Fürdőszoba felújítása

2021-04-12 18:01:34 | Módosítva: 2021-04-12 18:08:00

A januártól bevezetett otthonfelújítási támogatást azok igényelhetik, akik saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni. A támogatással a felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot lehet utólagosan visszatéríteni. A programban részletesen felsorolják, hogy milyen felújítási munkákhoz lehet a támogatást, illetve az ahhoz kapcsolódó kölcsönt igényelni. Ennek jó néhány eleme a fürdőszoba felújítását, illetve fürdőszoba kialakítását is támogatja.


Otthonfelújítási támogatással

Ilyen pl. a „víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje”. Vagy egy másik megfogalmazásban; „fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel”. Ugyancsak lehet a támogatást igényelni az általános belső tér felújítására – ideértve a „lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását” – ami a teljes padló és fali csempe megújításra is lehetőséget ad. És természetesen a fürdőszobára jellemzően ráhúzható a „használati melegvíz-rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje” jogcím is, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Kezdjük a koncepcióval

Aki mindezeken az új lehetőségeken felbuzdulva belekezd egy komolyabb fürdőszoba felújításba, az mindenek előtt koncepciót kell, hogy kidolgozzon, amihez érdemes valamelyik szakcég rutinos tervezőjét is bevonni. Egy meghatározó alapgondolat a fürdőszobában, akárcsak az egész lakásban, működőképes és eszté­tikus egységgé hangolhatja a berendezést és a kiegészítőket. A koncepció nem csupán kádakat és hozzájuk illő mosdókat, de kádparavánt, fürdőszobabútort és csaptelepet is tartalmazza, és természetesen a burkolatokat is. El kell döntenünk, hogy lesz-e WC, bidé a fürdőhelyiségben, kádat vagy tusolót – szerencsés és tágas helyzetben mindkettőt – szeretnénk. Ez nem mindig döntés kérdése, lehet, hogy a WC csak a fürdőszobában lehet, de az is, hogy ott egyáltalán nem fér el. Egy kis fürdőszoba berendezésénél minden centiméter számít, az ilyen fürdőszobákba kellenek az új megoldások, mint például a kád fölé felszerelt mosdó.

A közepes nagyságú és nagy fürdőszobában a tágas térben már jobban szabadjára engedhetjük fantáziákat. Ebben az esetben majd a költségek léphetnek be korlátozó elemként. A fürdőszoba kereskedelmi szakcégek kínálata korlátlan, abban nem fogunk csalódni.


Új formavilág

Az egyszeri ötleteken alapuló gondolatok eltűnni látszanak a design piacáról. Kizárólag azok a koncepciók tudnak megmaradni, melyek már az elejétől jól átgondolt alapokra épülnek. Ilyen egyedi ötlet a 10° koncepció, amely eredeti designja már több hazai és külföldi elismerést tudhat magáénak. A 10-es számjegy pontosan annyi fokot jelöl, amennyivel a 10° koncepció elemei el vannak forgatva, illetve meg vannak hajlítva, hogy kézre legyenek és megkönnyítsék a fürdőszoba mindennapos használatát. Az egyszerű megoldás a klasszikus kád 10°-os elforgatásán alapul. Így nagyobb rakodófelületet nyújt, kádparavánnal ellátva pedig kényelmes zuhanyzást biztosít megfelelő szélességének köszönhetően. A 10° tematikát a tér felé forgatott mosdó, az ergonomikus hajlású csaptelep és a zuhanykabinok bő választéka egészíti ki. A koncepción belül a klasszikus formák kedvelői a szögletes kádak, négyezet és téglalap alapú zuhanykabinok és mosdók közül választhatnak.

Egységes esztétikai jegyeket tartalmaz az ovális formavilág is, ennek köszönhetően minden darab különbözőképpen variálható, időtlen szetté formálható egybe, amely fürdőkádat, kádparavánt, többféle kivitelezésű zuhanykabint, zuhanytálcát, zuhanyfolyókát, WC-t, bidét, mosdót, fürdőszobabútort, különféle típusú csaptelepeket és fürdőszobai kiegészítőket is tartalmaz.


A minimumból is a maximumot hozhatjuk ki, ha szükséges. Egy jó kád utolsó milliméterig átgondolt formája garantálja a kényelmes fürdést a legkisebb fürdőszobában is, miközben nem akadályozza a mosdóhoz való hozzáférést sem. Egységes termékcsaláddal kis fürdőszobában csodákat művelhetünk, de egyedi formájú kád és mosdó mellett a klasszikus formákat kedvelők is rátalálhatnak a saját ízlésvilágukra. És persze bátran alkothatnak azok is, akik az aszimmetrikus formákat kedvelik. Jól bevált szögletes formájú fürdőkáddal, hozzáillő mosdóval és szekrénnyel időtlen megoldást alkothatunk.

Tartós és esztétikus csaptelepek

Bár sokan „mellékszereplőként” tekintenek a fürdőszobában elhelyezett csaptelepekre, mégis meglepően fontos elemei a szóban forgó helyiségnek, gondoljunk csak bele, hányszor használjuk őket nap mint nap. Ebből adódóan érdemes  magas minőségű, stílusos megjelenésű és funkcionális csaptelepek mellett dönteni. A minőség már az alapanyag használatnál megmutatkozik; a minőségi csaptelepek sárgarézből készülnek, és felületük optimális vastagságban krómozott. A kerámia kartus könnyű és akadálymentes működése szintén fontos, és persze nem csak új korában, hanem több év múlva is. Az is fontos, hogy a kartus évek múlva is cserélhető legyen az eredetivel egyenértékű minőségűre – ez csak az ismert márkáknál garantálható.


A zuhanykabin kontra kád vitája eldönthetetlen, ez sokszor a család összetételétől is függ, de természetesen egyéni megfontolások is érvényesülnek benne. A két megoldást nem kell feltétlenül szembeállítani, hiszen lehet a kád egyben teljes értékű zuhanyozó is. A tapadós, gyakorlatilag tisztíthatatlan és elegánsnak nemigen nevezhető zuhanyfüggönnyel elkerített saroknál azonban sokkal jobb megoldás a részleges védőfalként szolgáló kádparaván. Segítségével leválaszthatjuk a kád egyik felét, ezzel kialakítva egy kellemesen tágas, kifelé garantáltan fröcskölés-mentes zuhanyteret. A faltól falig érő kádkabin egy lépéssel tovább megy, ízlésesen körbeöleli a kádat, így egy intim, zárható zuhanyfülkét alkot.

Kabin helyett zuhanyfolyóka

Az elmúlt néhány év során új trend bontakozott ki a fürdőszobában – lassan kiszorulnak a klasszikus zuhanytálcák, és előtérbe kerülnek a zuhanyfolyókák. Míg korábban csak akadálymentesítés céljából, ma már design szempontok miatt döntenek sokan a szóban forgó megoldás mellett, ami nem is meglepő, hiszen egy minőségi zuhanyfolyóka, egy gyönyörű kerámia burkolat és egy hatalmas, egybefüggő üvegfelülettel rendelkező zuhanykabin különösen stílusos és szép megjelenéssel bír. Amennyiben kisebb méretű zuhanyfolyóka mellett dönt valaki, azt ajánljuk, hogy kisebb méretű padlóburkolatot válasszon hozzá, ugyanis a nagyméretű lapok esetében a megfelelő lejtés kialakítása bonyodalmas, illetve a sok vágás miatt aligha számíthat majd esztétikus végeredményre. Kiemelten fontos, hogy a burkolatnak minden irányból legalább 1%-os lejtést szükséges biztosítani a zuhanyfolyóka irányába. Ha ezt nem tartjuk be, megállhat a víz a zuhanytér több pontján, ami a burkolaton és a fugák felületén foltosodást okozhat.


Egyedi paraméterekkel – a szokványostól eltérő szélességben, mélységben és magasságban – rendelkező zuhanykabint is tervezhetünk a saját elképzeléseinknek megfelelően, hiszen a szakcégek legyártják az ilyen megoldásokat is. Már rögtön az első lépésnél érdemes végig gondolnod a legfontosabb szempontokat, azaz milyen stílusú lesz új fürdőszobánk, és a helyiség elrendezését figyelembe véve melyik zuhanykabin típust lehet kényelmesen használni; vagyis a külső adottságok mellett figyeljünk a funkcionális tulajdonságokra is. Negyed köríves és sarokformák jöhetnek szóba lehetőségként, illetve – ha például két fal közé kerül zuhanyzó –, akkor választhatunk csak ajtót. Olyan variáció is elképzelhető, hogy az ajtót hagyjuk el, és ehhez megfelelő falakat szerelünk be. Választhatunk a biztonsági üveg és a műanyag betétlemezek közül. A nagyobb fürdőszobai kereskedésekben egyed falméreteket is rendelhetünk, megadhatjuk a zuhanykabin szélességét, mélységét és magasságát. Ahol kisgyerek van, és a zuhanykabint kádfunkcióval is szeretnénk használni, ott jó megoldás lehet a minikádként is funkcionáló ülőkés zuhanytálca. Sokszor a gyerekeknek biztonságot jelent a klasszikus kádaknál kisebb tér.

Színvonalas WC kagyló

Akár a fürdőszobába, akár külön helyiségbe tervezzük be a WC-t, mindenképpen érdemes korszerű csészében gondolkodnunk, az esztétikumot, a minőséget és a praktikumot egyben kezelnünk a választáskor. A korszerű WC csészék magas minőségű kerámiából készülnek, strapabírók és ellenállók a mechanikai (ütések, ütődések) és a kémiai behatásokkal (tisztítószerek) szemben is. Ezek mellé társul az alapanyagból adódóan a makulátlan fehérség, az egységesen sima felület, amely ráadásként könnyű tisztíthatósággal párosul. Ezt segíti a WC-k formai kialakítása is. A peremmentes modellek pl. mindezek mellett a jól bevált öblítő rendszerrel (az ún. gallér fúvókáikkal) oda irányítják a vizet, ahová szükséges. A kényelemről gondoskodik a Soft Close rendszerű ülőke is, amely sosem csapódik le hirtelen, csöndes záródást tesz lehetővé.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mosdófajták: cserénél fontos a választás

Novemberi számunkban a mosdók cseréjének a munkamenetétismertettük, hogy milyen szerelői munkák szükségesek ehhez a művelethez. Ám hogy a régi mosdó helyére milyen típus kerüljön, azt a helyi...


Ragasztók ABC-je

Aki építkezik, vagy épp átalakítja konyháját, fürdőszobáját, teraszát, elérkezik ahhoz a pillanathoz, hogy kiválaszthatja a burkolatot. A ma forgalomban lévő kerámia-, gres- és természetes kőlapok...