Olcsóbb napelemek

2021-02-26 14:54:35 | Módosítva: 2021-02-26 14:56:47

A napelemek szilícium rétege más anyagok hozzáadása után alkalmas arra, hogy a benne lévő elektronok áramot állítsanak elő. A folyamat során az elektronok kiszakadnak eredeti helyükről, majd visszatérnek oda, legalábbis kezdetekben. A sugárzás hatására ugyanis a folyamat sérül, a kiszakad részecskék nehezen találnak vissza a helyükre.


Ez könnyedén kiküszöbölhető

Ha egy vékony szilícium-oxid réteget visznek fel a napelemekre, ahogyan azt teszik is már évek óta. Az eljárás azonban körülményes, ennek megfelelően drága is.

A Szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetem munkatársai azonban úgy gondolták, alkalmazhatnák az iparban már régóta ismert plazmafeldolgozás egy módszerét is. Lényegében arról van szó, hogy a szilíciumot szén-dioxidnak teszik ki ionizált gázban (plazmában). A végeredmény egy egészen vékony réteg szilícium-oxid, mely tökéletesen kontrollált körülmények közt alakul ki, vékonyabb, mint azt elsőre remélték a kutatók, és előállítása igen olcsó. A vékony rétegre még egy hártya szilícium kerül, így pedig az elkészített anyag a hőnek is sokkal jobban ellenáll, vagyis igazán nagy előny kovácsolható az eljárásból. Egyelőre „csak” laborban kísérleteztek a módszerrel, panelt még nem gyártottak le vele, vagyis a tesztelés még folyamatban van, de már nem kell sokat várni a piaci megjelenésére, ha minden a tervek szerint alakul.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: napelem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hibrid napkollektor

A hibrid kollektor egy szerkezeti egységbe foglalja avillamos energia termeléséhez használt fotovoltaikus és a termikus energiatermeléshez használt termikus egységet, vagyis a napelemet és...


Napelem Magyarországon

A napelemek vagy más néven fotovoltaikus elemek a nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják át. Magyarország adottságai rendkívül kedvezőek, hiszen a napsütéses órák...