A favágás technikája

2021-04-09 17:48:38 | Módosítva: 2021-04-09 17:49:16

A tűzifa ára általában arányos az aprítottságával. Ha vállalkozó kedvűek vagyunk és szeretnénk kicsit spórolni a tűzifa árán, akkor egy láncfűrésszel könnyedén összedarabolhatjuk a szálban megvásárolt (olcsóbb) tűzifánkat. Sokan félnek a láncfűrésszel történő favágástól, veszélyesnek tartják, mert valóban, egy óvatlan mozdulattal súlyos sérüléseket okozhat. Mégis, ha kellő tisztelettel és a szabályokat betartva óvatosan bánunk vele, nem veszélyesebb, mint bármelyik famegmunkáló gép.

Ha csak hobbi szinten a ház körüli favágásra használjuk, elegendő lehet egy elektromos vagy akkumulátoros láncfűrész. Akár ezzel is képesek lehetünk kisebb favágásra, fakivágásra, komolyabb munkához azonban elengedhetetlen a benzinmotoros társa. Ezek közül is inkább az ismert márkákat ajánljuk, nem érdemes megvenni egy 20-30 ezer forintos gépet, kicsit többért már profi menőséget vásárolhatunk, amivel valóban tudunk fát vágni.

Csak fűrészállvánnyal

Favágás során a legegyszerűbb művelet a tűzifa darabolása, persze csak ha szabályosan csináljuk. Használjuk a favágó fűrészállványt, csak a vezetőlap tövénél vágunk a láncfűrész rönktámaszával a fát megtámasztva, és figyelemmel tartjuk a rönk húzott és nyomott oldalát. Persze azért ennek is vannak veszélyei, pl. ha mégis a vezetőlap végével vágunk, az könnyen felcsapódhat. Ilyenkor még a biztonsági láncfék sem biztos, hogy megvédi a favágót. A fűrészállványt semmiképpen ne spóroljuk el, mert ez a biztonságos munka egyik záloga, de ugyanide tartozik a megfelelő védőfelszerelés (szemüveg, bőrkesztyű, kötény is). Gyakori „amatőr” hiba, hogy a farönköt a fűrészállvány két támasza között úgy kezdjük átvágni, hogy a félig átvágott fa összecsípi, beszorítja a láncot és a láncvezetőt. Ilyenkor, ha a vágást tovább erőltetjük, akkor kinyújtjuk a láncot, sőt a gépet is leégethetjük. Ügyeljünk tehát arra, hogy a vágási vonalunknál a fatörzs mindig kinyíljon (pl. ne a támaszok között, hanem azon kívül vágjunk), így a teljes keresztmetszetet átvágva a darab egyszerűen leesik. Kell egy kis műszaki érzék ahhoz, hogy érezzük; hol van a fa súlypontja, hogy fog viselkedni az átvágás után.


Földön sohase vágjunk, mert a beton ugyanúgy árt a láncfűrésznek, mint a puha föld. Veszélyes is, hiszen nincs megoldva a faanyag megfelelő rögzítése. Még gallyazáskor is lehetőleg támasszuk fel a fatörzset, és szilárdan rögzítsük.

A fűrésszel mindig a láncvezető tövénél, alul vágjunk, úgy, hogy az anyag az ütközőkarmon megtámaszkodjon. Így a lánc nekihúzza a törzset a támasztókaromnak. Ettől csak gallyazásnál kell eltérnünk, de akkor is mindig a lánc alsó felét használjuk, és az orrészét sohasem. Ez a legveszélyesebb hiba, hiszen az orrésznél a fűrész felcsapódik, amit még a felcsapófék (láncfékoldó) sem mindig tud kivédeni.

A fadöntés már fogósabb

A darabolásnál már kicsit veszélyesebb művelet a fakivágás. Ehhez jó ha van némi rutinunk a láncfűrész használatában, favágásban. Fakivágásnál, döntésnél elengedhetetlen az előkészítés. Fel kell mérnünk a fa hosszát, az esetleges húzási irányt (a fa dőlését). Meg kell tisztítani a fa körüli területet, menekülési útvonalat. Ez a dőlési iránnyal ellentétesen kb. 45°-os sávot jelent. Ezután kezdődhet a fakivágás a hajkvágással. Ez kb. a fa átmérőjének az 1/4-éig tartson. Utána a fa másik oldaláról kezdjük meg a döntővágást, ez 4-5 cm-rel legyen magasabban, mint a hajk alja. Ha mindent jól csináltunk, a fa azelőtt elkezd dőlni, hogy összeérne a hajk és a döntővágás. Egy ún. törési lépcső keletkezik. Ilyenkor azonnal vegyük ki a fűrészt a fából, ellenkező esetben könnyen megsérülhet a vágószerkezet.

Nagyobb, veszélyes fák kivágását bízzuk szakemberre, mivel itt már elengedhetetlen a jól képzett favágó. Figyelemmel kell lenni a fa húzására, irányára, a korona formájára, a szélerősségre, domborzati viszonyokra stb.

Amennyiben nem rendelkezünk a fa döntéséhez elegendő hellyel, a fát csak ledarabolva lehet kivágni. Ehhez valamilyen módon fel kell jutni a fára (pl. emelőkosárral, alpintechnikával, speciális favágásra gyártott mászóvassal), és a levágott részeket kötelekkel, kötélfékkel juttathatjuk a földre. Ehhez már komoly szaktudásra, rutinra és persze profi felszerelésekre van szükség. A házilag a létrát a fához támasztós módszert nem ajánljuk, komoly baleset lehet belőle, amikor a levágott faág kiüti a láncfűrészt kézben tartó „favágó” alól a létrát.

A munka megkezdése előtt


Ellenőrizzük a lánc állapotát. A lánctagoknak egyforma méretűeknek kell lenni, (különben a lánc akadozva, rángatva fut, el is szakadhat), az élezést mindig a legjobban elkopott láncszemmel kell kezdeni, és a többit ehhez igazítani. A művelet elvégzéséhez különféle sablonok, sőt még speciális élező készülékek is kaphatóak a szaküzletben. Élezés után a láncot olajjal alaposan meg kell tisztítani a fémmaradványoktól. Alkalmankénti felhasználóknak nem érdemes a lánc élezésével bajlódnia, ilyen jellegű gépek használati utasításaiban nincs is erre utaló tájékoztatás. A ritkább használat hosszú élezési intervallumot jelent, így ezeket érdemesebb esetenként szervizbe vinni.

A lánc üzemállapotának fontos jellemzője a feszesség is. Erre a célra a gépeken a láncfeszítés állítható, és akkor megfelelő, ha a láncot a vezetősíntől kb. 3-5 mm-re lehet felemelni. A munka befejezése után viszont lazítani kell a beállításon, ugyanis a lehűlő lánc összehúzódik, és káros feszültségek keletkeznek benne, valamint a hajtótengelyben és a csapágyazásban is.

Segédeszközök a fadöntéshezA fa mérete határozza meg, hogy milyen favágó eszközre lesz szükségünk. A legkisebb fákhoz általában semmilyenre. A kézi erő elég, esetleg egy hosszú rúd segítségét vehetjük igénybe. A favágó ék nagyobb erőt tud kifejteni, mint a különféle típusú törőrudak. A lábműködtetésű törőrúd jól használható ritkításnál a vékony fákhoz. A törőrúd általában teleszkópos, és favágó övén viselheti egy tokban.

Az ütőrúd ugyanúgy használható, mint a törőrúd, de ütőszerszámnak is alkalmas a döntőékekhez. A döntőékek a közepes és vastag fákhoz használhatók legjobban. Amikor a döntővágás már majdnem kész, akkor kell behelyezni, majd egy fejszével vagy ütőrúddal fokozatosan be kell ütni. Extrém esetekben használhatunk kötelet és csörlőt; ezek a fa ledöntésének legbiztonságosabb és legerősebb eszközei.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Láncfűrész és használata

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait. Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.


Láncfűrész választása

A rönkhasítókról szól cikkünkben említettük már, hogy az általános tűzifahiány miatt idén gyakran csak vékony szálfa formában lehet tűzifát vásárolni. Ezt is sok esetben saját járművel kell...