Családiház zöldtető típusának választási szempontjai

2021-04-09 17:14:02 | Módosítva: 2021-04-09 17:20:10

Jelenleg is kapható az újságárusoknál az Ezermester Extra „Zöldtető” című kiadványa. A 64 oldalas lapszám igazi szakmai alapossággal, mégis közérthetően foglalja össze a tudnivalókat e témával kapcsolatban. Igazán mindenkinek ajánljuk, aki családi házának felújításánál ilyen megoldásban is gondolkozik. Annál is inkább, mert az „Otthonfelújítási támogatás” programban akár erre a jogcímre is lehet kérni a vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt is a „tető cseréje, felújítása, szigetelése” jogcímen. Ízelítőül az alábbiakban közreadjuk a „Zöldtető” Extra egyik anyagát.


Zöldtető építése

A leggyakoribb ösztönző a helyi településfejlesztési irányzat, azaz a kötelező OTÉK zöldfelület-beszámíthatósági rendelete vagy a beruházó öko-tudatos hozzáállása. Amennyiben eldőlt, hogy önkormányzati kényszerből vagy egyéb személyes okokból – a zöldtetők előnyeinek kihasználása végett – fogunk zöldtető építésébe, úgy feltétlenül érdemes mérlegelni az alábbi szempontokat.

A legfőbb szempont a zöldtető használati céljának meghatározása, miként szolgálja komfort érzetünket, igényeinket, és a fenntartása miként illeszthető mindennapi életükbe. A döntés meghozatala előtt a zöldtetőt funkciójának és a fenntarthatóságának szemszögéből érdemes elemezni. Ha úgy gondoljuk, hogy számunkra a zöldtető az egy zöld sziget, ahol regenerálódhatunk a mindennapi fárasztó munka után, ahol lehet társasági életet élni, barátokat fogadni, akkor evidens, hogy tetőkertben kell gondolkodni egy burkolt felülettel.

De, ha közben kiderül, hogy rendszeresen töltünk heteket házon kívül, így nem megoldott a fenntartás, és nem szívesen engednénk idegent az otthonunkba, úgy egy teraszkert, (szoba a szabadban) kiemelt ágyásokkal, csepegtető öntözővel a megoldás.


Miért is fontos, hogy a zöldtető építésénél a két szakma, az építész és a zöldtető szakértő együttesen alakítsa ki az adott koncepciót? Tekintettel arra, hogy a zöldtető tervezése egy épületen belül az egyik legkisebb építészeti részfeladat, ebből adódóan az építésztervezők kevésbé foglalkoznak vele. Elsődleges számukra a zöldfelület beszámíthatósági előírásnak eleget tenni, teret találni a megvalósítására, és egy már bevált sablonra, zöldtető rétegrendre ráhúzni azt. Az építész egy zöldtetős projekt esetén nem saját kútfőből dolgozik, hanem egy már bevált technológiához nyúl, és kevésbé gondolja át a használhatósági szempontokat, a megrendelő szükségleteit. Ennek köszönhető, hogy számos esetben csak szoba ablakon keresztül közelíthető meg a teraszra tervezett extenzív zöldtető. Amennyiben a tervezési fázisban a zöldtetők kivitelezésében jártas, nagy szakmai tapasztalattal bíró szakembert is bevonnak, úgy a hasonló hibák elkerülhetők. A közös konzultáció lehetőséget nyújt arra, hogy körbejárják a lehetséges megoldásokat. Feltárásra kerül, hogy miként lehet az adott projektből a legtöbbet kihozni azonos műszaki tartalommal, olcsóbban.

Ökölszabály, hogy extenzív zöldtetőt a legfelső szint födémjére tervezzünk, és külső, beépített hágcsón legyen megközelíthető. El kell vetni a létráról történő felmászást, mivel a tető szélén a korc sérülését idézi elő és balesetveszélyes. Hasonló módon ápolások során a belső térből felülvilágító ablakon keresztüli megközelítés nem életszerű. A fenntartási munkák anyagmozgatással járnak, amelyek lehetőleg mindig külső térből történjenek.

Teraszokon kiemelt ágyásban vagy növényládákban kerüljön intenzív kiültetés. Amennyiben a terasz nagysága 100 m2-hez közelít vagy nagyobb, úgy lehetséges gyepes felület kialakítása, de számolni kell a heti ápolással. Tudni kell, hogy födémen a gyep fenntartása jelenti a legnagyobb kihívást, kitettsége miatt intenzívebb ápolást igényel, mint termett talajon. Számba kell venni, hogy vegetációs időszakban hetente kell nyírni, rendszeresen műtrágyázni, gyepszellőztetni és a szerves hulladékot, nyesedéket a lakáson keresztül lehordani. Ráadásul a lakók szabadságát, többhetes nyaralásait akadályozza, hacsak nem találnak megbízható „szárnyas kertészt”.


Ma már kaphatók önjáró fűnyírók, amelyek könnyítenek a rendszeres kaszáláson, de figyelembe kell venni, hogy a nyesedék nemezszerűen akadályozza a gyeplégzést, elsavanyítja a talajt, lecsökkenti a gyep sűrűségét, ezért rendszeres gyepszellőztetést igényel.

Tekintettel arra, hogy a megrendelők 90%-a nem tud tervről olvasni – 30 éves tapasztalat - fenntartások nélkül fogadják el az építészeti tervet, fel sem merül bennük kétség, csak a használat során fogják a fejüket.

Ahhoz, hogy a lehetőségek teljes horizontját – megvalósítás és költségelemzés oldaláról – lássa a megrendelő, ehhez szükséges a zöldtetőszakértő. Tudomásul kell venni, hogy zöldtető-építés egy speciális szakma, sokban meghaladja az általános, bevált kertépítési elméletet és gyakorlatot, valamint az építésztervezést. Specifikumok vannak, amivel maguk az építészek sincsenek mindig naprakészen tisztában.

A szükséges szemléletre és kivitelezői tapasztalatra nem lehet szakkönyvekből szert tenni, csak több évtizedes gyakorlat során. Sokszor előfordul, hogy nem csak praktikumában és funkciójában, hanem anyagilag is egy előnyösebb megoldást lehette volna alkalmazni, ha előbb lép be a zöldtető-építési szakember. Feltétlenül érdemes még a tervezési fázisban, több szemszögből is megvizsgálni a kérdést.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zöldtető

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztető füvesítéssel a jobb levegőért

Egyes vidékeken nagy hagyományai vannak a háztetők füvesítésének. A klasszikus lapos tetők extenzív tetőkertjei mellett ez a sátortetőkön is kivitelezhető.


Extenzív zöldtető a magánházakon

Az elmúlt két évtizedben egyre több zöldtető épült világszerte, sőt egyes helyeken kötelezővé tették az összes újonnan épülő lapostető növényesítését. Talán nem véletlenül! Hóbort? Semmiképpen!...