vásárolhatunk, amivel valóban tudunk fát vágni.

Csak fűrészállvánnyal

Favágás során a legegyszerűbb művelet a tűzifa darabolása, persze csak ha szabályosan csináljuk. Használjuk a favágó fűrészállványt, csak a vezetőlap tövénél vágunk a láncfűrész rönktámaszával a fát megtámasztva, és figyelemmel tartjuk a rönk húzott és nyomott oldalát. Persze azért ennek is vannak veszélyei, pl. ha mégis a vezetőlap végével vágunk, az könnyen felcsapódhat. Ilyenkor még a biztonsági láncfék sem biztos, hogy megvédi a favágót. A fűrészállványt semmiképpen ne spóroljuk el, mert ez a biztonságos munka egyik záloga, de ugyanide tartozik a megfelelő védőfelszerelés (szemüveg, bőrkesztyű, kötény is). Gyakori „amatőr” hiba, hogy a farönköt a fűrészállvány két támasza között úgy kezdjük átvágni, hogy a félig átvágott fa összecsípi, beszorítja a láncot és a láncvezetőt. Ilyenkor, ha a vágást tovább erőltetjük, akkor kinyújtjuk a láncot, sőt a gépet is leégethetjük. Ügyeljünk tehát arra, hogy a vágási vonalunknál a fatörzs mindig kinyíljon (pl. ne a támaszok között, hanem azon kívül vágjunk), így a teljes keresztmetszetet átvágva a darab egyszerűen leesik. Kell egy kis műszaki érzék ahhoz, hogy érezzük; hol van a fa súlypontja, hogy fog viselkedni az átvágás után.


Földön sohase vágjunk, mert a beton ugyanúgy árt a láncfűrésznek, mint a puha föld. Veszélyes is, hiszen nincs megoldva a faanyag megfelelő rögzítése. Még gallyazáskor is lehetőleg támasszuk fel a fatörzset, és szilárdan rögzítsük.

A fűrésszel mindig a láncvezető tövénél, alul vágjunk, úgy, hogy az anyag az ütközőkarmon megtámaszkodjon. Így a lánc nekihúzza a törzset a támasztókaromnak. Ettől csak gallyazásnál kell eltérnünk, de akkor is mindig a lánc alsó felét használjuk, és az orrészét sohasem. Ez a legveszélyesebb hiba, hiszen az orrésznél a fűrész felcsapódik, amit még a felcsapófék (láncfékoldó) sem mindig tud kivédeni.

A fadöntés már fogósabb

A darabolásnál már kicsit veszélyesebb művelet a fakivágás. Ehhez jó ha van némi rutinunk a láncfűrész használatában, favágásban. Fakivágásnál, döntésnél elengedhetetlen az előkészítés. Fel kell mérnünk a fa hosszát, az esetleges húzási irányt (a fa dőlését). Meg kell tisztítani a fa körüli területet, menekülési útvonalat. Ez a dőlési iránnyal ellentétesen kb. 45°-os sávot jelent. Ezután kezdődhet a fakivágás a hajkvágással. Ez kb. a fa átmérőjének az 1/4-éig tartson. Utána a fa másik oldaláról kezdjük meg a döntővágást, ez 4-5 cm-rel legyen magasabban, mint a hajk alja. Ha mindent jól csináltunk, a fa azelőtt elkezd dőlni, hogy összeérne a hajk és a döntővágás. Egy ún. törési lépcső keletkezik. Ilyenkor azonnal vegyük ki a fűrészt a fából, ellenkező esetben könnyen megsérülhet a vágószerkezet.

Nagyobb, veszélyes fák kivágását bízzuk szakemberre, mivel itt már elengedhetetlen a jól képzett favágó. Figyelemmel kell lenni a fa húzására, irányára, a korona formájára, a szélerősségre, domborzati viszonyokra stb.

Amennyiben nem rendelkezünk a fa döntéséhez elegendő hellyel, a fát csak ledarabolva lehet kivágni. Ehhez valamilyen módon fel kell jutni a fára (pl. emelőkosárral, alpintechnikával, speciális favágásra gyártott mászóvassal), és a levágott részeket kötelekkel, kötélfékkel juttathatjuk a földre. Ehhez már komoly szaktudásra, rutinra és persze profi felszerelésekre van szükség. A házilag a létrát a fához támasztós módszert nem ajánljuk, komoly baleset lehet belőle, amikor a levágott faág kiüti a láncfűrészt kézben tartó „favágó” alól a létrát.

A munka megkezdése előtt


Ellenőrizzük a lánc állapotát. A lánctagoknak egyforma méretűeknek kell lenni, (különben a lánc akadozva, rángatva fut, el is szakadhat), az élezést mindig a legjobban elkopott láncszemmel kell kezdeni, és a többit ehhez igazítani. A művelet elvégzéséhez különféle sablonok, sőt még speciális élező készülékek is kaphatóak a szaküzletben. Élezés után a láncot olajjal alaposan meg kell tisztítani a fémmaradványoktól. Alkalmankénti felhasználóknak nem érdemes a lánc élezésével bajlódnia, ilyen jellegű gépek használati utasításaiban nincs is erre utaló tájékoztatás. A ritkább használat hosszú élezési intervallumot jelent, így ezeket érdemesebb esetenként szervizbe vinni.

A lánc üzemállapotának fontos jellemzője a feszesség is. Erre a célra a gépeken a láncfeszítés állítható, és akkor megfelelő, ha a láncot a vezetősíntől kb. 3-5 mm-re lehet felemelni. A munka befejezése után viszont lazítani kell a beállításon, ugyanis a lehűlő lánc összehúzódik, és káros feszültségek keletkeznek benne, valamint a hajtótengelyben és a csapágyazásban is.

Segédeszközök a fadöntéshezA fa mérete határozza meg, hogy milyen favágó eszközre lesz szükségünk. A legkisebb fákhoz általában semmilyenre. A kézi erő elég, esetleg egy hosszú rúd segítségét vehetjük igénybe. A favágó ék nagyobb erőt tud kifejteni, mint a különféle típusú törőrudak. A lábműködtetésű törőrúd jól használható ritkításnál a vékony fákhoz. A törőrúd általában teleszkópos, és favágó övén viselheti egy tokban.

Az ütőrúd ugyanúgy használható, mint a törőrúd, de ütőszerszámnak is alkalmas a döntőékekhez. A döntőékek a közepes és vastag fákhoz használhatók legjobban. Amikor a döntővágás már majdnem kész, akkor kell behelyezni, majd egy fejszével vagy ütőrúddal fokozatosan be kell ütni. Extrém esetekben használhatunk kötelet és csörlőt; ezek a fa ledöntésének legbiztonságosabb és legerősebb eszközei.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Speciális hasogató fejsze

Egy finn feltaláló gondolta ki ezt a speciális formájú hasogató fejszét.


Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...